Etiket Arşivleri: Büküm Sürüşü

Evrende Işıktan Hızlı 4 Şey

isik

“Işık hızı aşılamaz mı?” Bu soruya yanıtımız hem “evet” hem de “hayır“. Bazı tasarımların ışıktan hızlı hareket ediyormuş gibi göründüğünü söyleyebilsek de kütle ışıktan hızlı hareket edemez ve ışıktan hızlı bilgi iletilemez. Ama nasıl? Konuya girmeden önce sık yapılan bir yanlışı düzeltelim. Esasında c ile gösterilen ve ışık hızı diye adlandırılan sabit, evrenin dokusundaki bir değişmezdir. Bilim insanları bu değişmeze …

Devamını gör »

Büküm Sürüşünün Ardındaki Bilime Bir Bakış

bukum surusu enterprise star trek

Güneş’e en yakın yıldız Proxima Centauri. Yaklaşık 4.25 ışık yılı (veya 40 trilyon km) uzaklıkta. Bugüne kadar ürettiğimiz en hızlı uzay aracı olan Parker Güneş Sondası’nın yaklaşık 724.000 km / saat maksimum hıza ulaşacağı tahmin ediliyor. Bu hızla İstanbul’dan Ankara`ya gitmek sadece 2,24 saniye sürerdi. Ancak bu baş döndürücü hız bile uzayın enginliği karşısında anlamsız kalmaktan kurtulamıyor. Zira sondanın bu …

Devamını gör »

Teoride Mümkün Olan 5 Bilimkurgu Kavramı

bilim ve bilimkurgu teoride mumkun 5 kavram

Bu yaygın bilimkurgu temaları, bir gün birer bilimsel gerçeğe dönüşebilir… Bilimkurgu romanları ve filmleri, çoğu zaman bilim veya teknolojinin gelecekteki eğilimlerini tahmin etmeye yönelik ciddi girişimlerden çok, aksiyon dolu maceralarda sıçrama tahtası olarak kullanılabilecek gerçeklerle ve bilimden uzak fikirlerle doludur. Örneğin, bir uzay aracını, yolcularını ezerek öldürmeden birkaç saniye içinde fantastik hızlara çıkarmak gibi en yaygın motiflerden bazıları, anladığımız şekliyle …

Devamını gör »

Çok Boyutlu Bir Evrende Mümkün Olabilecek 3 Şey

boyut

Görebildiğimiz ve hissedebildiğimiz kadarıyla dört boyut olsa da, bilim insanları daha fazla boyutun var olması gerektiğini söylüyor. Peki, diyelim ki varlar. Bu bilgi gerçek hayatta ne işimize yarayacak? Bu olası boyutların pratik anlamda bir faydasını görebilir miyiz? Yaklaşık yüz yıl önce Edwin Hubble galaksilerden dört bir yana dağılan kırmızıya kayan ışık dalgaları gördüğünde, uzayın genişliyor olabileceği düşüncesi doğdu. Bazı Öklit …

Devamını gör »

Star Trek’in Büküm Sürüşüne Ne Kadar Yakınız?

Star Trek‘in olağanüstü uzay uçuşunu yapabilmek için uzay-zamanı bükebilmeye, eylemsizlik ve kütle çekim kuvveti üzerinde kontrole, çok daha fazla enerji gücüne ve bu enerjiyi güvenli bir şekilde kullanabilmek için sosyal bir disipline ihtiyacımız var. Peki, bunu başarmak için ne kadar ilerleme kaydettik? Öncelikle yukarıdaki teknik hedefler on yıllar önce bilimkurgu olmaktan çıktı. Doğrusu, bu durum ne yazık ki bir keşfin …

Devamını gör »

NASA’nın Konsept Uzay Gemisi: ISX Enterprise

Ne zaman yeni bir teknoloji çıkagelse insanlar genellikle bilimkurgunun gerçekliğe dönüştüğünü söyler. Çoğu zaman bu bir abartıdır. Fakat NASA‘da çalışan bir mühendis ve fizikçi olan Harold White, neredeyse tüm bilimkurgu romanlarında hüküm süren bir uzay gemisi konseptini hayata geçirebilmek için çalışıyor. Şimdilik ISX Enterprise olarak adlandırılan bu hayali uzay gemisi, hayata geçirilmeyi bekleyen birçok “bilimkurgu” özelliğine sahip. Fakat bu geminin en ilginç özelliği ne diye …

Devamını gör »

Bilimkurguda Işıktan Hızlı Seyahat Yöntemleri

Bilimkurgu dediğiniz şey, özünde bir teşbih sanatı. Aslında geleceğe değil, bugüne dair öyküler anlatıyor. Bunu teknolojiyle süsleyip belli yerlerde biraz da abartı ekliyor, işlem tamam. Sanki bilmiyormuşsunuz gibi yazdım ama şuraya bağlamak istiyorum: Yazdığınız bilimkurgu uzayda geçiyorsa, bazı lojistik sorunları ortaya çıkıyor. Japonları Minbariler veya Rusları Klingonlar şekline büründürdükten sonra, kahramanlarımızın etkileşime girebilmeleri için o türlerin bulundukları yerlere Amerika’dan Japonya …

Devamını gör »