Frank Herbert‘ın 1965’deki bilimkurgu şaheseri, din araştırmalarından bildiğimiz temalar ve tropelardan o kadar fazla içeriyor ki hepsini ele almak neredeyse imkansız. Köklü bir şüphecilikten, fanatizmin keşfine, kıyametsel görülerin varlık felsefesi incelemesi ve ek olarak kutsal zaman ve mekânın özü ve birbiriyle olan ilişkisine, din ile ekoloji arasındaki dinamik araştırmaya kadar her şey bu hikayeyi canlandırıyor. Ekonomik nedenlerin rolü, dini gücün …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Budizm
Dinler Bir Gün Ortadan Kalkar mı?
Yeryüzünde milyonlarca insan hayatın ölümle son bulacağına, ölümden öte yaşamın ve tanrının olmadığına inanıyor. Bazı ülkelerde açıktan ateizm hiç bugünkü kadar revaçta olmamıştı. California Pitzer College’den sosyoloji profesörü Phil Zuckerman, bugün hem toplam sayı olarak hem de nüfus yüzdesi olarak ateist sayısının her zamankinden çok daha fazla olduğunu söylüyor. Gallup’un 57 ülkede 50 bin kişiyle yaptığı bir kamuoyu anketine göre, …
Devamını gör »Hint Mitolojisinden Bilimkurgu Çıkarmak: Işık Tanrısı
Ülkemizde daha çok Amber Yıllıkları adlı fantastik seriyle tanınan Amerikalı yazar Roger Zelazny, aslında bilimkurgu edebiyatına daha çok katkı sağlamıştır. Hem bilimkurgu hem de fantastik alanında eser veren nadir yazarlardandır ve kendine has üslubuyla okurlarını sürekli şaşırtmaktadır. Yazarın 1968 yılında Hugo ve Nebula ödüllerini kazanarak adını duyuran Işık Tanrısı adlı romanı, ülkemizde İthaki Yayınları tarafından 1999 yılında basıldı. Yazar Işık Tanrısı için …
Devamını gör »