Apple TV+’ın Silo ve The Handmaid’s Tale gibi bilimkurgu dizileri kitap uyarlamaları olmalarıyla dikkat çekti. Dolayısıyla, kitaplara dayalı bilimkurgu dizilerinin son dönemde revaçta olduğunu söylemek mümkün. Bu kitapların hayranları muhtemelen karakterlerin çoğunu ve ana olayları zaten biliyor. Yine de başarılı bir bilimkurgu hikâyesinin ekranlara taşınması, hayranlarına gerçekten büyüleyici bir deneyim sunuyor. Bu yazıda, kitaptan televizyona aktarılan 10 bilimkurgu dizisinin izini …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Brave New World
Bilimkurgu Filmlerinden 10 Psikoaktif Madde
Bazı karıncaların salgıladığı zehir az da olsa halüsinatif etkiler taşır, yunuslar bazen kirpi balıklarını kendi aralarında gezdirerek “kafa bulurlar”, dağ keçileri bazen psikoaktif etki taşıyan dikenli bir bitkiyi ağızlarını kan içinde bırakmak pahasına çiğnerler. Nitekim insanlar da bilinçlerinin sıradan akışını değiştirecek pek çok madde ile haşır neşirdir. Tabii bu maddeler tasvip edilir şeyler değildir. Bunları birilerine özendirmek de suç teşkil …
Devamını gör »Korkutucu Bir Gelecek Tasviri: Cesur Yeni Dünya
Cesur Yeni Dünya, romanda “FS 632” olarak tanımlanan 2540 yılında geçer. Henry Ford’un üretim bandı tanrı gibi kutsandığı için FS, “Ford’dan Sonra” anlamına gelmektedir. Bu dönem, Ford’un Model T’sini tanıtmasıyla başlamıştır. Roman, Dünya Devleti olarak adlandırılan ve bilim ile liyakat etrafında dönen fütüristik bir toplumu inceler. Bu toplumda, genç yaştaki çocuklar duygu ve bireysellikten uzak tutulmakta ve ilişkiler hiçbir surette …
Devamını gör »Cesur Yeni Dünya ve Özgürlük Yolu Üzerine: Doğa mı Yoksa Uygarlık mı?
George Orwell‘in 1984‘ünün ve Huxley‘nin Cesur Yeni Dünya‘sının, Zamyatin‘in Biz adlı romanından esinlendiği bilinir. Orwell bunu açıkça kabul etse de Huxley kabul etmemiştir. Hattâ Orwell, Huxley’nin yalan söylediğini iddia eder. Öyle ya da böyle, Cesur Yeni Dünya beklediğinizden farklı bir eser. Totalier bir rejimin yurttaşlar üzerinde kurduğu biyo-iktidara dair bir kitap bekliyorsunuz. Öyle de zaten. Öte yandan doğal hayata, ilkelliğe …
Devamını gör »Bilimkurgu Romanın Kendisi Olmaya Doğru Mu Gidiyor?
Bilimkurgu yazarları artık birer mühendis edasıyla yeni buluşların çalışma sistemlerinin bilimsel izahını ve olağanüstü makinelerin edebiyat içinde bir metafor olarak kullanımını değil, bu tür unsurların kişi üzerinde yarattıkları etkileri, toplumsal değişim ve dönüşümlerde oynadıkları rolü işliyorlar. Yapıtlarında bir bakıma nesnel olanın kendisiyle ilgilenmekten öte, bunların yarattıkları etki ve etkileşimleri yansıtıyorlar. Bu anlayış Ray Bardbury‘de, özellikle unutulmaz eseri Fahrenheit 451‘de kitabın …
Devamını gör »1984 ile Cesur Yeni Dünya’nın Bir Karşılaştırması
Canlılar arasında kendini yok etmeye (entropi) en yatkın varlıklar olarak yeryüzü kabuğu üzerinde yaşamımızı sürdürüyoruz. Belki yarın, belki yarından da yakın bir sürede kendi sonumuzu yine kendimiz getireceğiz. Distopyalar, geleceğe ilişkin kötümser kurgulardır ama ne mutlu bize ki insanlık olarak bu kurguları gerçekleştirme yolunda emin adımlarla ilerliyoruz! Neil Postman tarafından kaleme alınan “Televizyon: Öldüren Eğlence” kitabında distopyalardan ikisi karşılaştırılmış. George …
Devamını gör »Bilimkurgu Edebiyatının Sosyal ve Politik Yönü
Bir çok insan hala bilimkurgunun işe yaramaz, değerlendirmeye değmez bir kaçış edebiyatı olduğunu düşünüyor. Doğru, bazı bilimkurgu eserleri sadece vakit geçirmek veya eğlendirmek için yazılmış olabilir; ama hepsi değil. Özellikle bilimkurgunun kaşıç edebiyatı olduğunu söyleyenlere J.R.R. Tolkien’in fantezi edebiyatı için kullandığı cevap verilebilir: “Kaçma ihtimali en çok gardiyanları telaşlandırır!” Bununla beraber iyi bilimkurgu eserleri okuyucusunu düşündürür, “eğer şöyle olursa, olsa …
Devamını gör »