Kimi hikâyeler tek bir filmde anlatılıp biter, kimileriyse “filmlerce” devam eder. İngilizce sequel, dilimizdeyse yeni bir kavram üretmeye gerek duymaksızın “devam filmi” olarak adlandırdığımız bu filmlerin yaratım süreçlerinin geri planında bazı “duygusal” nedenlerin yattığını biliriz. Hâlihazırda başarı yakalamış bir hikâyenin evrenine sadık kalıp macerayı sürdürebilmek için ter döken yaratıcı ekibin hemen arkasında, gözbebeklerinde dolar sembolleriyle ellerini ovuşturan dev yapımcıların gölgeleri …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Blade Runner 2049
Artırılmış Sanal Gerçekliğin En İyi Kullanıldığı 5 Güncel Bilimkurgu Filmi
Artırılmış Gerçeklik (İngilizce Augmented Reality – AR) kavramı, Apple’ın yeni ürünü Vision Pro’nun lansmanının yapılmasıyla yeniden popülerleşti. Artırılmış Gerçeklik, gerçek dünyadaki çevrenin ve içindekilerin, bilgisayar tarafından üretilen ses, görüntü, grafik ve GPS verileriyle zenginleştirilerek meydana getirilen canlı veya dolaylı fiziksel görünümü olarak tanımlanıyor¹. Artırılmış gerçeklikte zenginleştirme gerçek zamanlı olarak gerçekleşir ve zenginleştirilmiş gerçeklik teknolojisinin de yardımıyla kullanıcı etrafındaki yeni ek …
Devamını gör »Harrison Ford’lu 8 Bilimkurgu Filmi
Amerikalı oyuncu Harrison Ford, Hollywood tarihindeki en büyük isimlerden biri ve yıllar boyunca eleştirmenler tarafından da sevilen birçok gişe rekortmeni filmde yer aldı. Elbette bunlardan birkaçı bilimkurgu türündeydi. Bu filmlerden bazıları son yıllarda genel izleyici tarafından unutuldu, ancak diğerleri türün en popüler serilerinden ikisine, Star Wars ve Blade Runner’a ait. Ünlü oyuncu, burada yer almayan birkaç bilimkurgu filminde daha oynadı. …
Devamını gör »Soundtrack’leriyle Hatırlanan Bilimkurgu Filmleri #2
Yazı dizimizin ilkinde müzikleriyle sinema tarihine adını yazdırmış 10 filmi listelemiştik. Kimi kültleşmiş filmlerin soundtrackleri de en az filmlerin kendisi kadar unutulmaz olmuştur. Sinema için müziğin önemi çok büyüktür ve filmi daha üst seviyeye taşıyan unsurların başında gelir. Unutulmaz bir sahnenin daha fazla akılda kalması ancak müzikle mümkündür. Geçmişten günümüze sinema tarihi böyle klasik sahnelerle dolup taşmıştır. Müziğini duyar duymaz …
Devamını gör »Blade Runner’dan Westworld’e: Bilimkurguda Fabrikasyon Kadınların Tarihi
Bilimkurgu yapımlarında insan eliyle üretilmiş olan “fabrikasyon” kadınlar, ekseriyetle erkek fantezilerine hizmet eden nesneler olarak kullanılırlar. Bu, bir tür klişeye dönmüştür artık. Lakin tüm film klişelerinde olduğu gibi bu klişe de tersine çevrilip eleştirilebilir ve hatta tamamen ortadan kaldırılabilir. Gelin şimdi bu fabrikasyon kadınların tarihine biraz yakından bakalım… Kadın nedir? Doğurma kabiliyetinden dolayı yaratıcı güce sahip olan biri midir? Ya …
Devamını gör »Kuşku ve Empati: Blade Runner 2049’da İnsan Felsefesi
Uyarı: Bu yazı spoiler içermektedir. 2049 yılında, K (Ryan Gosling), LAPD adına çalışan bir avcı, “blade runner” androiddir. Eski, Nexus 8 kopyaları yakalayıp “emekli” etmektedir. K, bir protein çiftliğinde bulduğu kopyayı öldürdükten sonra ağacın altına gömülü bir kutu bulur. Kutuda hamile bir kadın androide, Rachael’a ait kemikler vardır. Teğmen Joshi (Robin Wright) androidlerin hamile kalmasının insan ve androidler arasında bir …
Devamını gör »Gişede Umduğunu Bulamayan Bilimkurgu Filmleri #3
“Gişede umduğunu bulamayan bilimkurgu filmleri” listemizin üçüncü ve son bölümüyle karşınızdayız. Geçtiğimiz iki bölümde yapım aşamasında başarılı olmasına rağmen, gişede hüsran yaşamanın daha ziyade tanıtım ve diğer başka faktörlerle alakalı olduğunu birçok yapım nezdinde görmüştük. Kült haline gelen kimi yapımların henüz gişedeyken dibe battığına ama haklarının sonradan teslim edilerek bahsi mertebeye geldiklerine; bazı filmlerin ise yeniden çekimleriyle orjinal versiyonlarına kıyasla …
Devamını gör »Bilimkurgunun Ezgileri #3: Hans Zimmer
Öyle bir müzisyen/besteci düşünün ki; grubuyla çıkardığı parçasının videosu, küresel eğlenceye çağ atlatan ve fenomen olan bir müzik kanalındaki ilk klip olsun. MTV kanalı yayın hayatına, The Buggles grubunun Video Killed Radio Star videosuyla merhaba demiştir. O kişi, grubun üyesi olan Hans Zimmer’dır. Almanya’nın Frankfurt şehrinde, 12 Eylül 1957 tarihinde doğan Hans Florian Zimmer, Hollywood’un eski ve yeni müzik teknolojilerini …
Devamını gör »Besinlerin Geleceğine Bilimkurgusal Bir Bakış
Yediklerimiz yaşamımızı sürdürebilmek için gerekli olduğu kadar, kültürün önemli bir göstergesi de. Bilimkurgu eserlerinde bizi büyüleyen pek çok şeyden biri de hayal edilen gelecekte kültürün nasıl şekillendiğini görmek. Moda, müzik, ulaşım ve mimari gibi ögelerin yanında yiyecekler de bilimkurgu eserlerindeki anlatıyı kavrayabilmemiz ve eserle bağ kurabilmemiz için gerekli sahneleri inşa etmede işlevsel bir rol oynar. Pek çok bilimkurgu filminde ve …
Devamını gör »Siberpunk’ta Oryantalizm
Matrix’in kayan kanjileri, Blade Runner’ın Japonca neonları ve William Gibson İstanbul’u… Siberpunk akımı ortaya çıkışından beri doğu kültürü ile etkileşim halinde. Geleceğin tekno-distopyalarındaki kaçınılmaz küreselleşme aklınıza gelebilecek neredeyse her siberpunk eserde mevcut. Çok uzağa gitmemize gerek yok. Yakın zamanın en popüler dizilerinden Altered Carbon‘a bakalım. Ana karakterimiz Takeshi Covacs. Dizinin uyarlandığı kitap serisine ismini veren karakterimiz bile akımın doğuya duyduğu …
Devamını gör »