Yüzleri adeta bilimkurgu sinemasıyla özdeşleşmiş oyuncular listesinin ilk bölümünde Harrison Ford, Kurt Russell, Linda Hamilton, Will Smith ve Keanu Reeves’e yer vermiştik. Bu yazımızda bilimkurgu sinemasının yaşayan en ikonik 10 yüzüne, kalan ilk beş ile devam ediyoruz. Jennifer Lawrence 1990 yılında Kentucky, ABD’de doğan Jennifer Lawrence, 2015 ve 2016’da Hollywood’un en çok kazanan kadın oyuncusuydu. Oyunculuğa TV dizilerindeki rolleriyle genç yaşta …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Bilimkurgu Sineması
Bilimkurgu Sinemasının İkonik Yüzleri #1
Öyle aktörler ve aktrisler var ki, yüzleri adeta bilimkurgu sinemasıyla özdeşleşmiştir. Oynadıkları karakterleri beyaz perdeye başarıyla yansıtmalarına ek olarak, bilimkurguseverler camiasında zamanla gerçek kimlikleriyle de çok sevilen birer figür haline gelmişlerdir. İşte bu yazı dizimizde, bilimkurgu sinemasının en ikonik 10 yüzüne yer verirken oynadıkları filmlere de değineceğiz. (Yazı dizisindeki bilgiler, sanatçıların IMDB sitesindeki sayfalarından derlenmiştir.) Harrison Ford 1942 yılında Chicago’da …
Devamını gör »Değişen Sinema Kültürü
80’li ve 90’lı yılların sinema izleyicileri, günümüz anlayışına göre daha sıra dışı denilebilecek izleme deneyimlerine sahipti. Gösterimde olan kimi yüksek bütçeli filmlerin en kritik anları büyük bir coşkuyla alkışlanır, kimi esprili anlar ise hep bir ağızdan kahkahalarla karşılanırdı. Şehirlerin önemli bölgelerinde bulunan büyük sinema salonları birer cazibe merkezi olarak kabul edilirdi. Salonlara çoğunlukla ailecek gidilir, kimi zaman mahalleli yakınlarımız da …
Devamını gör »Amerikan Post-Apokaliptik Bilimkurgu Sineması #2: 1960’lar
1960’larda çekilen post-apokaliptik filmlerde, felaket nedeni halen nükleer savaş ve atomik gücün getirdiği tehlikeler baş sebep sayılsa da, gizemli, kozmik, temelde sınıfsal, ırksal çatışmaları dile getiren ya da insan-maymun savaşı gibi yeni tematik unsurlar da kendini göstermeye başlamıştır. Bu döneme hâkim olan eğilim, felaketin bir olasılık olarak gözlemlenmesine olanak tanıyan zaman yolculuğudur. Hikayede kahramanlar başka bir zamana geçiş yaparlar ve …
Devamını gör »Amerikan Post-Apokaliptik Bilimkurgu Sineması #1: Erken Dönem
Post-Apokaliptik sinemanın ilk örneği Danimarkalı yönetmen August Blom’un yönettiği Dünyanın Sonu (Verdens Undergang, 1916) adlı eserdir. ABD’de, türe ait ilk örnekler komedi-bilimkurgu karışımıdır. Türe ait ilk örnek, John G. Blystone’un 1924 tarihli The Last Man On Earth’tür. Filmde, (filmin çekildiği tarihe göre) gelecekte, 1940’ta, bir adam âşık olduğu bir kız tarafından reddedilip aşağılanır ve adam ormanda inzivaya çekilir. 1950 yılında …
Devamını gör »Düşük Bütçeli 10 Post-Apokaliptik Bilimkurgu Filmi
Kıyamet sonrası (post-apokaliptik) gelecek anlatımı, bilimkurgu sinemasının en gözde konuları arasında yer alır. Bütün kıtaları kasıp kavuran bir salgın, kontrolden çıkan yapay zekanın başlattığı bir savaş ya da bir nükleer felaketten sonra mavi gezegenimiz alevler içindeki cehenneme dönüverir. İşte bu tür, insanoğlunun böyle bir dünyada verdiği ilkel hayatta kalma mücadelesini konu edinir. Kıyamet Sonrası Sineması‘nın en ünlü örneği ise George …
Devamını gör »Phantasm Efsanesi
Jody (Bill Thornbury), Reggie (Reggie Bannister) ve Tommy (Bill Cone) küçük bir kasabada yaşayan üç sıkı dosttur. Ancak Tommy’nin zamansız ölümü bu üçlüyü sonsuza dek dağıtır. Tommy’nin kendi hayatına son verdiği söylenmektedir. Bu ölüm, zaten anne ve babasını kaybetmiş Jody için oldukça sarsıcı olur. Supernatural’daki Dean Winchester’ı anımsatan Jody, 1971 model Plymouth ‘Cuda’sına atlatıp yollara düşmeyi seven genç bir adamdır ve yaşadığı küçük kasabadan ayrılma …
Devamını gör »Telekinezi Konulu 10 Bilimkurgu Filmi
Telekinezi maddelerin üzerinde düşünce gücüyle (yani onlara fiziksel olarak temas etmeden) etki yaratabilme yeteneği olarak tanımlanabilir. İnternet’te basit bir aramayla bile bu yeteneğe sahip olduğunu iddia eden kişilere, konu hakkında çekilen belgesellere ve yapılan çalışmalara ulaşmak mümkündür. Elbette bunların hiçbiri telekinezinin varlığına delil teşkil etmez. Özellikle belirtmek isteriz ki elimizde telekinezinin var olduğuna dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Bilimin çerçevesi dışında kalsa …
Devamını gör »Bilimkurgu Sinemasında 10 Cüretkar Kostüm
Bilimkurgu Sineması başlı başına bir şölen. Uzay gemileri, sunduğu teknolojileri, gelecek öngörüleri, hayal gücünü zorlayan karakterleri, ötelerdeki tuhaf gezegenleri, sürükleyici serüvenleri, hakkında kaleme alınan eserleri derken rengarenk ve ufuk açıcı bir gökkuşağı adeta. Öyle bir evren ki neresinden bakarsanız bir başka macera çıkıyor karşınıza. Biz de bu yazımızda size farklı bir pencere açalım ve Bilimkurgu Sineması’ndaki göz alıcı on kostümü sıralayalım …
Devamını gör »Korku Soslu 7 Bilimkurgu Filmi
Korku belki de en ilkel duygumuz. Şu koskoca evrenin ortasında minicik canlılar olduğumuz düşünülürse, bu çok da şaşırtıcı olmasa gerek. Kafamızı göğe kaldırdığımızdan beri sorduğumuz sorular öyle fazla ki. Nereden geldik? Neden buradayız? Neden hayat var? Hayat ötelerde bir yerlerde de var mı? Bize benzeyen başka canlılar da orada bir yerde gözlerini gökyüzüne dikmiş aynı soruları soruyorlar mı? Gezegenler, yıldızlar, …
Devamını gör »