Bilimkurgu denilince aklınıza ilk olarak ne geliyor? Mekikler, uzaylılar, yapay zekâ ya da kontrolden çıkarak insanlığı yok eden robotlar mı? Bunlar bilimkurgunun başat unsurları ve külliyatın büyük bir çoğunluğu bu kavramlarla ilintili. Bilhassa teknolojik gelişmelerin kamusal alanda ağırlığını gitgide daha fazla hissettirdiği şu günlerde, yardımcı olarak tasarladığımız aygıtların kendi iradelerini kazanmaları durumunda bize ve kararlarımıza dair neler söyleyebileceklerini düşünmek hem …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Bilimkurgu Edebiyatı
Bilimkurgu Edebiyatı Üzerine #5
“İyi bilimkurgu, iyi edebiyattır,” sözü kuşkusuz bir klişeden çok daha fazlasıdır. Bunu anlatırken değinilecek noktalar ise sanılanın aksine birden fazla. Bu doğrultuda kurgunun niteliğini vurgulayan birçok yöne sahip olduğunu söylemek gerek. Öncelikle klasik edebiyat geleneğine mensup ya da geleneği sürdüren yazarlar gerçeğe hangi anlayışla bakarlarsa baksınlar, baktıkları aynı gerçekliğe tekabül etmektedir ve metinler genel anlamda sanatçının zihnindeki tezahürü ölçüsünde şekillenmektedir. …
Devamını gör »Ünlü İsimlerden Bilimkurgu Türünde Roman Önerileri
Bu yazımızda ünlü müzisyen, oyuncu ve bilim insanlarının sosyal medya paylaşımları ya da röportajları sırasında değindiği bilimkurgu kitaplarını sizler için listeledik. Önerilerin sıralaması tamamen rastgele olup, herhangi bir sıralama ölçütü bulunmamaktadır. O halde daha fazla oyalanmadan listemize geçelim. Elon Musk Mühendis, endüstriyel tasarımcı, teknoloji girişimcisi, ve hayırsever. Böyle tanımlanınca Tony Stark’ı anımsatması gayet normal. Zira, Tesla Motors, SpaceX, Neuralink, Hyperloop …
Devamını gör »Bilimkurgu Gençlerin Zihinsel Direncini Güçlendiriyor
Tarihsel olarak bilimkurgu ve fantastik okurlarının zaman zaman nahoş sıfatlarla damgalandığı bilinir. Massachusetts Clark Üniversitesi İngiliz Dili Departmanından Dr. Esther Jones‘ın güncel araştırmasının sonuçları bu yaygın kanıyı sarsacak gibi görünüyor. Araştırmaya göre bilimkurgu ve fantastiğin dahil olduğu spekülatif kurgunun, Covid-19 pandemisi sürecinde gençlere özellikle stres ve kaygı ile başa çıkmasında yardımcı olduğu saptandı. Jones gençliğinden beri iyi bir bilimkurgu okuru …
Devamını gör »Bilimkurgu Edebiyatı Üzerine #3
Okumanın, bilhassa bilimkurgu eserlerini okumanın birçok tarifi yapılmıştır. Birbirinden değerli, yetkin kalemin görüşleri bambaşka evrenlere ve zaman çizgilerine bakış imkanı sunar. Buradan hareketle, interaktif yazım deneyiminin ortaya çıkardığı ürünün dışında da aslında sürükleyici yönleri olduğu vurgulanmıştır. Bunlardan biri, özellikle de belirtilmesi gerekeni, denizlere dair uçsuz bucaksız düşler içinde geçen hayatımı da özetler bir nebze. Ummana saçılan düşleriyle yazanlar… Robinson Crusoe‘nun …
Devamını gör »Bilimkurgu Edebiyatı Üzerine #2
Kitap okumanın faydası devamlı olarak tekrar edilen ve üzerinde tartışılan bir konu. Kitap okumanın faziletinden, okuyan insanın erdeminden ve bilgiyi aktarmanın kıymetinden durmadan dem vuruluyor. Oysaki okumak yalnızca bilginin biriktirilmesinden ya da boş zamanın giderilmesi için iştigal edilen bir eylemden ibaret değildir. Nitekim, “Hobileriniz ne diye?” sorulduğunda, “Kitap okumak,” diye cevaplamak okumayı aşağılamanın yanında, kişinin eylem ile alakalı algısının da …
Devamını gör »Bilimkurgu Edebiyatı Üzerine #1
Bilimkurgu metinleri, bilimsel gelişmelerin ilerleyişi üzerine düşünen fütürist yazarların geleceğe dair yaptıkları çıkarımları anlatmalarıyla bilinir. Genel itibariyle bu minvalde ele alabileceğimiz bu eserlerin rolüyse, toplumların bireysel ve kitlesel düzeyde yaşayabilmesi muhtemel değişimlerin hazırlığıdır. Örneklendirmek gerekirse, popüler gemi sembolünden yola çıkalım: Ülkemiz ya da dünyamız bir gemi ise ve dalgalı sularda yolculuk ediyorsak, bilimkurgu yazarlarının rolü yaklaşan ne varsa haber veren …
Devamını gör »Bilimkurgu Edebiyatı ve Sineması Hakkında Türkçe Kaynak Kitaplar
70’li yıllardan itibaren ülke raflarında iyiden iyiye yer etmeye başlayan bilimkurgu, günümüzde ise oldukça popüler bir tür haline gelmiştir. Kitapçılarda adına raflar oluşturulan, kitap fuarlarında hakkında paneller düzenlenen ve yayınevleri tarafından okurların ilgiyle takip edeceği seriler yayımlanan bir türe evrilmiştir bilimkurgu. Yalnızca edebiyatta değil, sinema alanında da son yıllarda bilimkurgu türünde çok kaliteli filmler izleme fırsatı bulduk. Bilimin her alanına …
Devamını gör »Çevirmenin Bilimkurguyla Sınavı
İlk amatör çeviri çalışmalarımı lise yıllarında, Shakespeare’in Macbeth’inden en etkileyici bulduğum bazı bölümleri Türkçeye çevirerek (daha doğrusu çevirmeye çalışarak) yapmıştım. Bütün gün uğraştıktan sonra okul kütüphanesine gidip çevirdiğim tiradları Sabahattin Eyüboğlu’nun Macbeth çevirisiyle karşılaştırınca başımdan aşağı kaynar sular döküldü. “İşte budur,” dedim kendime kızarak, “Sen kim, Shakespeare çevirmek kim!” O moral bozukluğuyla bir daha manzum bir esere çevirmen gözüyle yaklaşmamaya …
Devamını gör »