Etiket Arşivleri: Batman

film serileri

Gittikçe Kötüleşen Bilimkurgu Film Serileri #1

Pek çok başarılı bilimkurgu filmi, sonrasında çekilen devam yapımlarıyla aynı ilgiyi ve gişe hasılatını yakalamayı amaçladı. Başarılı devam filmleri dendiğinde hemen herkesin aklına Terminator 2: Judgment Day ve Aliens gibi yapımlar geliyor, ancak söz konusu seriler bile sonrasında hayranlarını üzmekten kurtulamadı. Elbette bu durumun birçok nedeni var. En önemli nedenlerin başında ise devam filmlerinin çoğunlukla orijinal öyküyü geliştirmeyi amaçlamak yerine …

Devamını gör »
christopher_nolan_movies

Christopher Nolan Sinemasına Eleştirel Bir Bakış

Christopher Nolan… 1970 Londra doğumlu yönetmenimiz, Londra Üniversitesi İngiliz Edebiyatı bölümü mezunu ve küçük yaşlarda hobi olarak başladığı kısa film yönetmenliğini eğitim hayatından sonra profesyonel anlamda işe çevirdi. 1998 yılında düşük bütçeli Following yapımıyla ilk gişe filminin fırsatını kendi elleriyle yarattı. 2000 yılında ise nispeten düşük bir bütçeyle çektiği Memento filmine imza attı ve hem ters hem de döngüsel kurguyu …

Devamını gör »

Bilimkurgu Alt Türlerinden Esinlenen Süper Kahraman Çizgi Romanları

Çizgi roman yazarlarının çoğu, özellikle Grant Morrison ve Mark Millar gibi ustalar, bilimkurgu tutkunu kimselerdir ve sevdikleri temaları kullanmayı severler. Özellikle ellerinde Batman gibi her yere çekebilecekleri bir kahraman varsa… Zaman Yolculuğu: The Return of Bruce Wayne Batman: The Return of Bruce Wayne, çizgi roman sektörünün muhtemelen en uçuk yazarı ve tutkulu bilimkurgu hayranı olan Grant Morrison’un tartışmalı klasiklerinden biri. …

Devamını gör »

Joker: Popcorn Sanat Filmlerinin Dönüşü

2000’lerin başına kadar oldukça popüler olan ama dev bütçeli efekt bombardımanlarının piyasayı kaplamasıyla yavaş yavaş unutulan bir tür vardı. Aslında büyük izleyici kitlelerine hitap eden ama hikaye anlatımı, çekimleri ve oyunculuklarıyla sanat filmi havası veren filmlerden bahsediyoruz. Bu tarz popcorn sanat filmleri, üzerine düşünmeden keyifle izlenilebilen ama derinlerine dalındığında felsefe, edebiyat ve yeni sinema tekniklerinin bulunabileceği yapımlardı. Neden bahsettiğimizi anlamadıysanız …

Devamını gör »

Süper Kahramanların Otorite ile Bitmek Bilmeyen Mücadelesi

Edebiyatta en sevilen karakterler genellikle başkaldıranlar, kurallara uymayanlar, mevcut düzeni bozanlardır. Tom Sawyer‘dan beri bu böyledir. Hanım hanımcık kızları veya izci oğlanları kimse önemsemez. Hatta bunu bilen sinemacılar yakın zamanda çocuk kitaplarının küçük hanımefendisi Nancy Drew‘ı kaykaycı, asi bir karaktere dönüştürdüler. Ortaya eğlenceli bir film çıktı o ayrı… Aslında, Nancy yakın zamanlarda çizgi romanlarda da bu yöne kaymıştı ama çizgi …

Devamını gör »

Radyasyon Süper Güçler Kazandırabilir mi?

Radyoaktif bir örümceğin ısırması, fazla miktarda gama ışınına maruz kalmak, radyoaktif madde dolu varillerin üzerinize devrilmesi… Hepsini çizgi romanlarda okuyup, filmlerini izledik. Eğer Bruce Wayne ve Tony Stark kadar paranız yoksa veya Clark Kent gibi uzaydan gelmemiş iseniz tüm süper güçlerin kaynağı hep radyasyon olarak gösterildi. Peki günümüzden yaklaşık olarak 120 yıl önce keşfedilen radyasyon süper güçler kazandırabilir mi? İlk …

Devamını gör »
batman ve bilimkurgu

Batman ve Bilimkurgu

Batman çoğu süper kahramanın aksine bir bilimkurgu karakteri değildir. Ancak ilk kez ortaya çıktığı 1939 yılından beri bilimkurgudan ayrı düşünülmemiştir. Aslında Batman, insanlık tarihi kadar eski bir geleneğin mirasçısıdır. İnsanları koruyan maskeli kahramanların hikayeleri tarihin her döneminde anlatılmıştır. Robin Hood, bu kahramanların en net örneklerinden sayılabilir. Zaten Batman’in yardımcısı Robin, bu karakterden esinlenerek yaratılmıştır. Gündüzleri zengin, şımarık ve çevreyle ilgisiz …

Devamını gör »

Film İzleme Kültürü

Film izlemek bir tutku ve kültürdür. Birçoğumuzun hayallerini ve ideallerini filmler şekillendirdi ve şekillendirmeye de devam ediyor. Çocuklukta izlenen yapımların kişi üzerindeki etkisi kuşkusuz yetişkinlikte olduğundan çok daha fazladır. Çoğumuz okul sonrası yaşamında mesleki ideallerini gerçekleştirememiş olsa da, çocukluk dönemimizde izlediğimiz filmler hepimizin hayal gücünü zenginleştirip geleceğine katkıda bulundu. Bir gece öncesinden televizyonda izlenen filmler hemen ertesi gün büyük bir …

Devamını gör »

Murat Palta’dan Tasvir-i Beyaz Perde

1990 doğumlu Murat Palta’nın Dumlupınar Üniversitesi Lisans Mezuniyet Tezi, bir anda CNN, BBC ve Huffington Post dahil tüm dünya basının gözünü bu tarafa çevirdi. Mirimax’ın kendi sitesine konu oldu. Hollywood ilk kez bir minyatürcünün gözünden anlatılıyor; minyatür genç bir Türk sanatçı tarafından evrenselleştiriliyor; kült filmlerin ve geleneksel sanatların zamansızlığı vurgulanıyordu. “Tasvir-i Beyaz Perde” adlı ilk kişisel sergisini 29 Ocak’ta Galeri x-ist’te …

Devamını gör »