Bilimkurgunun diğer türlere kıyasla güçlü kadın karakterlerle daha sık karşılaştığımız bir tür olduğunu söyleyebiliriz. Pek çok bilimkurgu filminde erkeklerle eşit roller üstlenen kadınlar görürüz. Mesela türün en gözde filmlerinden Alien’ın Ripley’si, diğer bir gişe rekortmeni olan Terminator’ünse Sarah Connor’ı vardır. Bununla birlikte gerek eski gerekse yeni bilimkurgu filmlerinde, toplumsal cinsiyet ve cinsellik dinamiklerinin postmodern biçimlerde temsil edildiklerine de şahit oluruz. …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Barbarella
Bilimkurgu Sinemasında 10 Cüretkar Kostüm
Bilimkurgu Sineması başlı başına bir şölen. Uzay gemileri, sunduğu teknolojileri, gelecek öngörüleri, hayal gücünü zorlayan karakterleri, ötelerdeki tuhaf gezegenleri, sürükleyici serüvenleri, hakkında kaleme alınan eserleri derken rengarenk ve ufuk açıcı bir gökkuşağı adeta. Öyle bir evren ki neresinden bakarsanız bir başka macera çıkıyor karşınıza. Biz de bu yazımızda size farklı bir pencere açalım ve Bilimkurgu Sineması’ndaki göz alıcı on kostümü sıralayalım …
Devamını gör »Bilimkurgu ve Fantastikte Kadının Yolculuğu
“Bağımlı ve korunmaya muhtaç tipleme”den, “ekip üyesine”, hatta “kadın kahramana” doğru giden uzun yol… Bir toplumun ilkellik-uygarlık arası skalada hangi noktada yer aldığını gösteren güvenilir bir veri arıyorsanız, o toplumun kadına karşı bakış açısına göz atmayı deneyebilirsiniz. Hatta bunu bireyler için bile kullanabilirsiniz.. İlkel içgüdülerinin yönetimindeki kadın ve erkekler, “kadın” kavramını pek de yüceltmeyen ifadelerle yanıt vereceklerdir. Böyle bireylerden oluşan …
Devamını gör »Pataklayan Kadınlar
“Bir varmış bir yokmuş… Eski zamanlarda dünya üzerindeki insan yaşantıları biraz daha ilkelmiş. Haberleşme ve bilgi dağılımı imkanları pek geniş olmadığından, dünya birbirinden habersiz ve kapalı devre yaşayan, içe dönük toplumlarla doluymuş. Bu toplumlara büyüteçle baktığınızda, çeşitli kültürel örtülerin altından da olsa hep aynı insan tabiatı kendini gösterirmiş. Hane içinde yakın aile bireylerinin, hatta birbirini en çok seven çiftlerin bile …
Devamını gör »Voltaire’den Vonnegut’a Bilimkurgu
“Bu deli zırvalarını gerçekten okuyor musun?” Çok değil, 15-20 yıl önce elinde bilimkurgu kitabıyla yakalanan birine ilk sorulan bu olurdu. Ya da kaşlar kalkar, hafif alaycı bir sesle “ilginç!” denilirdi ve saygınlığınızın o anda dibe vurduğunu hissederdiniz. Çoğu kimse için bilimkurgu, entellektüel bir ayıptı. Kimileri için hala öyle. Tıpkı aynı insanlar için, erotizmin ahlakî bir ayıp olması gibi. Bu bir rastlantı mı? Bence …
Devamını gör »Bilimkurgunun Unutulmaz 10 Kadın Karakteri
Çalışma alanı veya disiplin olarak bilim, uzun süredir erkek ağırlıklı bir alan olarak görülüyor. Aynısı bilimkurgu türü için de geçerli. Kadın karakterler çoğu zaman erkek karakterin öyküsünü çekici hale getiren bir dekor veya kazanılacak bir ödül konumunda. Bilimkurgu fanları da erkek ağırlıklı bir topluluk olduğundan, hikayelerin erkeklerin taleplerini dikkate alması da şaşırtıcı değil. Ekranın dışındaki dünyada yıllar içinde yaşanan büyük değişimler …
Devamını gör »Galaksinin Kraliçesi: Barbarella
Barbarella, ressam Jean-Claude FOCEST‘in yarattığı bir çizgi roman kahramanıdır. Yönetmen Roger Vadim, 1968 yılında eseri bir bilimkurgu filmi olarak beyaz perdeye aktarırken, bu uzay maceracısı kadının rolünü, eşi Jane Fonda‘ya vermişti. Dekor, oyun tarzı ve toplum yergisi bakımından değişik görüşler getiren film, sinemalarda gösterilmeye başlanınca, epey gürültü koparmıştı. R. VADIM’e göre filmdeki toplum yaşamı bir hayal dünyasını yansıtır ve aslında ütopyadır. Cinsel temalar ise peri masallarından …
Devamını gör »