Etiket Arşivleri: Bahri Doğukan Şahin

Lagari Bilimkurgu Fanzini’nin 2. Sayısı Çıktı

lagari

Lagari Fanzin‘in ikinci sayısı okurlarla buluştu. İlk sayısı bu yılın mayıs ayında çıkan Lagari, altı aylık aradan sonra yeni sayısıyla bilimkurgu okurlarının karşısında. Etkileyici bilimkurgu öyküleri, mühim söyleşileri ve nitelikli çizimleriyle ilgi çeken birinci sayının ardından, ikinci sayı da eminim okurları memnun edecek. Birinci sayıya göre, ikinci sayının çok daha başarılı olduğunu söyleyebilirim. Gözle görülebilir bir gelişme mevcut. Birinci sayıda, …

Devamını gör »

90. Oscar Ödülleri’nde Bilimkurgu Filmlerinin Şansı

4 Mart’ı 5 Mart’a bağlayan gece Oscar Ödülleri 90. kez sahiplerini bulacak. Sinemanın dünya genelindeki bu en prestijli ödüllerinde 2016 ve 2017 yıllarında olduğu gibi bu yıl da ödül için yarışan bilimkurgu yapımlarını masaya yatırdık. Kimi yıllarda önemli dallarda birçok adaylık elde eden bilimkurgu yapımları bazı yıllarda ise yalnızca teknik dallarda varlık gösterebiliyor. 2018 Oscarlar’ında  ise yalnızca teknik dallarda bilimkurgu …

Devamını gör »

Bilimkurgusal Polisiye Öyküleri: Gizli Göz

gizli göz

Charles G. Waugh ve Martin H. Greenberg tarafından oluşturulan bu derlemenin orijinal dildeki basım tarihi 1997. Kısa bir süre sonra dilimize kazandırılan ve Karizma Yayınları tarafından 1999 yılında kitapseverlere buluşturulan bu derlemede 9 öykü bulunuyor. Bilimkurgu türünün önde gelen yazarlarını bir araya getiren derlemede bilimkurgu temasının içine polisiye unsurlarının girdiğini görüyoruz ve iki türün kesişiminden ortaya çıkan kaliteli öykülere rastlıyoruz. …

Devamını gör »

Haldun Aydıngün’den 2000’li Yılların Öyküleri

1958’de doğan Haldun Aydıngün 1984 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nin Endüstri Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Bir tekstil firmasında mesleğini icra etmesinin yanı sıra kişisel hobileriyle de ilgilenmeye devam eden Aydıngün, bilimkurgu başta olmak üzere dağcılık, gezi, fotoğrafçılık ve yazarlık gibi alanlarda kendini geliştirdi. Yazarlık kariyerini de bu alanlar üzerine inşa eden yazarın bilimkurgu alanında birçok romanı ve öyküsü bulunuyor. İlk kitabı 1991 …

Devamını gör »

Philip K. Dick Toplu Öyküleri Cilt 1: Bay Uzay Gemisi

“Evrene bir anlam vermeye çalışmak beyhude bir çaba. Ama öyle ya da böyle devam etmeliyiz sanırım.” – Philip K. Dick. 5 ciltten oluşan Philip K. Dick toplu öykülerinin ilki “Bay Uzay Gemisi”, Aralık 2013 yılında Türkiye’de yayımlandı. Berna Kılınçer çevirisiyle, Büyülü Fener Yayınları tarafından basılan bu ilk ciltte 25 öykü bulunuyor. 1’i hariç hepsi 1951-1952 yılları arasında 9 aylık bir …

Devamını gör »

Us Yayınları’ndan Öykü Şöleni: Sus Projesi

sus projesi

Us Yayıncılık’ın 2000 tarihli “Sus Projesi” adlı kitabı, aynı zamanda yayımladığı “Bilimkurgu Dizisi”nin ilki olma özelliğini taşıyor. Özlem Kurdoğlu’nun seçtikleriyle hazırlanan derleme, Atılgan Bilimkurgu Dergisi’nin Genel Yayın Yönetmeni Hakan Alpin’in önsözüyle açılıyor. Alpin, yazısında bilimkurgu türlerine eğiliyor ve bahsettiği tüm türlerin ilk örneklerini de bizimle paylaşıyor. Ardından ekliyor: “Bu kitapta 20’nin üzerinde bilimkurgu alt türüyle karşılaşacaksınız.” Çevirmen kadrosunda Akın Akıncı, Aylin Uzmaner, Barış Emre Alkım, Bora Dursun, …

Devamını gör »

TBD Ödüllü Öyküler 2. Kitap: Yörüngeden Çıkanlar

yorungeden-cikanlar

Türkiye Bilişim Derneği‘nin (TBD) 1998’den beri aralıksız olarak düzenlediği bilimkurgu kısa öykü yarışmasında dereceye giren öykülerin derlendiği 2. kitap olan Yörüngeden Çıkanlar, 2011 yılında yayımlandı. Studio Rodeo aracılığıyla yayımlanan kitaptaki öyküler 2006-2010 yılları arasında yarışmadan başarıyla ayrılan öykülerden oluşuyor. Birincilik, ikincilik, üçüncülük ve mansiyon ödüllerine layık görülen 18 farklı ismin toplamda 19 öyküsünü bünyesinde barındıran kitapta her öyküye ait illüstrasyonlar …

Devamını gör »

Dünya’ya Karşı Bir Devrim Mücadelesi: Ay Zalim Bir Sevgilidir

ay zalim bir sevgilidir

“Devrim, çok az kişinin uygulayabilecek kadar yetkin olduğu bir bilimdir. Doğru örgütlenmeye ve hepsinden önce, iletişime bağlıdır.” – Profesör Bernardo de la Paz. Bilimkurgunun ustalarından Robert Anson Heinlein, 1907’de ABD’de doğdu. Deniz Harp Akademesi’ndeki eğitiminin ardından ordunun donanmasında görev aldı. 1934’te ise sağlık sorunları sebebiyle emekliye ayrıldı. Kısa bir süre fizik eğitimi de alan Heinlein bilimkurgu yazmaya girişti. İlk öyküsü, …

Devamını gör »

Yunan Mitolojisinin Bilimkurguyla Buluşması: Bu Ölümsüz

bu olumsuz 1

“Ölmekte olan bir dünyadaki tek ölümsüz, dünyasını nasıl yeniden hayata döndürebilir?” Polonya asıllı Amerikalı bilimkurgu yazarı Roger Zelazny, 1937’de doğdu. İlk bilimkurgu öyküleri 1962’de dönemin popüler dergisi “The Magazine of Fantasy and Science Fiction”da yayımlandı. Zelazny’nin ilk romanı (This Immortal) ise 1966’da bilimkurguseverlerle buluştu. 1969 yılına dek öykü ve romanlar kaleme alan yazar bu tarihten itibarense tam zamanlı olarak yazarlığa adım …

Devamını gör »

Akıl Hastaları Tarafından Oluşturulan Toplum Düzeni: Alfa Ayının Kabileleri

alfa-ayinin-kabileleri

“Evren, kendini sonsuz farklı biçimlerde var eder. Bu varoluş biçimine bile öyle hemencecik burun kıvırmamak gerekir.” – Philip K. Dick. Asıl adı Philip Kindred Dick olan ve bilimkurgu dünyasında PKD olarak bilinen yazar 1928’de ABD’de doğmuştur. 40’a yakın bilimkurgu romanı ve 100’den fazla bilimkurgu öyküsüyle günümüzde türün en bilinen yazarları arasında görülen PKD, Türkiye’de de en fazla romanı ve öyküsü …

Devamını gör »