Etiket Arşivleri: Ayrıntı Yayınları

2020’de Öne Çıkan Bilimkurgu Kitapları

Salgının gölgesinde geçen bir yılı geride bıraktık. Bu süre zarfında salgının neden olduğu olumsuz etkiler yaşantımızın birçok alanına müdahale etmiş olsa da kitap ve okurun arasına pek girememiş gibi görünüyor. Sokağa çıkma yasağı, uzaktan eğitim ve uzaktan çalışmanın ön planda olduğu bu dönemde daha çok kitap okunduğunu söyleyebiliriz. Son yıllarda bilimkurgunun yükselişe geçişiyle beraber okurların talebi de artmış oldu. Talebin …

Devamını gör »

Hapishanelerin Özelleştiği Bir Gelecek: Yeni Tabular

“Teknoloji, evcilleştirilmemiş bir köpek gibidir.” -John Shirley. İthaki Yayınları’nın Bilimkurgu Klasikleri dizisinin geniş olur kitlelerine yayılmasının ardından bilimkurguya yönelen yayınevlerinin başında Ayrıntı Yayınları geliyor. Geçtiğimiz yıl yayımlanmaya başlayan Ayrıntı Yayınları Bilimkurgu Dizisi‘nden şimdiye dek 5 kitap çıkaran yayınevinin amacı klasikleşmiş eserlerden ziyade, kıyıda köşede kalmış kaliteli işleri ön plana çıkarmak. Bunun için de bilimkurgu yazarı Terry Bisson önderliğinde hazırlanan ve …

Devamını gör »

Lucky Strike: Tarihteki Şanslı ve Şanssız Vuruşlar

Ayrıntı Yayınları‘nın bilimkurgu dizisi kapsamında Ekim 2018’de Türkiye’deki okurlarla buluşan “Lucky Strike” günümüzde yaşayan en güçlü bilimkurgu öykü anlatıcılarından Kim Stanley Robinson’un ilk kez 1984’te yayımlanan bir novellası. (1) (Türkçede “Şanslı Vuruş” anlamına gelen Lucky Strike, kitapta önemli bir role sahip olan savaş uçağının ismi)  Çevirisini Osman Bulut’un, son okumasını İsmail Yamanol’un yaptığı eser, bir alternatif tarih anlatısı. Kim Stanley …

Devamını gör »

Gece Yarısı Gezegeninden Raporlar

“Arkadaşlarım baharı görmüş kurbağalar gibi (ya da kurbağalar hangi dönemde yumurtluyorlarsa artık) yavrulamaya başladıkları zaman, benim de aynı şeyi yapmaktaki gönülsüzlüğüm daha büyük bir sorun haline geldi.” Jamaica asıllı Kanadalı bilimkurgu ve fantastik yazarı Nalo Hopkinson, 1960’da Kingston, Jamaica’da doğdu. Ailesiyle Jamaica, Trinidad, Guyana, ABD ve Kanada gibi pek çok farklı ülkede yaşadı. 3 yaşında okumaya başladı; 10 yaşına dek …

Devamını gör »
Ayrınti-Bilimkurgu

Ayrıntı Yayınları Bilimkurgu Dizisi

1988’de piyasaya sürdüğü Şenlikli Toplum kitabıyla neşriyat macerasına yelken açan Ayrıntı Yayınları, geride bıraktığı otuz yılda 1000’den fazla eseri okurla buluşturarak yazın dünyamıza önemli katkılar sağladı. Michel Foucault ve Jean Baudrillard gibi düşünürlerin seçme eserlerinden Jean Genet, Chuck Palahniuk, John Fowles, Philip Roth, Julian Barnes ve Tom Robbins gibi büyük edebiyatçıların külliyatlarına kadar pek çok zorlu projeye imza atan yayınevi, …

Devamını gör »

Düşsel Bir Sorgulayış: Sınırsız Rüyalar Diyarı

“Bir takım nedenlerden ötürü, kendi içimde, başka birine verilmiş olması gereken bir rolü oynadığımı düşünüyordum.” -Blake. Ülkemizde ilk olarak 1995 yılında İrem Sağlamer çevirisiyle, “Sınırsız Rüyalar Diyarı” adıyla Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlanan kitabın orijinal adı The Unlimited Dream Company. Bu ismin yanlış bir çeviri olduğunu söylemek mümkün. Fakat yayınevinin kitabın içerisinde bulunan yazarın kısa özgeçmişinde kitap ismini doğru bir şekilde, …

Devamını gör »
Yakın Geleceğin Mitosları

Teknolojinin Sömürgesindeki İnsanlık: Yakın Geleceğin Mitosları

“Belki de bizlerin zaman anlayışı daha az zeki atalarımızdan devraldığımız ilkel bir zihinsel yapı.” -J.G. Ballard. Steven Spielberg yönetmenliğinde sinemaya da uyarlanan Güneş İmparatorluğu’ndan sonra Türkiye’de yayımlanan 2. Ballard kitabı Yakın Geleceğin Mitosları’dır. İçerisinde 10 adet öykü barındıran kitap, Ballard’ın öykü derlemeleri arasında önemli bir yere sahiptir. Birbirinden güzel öykülere tek tek, kısaca değineceğim. 1. Yakın Geleceğin Mitosları: Kitapla aynı …

Devamını gör »
gelecekten-anilar

Bir Sosyalistten Anarşist Ütopya: Gelecekten Anılar

Gelecekten Anılar, orijinal ismiyle “News From Nowhere” 1890 yılında William Morris tarafından kaleme alınmış ve 2002’de Ayrıntı Yayınları eseri dilimize kazandırmış. Bu baskısını bulmak zor ancak Say ve Kaos Yayınları tarafından orijinaline daha uygun (Hiçbir Yerden Haberler) isimlerle yayımlanan baskılarını kolaylıkla bulabilirsiniz. Benim fikrim bu ismin kitaba daha uygun olduğu yönünde. William Morris, bilindiği üzere şair, desinatör, ressam, mimar, el …

Devamını gör »

Kayıtsız Kalan İnsanlık: Beton Ada

“Gelecek, bugünü anlamak için geçmişten daha iyi bir anahtardır.” – J.G. Ballard Ballard’ın bilimkurgu edebiyatına katkılarını görmezden gelemeyiz. Kendisi, ürkütücü anlatıları yardımıyla okurlarını bilinçlendirmekle tanınır. Beton Ada da yine önemli yapıtları arasında sayılır. Genç bir mimar olan Robert Maitland, Londra’daki ofisinden evine doğru yol alırken, aracının lastiğinin patlaması sonucu otoyolların kesiştiği, otlarla kaplı noktaya, trafik adası olarak adlandırılan yere düşer. …

Devamını gör »