Etiket Arşivleri: Ay’a Yolculuk

Bir Star Trek Kehaneti: Tomorrow is Yesterday ve Ay’a Yolculuk

star trek - Tomorrow is Yesterday kapak

Daha önceki yazılarımızdan birinde bilimkurgu için şu ifadeleri kullanmıştık: “Bilimkurgu bize sınırsız hayal edebilme imkânı tanır. Bilimin önünden koşup ona yön verir, akıllara sorular düşürüp cevapları bulmaya teşvik eder. Bugün için mümkün olmayanı düşletir, bunu yarın mümkün kılabilmek için heveslendirir. Ya da yarın için korkulanı gösterip bugünden uyarı verir. Bilim ve teknoloji ilerledikçe o da gözünü daha yükseğe diker, daha …

Devamını gör »

Ütopik Düşüncenin Önemi

Günümüzde, ütopik düşünme ile itham edilmek bir nevi hakarettir. Ayakları yere basan, gerçekçi ve aklı başında insanlar olmakla gurur duyuyoruz. Geleceği hayal etmeye kalkıştığımızda, bunu tuhaf bir tik ile yapıyoruz; kendimize şu anki trendler temelinde geleceğin nasıl olacağını soruyoruz. Neredeyse hiçbir zaman şu felsefi soruya yeltenmiyoruz: Gelecek nasıl olmalı? Geleceği hayal edilebilecek bir şey olarak gören cesur ve yönlendirici filozoflar …

Devamını gör »

Bir Jules Verne Klasiği: Ay’a Yolculuk

a-trip-to-the-moon-le-voyage-dans-la-lune-

Ülkemizde genelde “Ay’a Yolculuk” veya “Ay’a Seyahat” isimleriyle bilinen kitap aslında beş yıl arayla çıkmış iki kitabın birleşimidir. İlki, Dünya’dan Ay‘a (Fr. De la terre à la lune) 1865 yılında; ikincisi, Ay’ın Çevresinde Seyahat (Fr. Autour de la Lune ) ise 1870 yılında yayımlanmıştır. Jules Verne‘in en çok bilinen kitaplarından biri olan bu iki kitaplık seri, İthaki’nin Jules Verne Kitaplığı’nda …

Devamını gör »

Dünyalaştırma #1: Ay’da Yaşam

ay'da yaşam

Dünyamızın yegane uydusu Ay’ı binlerce yıldır gözlemliyoruz. Bu süre boyunca birçok kültürde Ay’da yaşam üzerine çeşitli mitler, efsaneler, destanlar uydurulup öyküler yazıldı. Ama teleskobun bulunmasıyla beraber bu umutlar neredeyse tamamen son buldu. Buna rağmen 20. yüzyıla kadar Ay’ın Dünya üzerinden görülemeyen tarafında yaşam olabileceğini savunanlar vardı. Fakat 1959 yılında Sovyet Rusya’nın fırlattığı Luna 3 uzay aracının Ay’ın karanlık tarafını görüntülemesiyle …

Devamını gör »

Geleceğe İlham Veren Yazar: Jules Verne

jules-verne

Jules Verne, 8 Şubat 1828’de işlek bir liman şehri olan Nantes’da doğdu. Çocukluğunda saatlerce sefer halindeki gemilere bakardı. Bu merakı sayesinde, daha küçük bir çocukken macera ve yolculuklarla ilgili düşler kurmaya başlamıştı bile. Yatılı okulda okuduğu dönemde kısa öyküler ve şiirler yazmaya başladı; sonrasında bir avukat olan babası onu Paris’e hukuk okumaya gönderdi. Çalışmalarıyla uğraşırken kendini edebiyat ve tiyatroyla ilgilenirken buldu. Paris’in …

Devamını gör »

George Melies’yle Ay’a Yolculuk

George Melies‘nin (1) 1902 tarihinde çektiği filmi Le voyage dans la lune (Ay’a Yolculuk) sinema tarihindeki önemli filmlerden biridir. Bunun birkaç sebebi var. Her şeyden önce ilk bilimkurgu filmidir. Yanı sıra görsel efekt ve animasyon ilk kez bu filmde kullanılmıştır. Film sinema tarihindeki ilk uyarlamalardandır ve gerçekten sinema henüz 7 yaşına bile yeni girmişken böylesine bir projeye girişmek, Melies’ye diğer …

Devamını gör »

Bilimin Öncüleri

bilimin öncüleri

“Bilimin ilerleyişine öncülük edenler” denilince aklımıza ilk kimler gelir? Elbette bu uğurda laboratuarlarda sabahlayanlar, yaşamlarını bir deneyin başarısına adayanlar, sağlıklarını çalışmaları için harcayanlar hatırlanır hemen. Mesela üzerinde çalıştığı radyoaktif maddelerin etkisi sonucu öldüğü söylenen Marie Curie bilimin ilerleyişi hususunda ne büyük bir kahramandır. Onu; bulduğu elementlerle, yaptığı diğer çalışmalarla ve tüm bunların yanında zamanının cinsiyet ayrımcılığına meydan okuyan bir kadın …

Devamını gör »

İlk Bilimkurgu Filmi: Le Voyage Dans La Luna

Le Voyage Dans La Luna, Georges Méliès tarafından 1902 yılında çekilmiş bir film. Günümüzün ölçüleriyle bakıldığında bir kısa film olarak da değerlendirilebilir. Eserin tarihteki ilk bilimkurgu filmi olduğunu belirtmekte yarar var. Jules Verne’nin Ay’a Yolculuk adlı kitabından esinlendiği biliniyor. Koca bir asrı devirmiş olan bu harika filmi izlerken büyülendiğimi söylersem abartmış sayılmam. Filmin güzelliği bir yana, 1969 yılında Apollo 11’in Ay’a …

Devamını gör »

Önce Bilimkurgucular Yazar, Sonra Bilim İnsanları Gerçekleştirir

Derler ki “önce bilimkurgucular yazar, sonra bilim insanları gerçekleştirir”. Bu deyiş abartılı görünse bile gerçeklik payı olduğu yadsınamaz. Örnek vermek gerekirse, Jules Verne‘nin kitaplarında yazdığı, kendi dönemine göre birçok olağanüstü kurmacaların hepsi bundan on yıllar önce gerçekleştirilmiştir. Ay’a gidiş, tepkili füzeler, denizaltılar, atomla işleyen makineler, ayrıca lazerler, uydular gibi her biri sıra dışı düş ürünü olan bunların hepsi, önceleri bilimkurgu …

Devamını gör »

Kehanet Değil, Bilimkurgu: Jules Verne ve Ay’a Yolculuk

Jules Verne‘nin 1865 yılında kaleme aldığı “Ay’a Yolculuk” ve “Ay’ın Çevresinde” adlı eserlerinde işlediği Ay seyahati, 1969 yılında görevini tamamlayan Apollo 11 seferi ile şaşılacak kadar büyük benzerlik göstermektedir. Verne’nin hayal ürünü uzay kapsülünde ikisi Amerikalı, biri de Fransız olmak üzere üç kişi vardı. Hatırlanacağı üzere, Apollo 11 uçuşu da üç astronot tarafından gerçekleştirilmişti. Verne’nin kapsülünün boyutları Apollo’nun boyutlarına inanılmayacak …

Devamını gör »