Etiket Arşivleri: Avrupa

Demokrasi: Bir Gün Olacak mı?

Avrupa tarihini baz alırsak şunu görürüz: Bu tarih çok uzun ve sıkıntılı bir süreçtir. Ülkemizde yaşanan her türlü sorunun (yolsuzluklar, din ve mezhep kavgaları, baskı, zulüm, sansür, kadınların ve azınlıkların bastırılması, gerilik, sömürü, kölecilik, doğa katliamı, vahşi kapitalizm, bilim ve sanat düşmanlığı, hayvan eziyeti, hukuksuzluk…) misliyle yaşandığını görürüz. Bunların her birine örnekler verilebilir, ama yerimiz yok. İkinci dünya savaşına kadar …

Devamını gör »

Orta Çağ Avrupa’sında Yıkanmak Neden Yaygın Değildi?

Avrupa’da Roma döneminden 14. yüzyıla kadar yıkanma kültürü vardı. 13. yüzyılda sabun üretimi büyük bir endüstri haline gelmişti. Avrupalılar yemeklerden önce ve sonra ellerini yıkarlar, ayrıca misafirlere de birlikte yıkanma teklif ederlerdi. (Birlikte yıkanma, hamam geleneğinin bir devamı gibiydi, yadırganmıyordu.) Roma döneminde her yere hamamlar yapılıyor, buralarda her gün saatlerce yıkanılıyor, günün önemli bir bölümü hamamlarda geçiriliyordu. Orta Çağda yıkanma …

Devamını gör »
Sifir

Sıfırı Kim Buldu?

Konumuz matematik, fakat korkmayın size diferansiyel, cebir, reel matematikten bahsetmeyeceğiz. Matematik, evreni anlayabilmemizin en önemli aracı ve dünya dışı medeniyetler ile anlaşabilmemizi sağlayacak belki de tek evrensel iletişim yöntemi. Matematik sadece biz insanlar için yaşamsal bir öneme sahip değil. Aynı şekilde hayvanlar da avını yakalama mesafesinden, midesini doldurduğunda koşmada ya da uçmadaki performanslarına kadar matematiği kullanmaları sayesinde hayatta kalma şanslarını …

Devamını gör »
mars-2

National Geographic ile Mars’a Yolculuk

National Geographic kanalının “MARS” ismini taşıyan belgesel kıvamındaki yeni dizisi, hatırı sayılır bir sansasyona imza atmayı başardı. Büyük reklamlarla tanıtılan dizi, insanlığın çok eskiden beri hayalini kurduğu bir temayı işliyor: Mars’a ayak basan ve yerleşen ilk insanlar… İnsanlık aslında çok eskiden beri kızıl gezegen Mars’a kafayı takmış vaziyette. Filmlerde, hatta çizgi filmlerde bile (Little Green Martians) Yeşil Marslılardan bahsedilir. Uzaylılar bir …

Devamını gör »

Hayal Gücü Manifestosu

Son zamanlarda ülkemizin, önem verdiği şeyler üzerine epey düşündüm ve prensibi “kurgudan öte gerçek yoktur” olan bir yazar olarak bu metni yazmaya karar verdim. Türkler tarihin büyük kısmında savaşçı bir millet oldu. Osmanlı İmparatorluğu çok geniş bir coğrafyaya yayılmış olsa da ticari olarak o kadar iyi bir yapılanmaya sahip değildi. Örneğin okuduğum bir araştırmaya göre 16. ve 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu …

Devamını gör »

Bir Avrupa Bilimkurgusu: Cargo

Cargo (Kargo), türün pek bilinmeyen üretimlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Bunda İsviçre yapımı olmasının da payı var hiç kuşkusuz. Her şeyden önce Cargo, yükselen Avrupa bilimkurgu sinemasının son dönemdeki en dikkat çekici örneklerinden biri. Yönetmenliğini Ivan Engler ve Ralph Etter‘in yaptığı 2009 çıkışlı eser, ağır işleyişi ve yarattığı atmosferiyle, Amerikan sinemasına aşina izleyiciler için çok da cazip bir seçim değil. Fakat derinden …

Devamını gör »