Etiket Arşivleri: Avatar

Avatar’daki Bilinç Transferine Bilimsel Bir Bakış

avatar

Avatar filmlerinde gördüğümüzü andıran beyin arayüzü teknolojisi, bugün gerçek dünyada da bazı şeyleri mümkün kılabiliyor. Örneğin, robotik bir kolu hareket ettirdiğinde olduğu gibi kullanıcının yalnızca düşüncelerini kullanarak makineleri kontrol etmesi sağlanabiliyor. Buna rağmen, hâlihazırda zihin transferi veya zihin yüklemesi hayalini gerçeğe dönüştürebilecek bir teknoloji elbette yok. Daha da kötüsü, bilim henüz bir kişinin bilincini başka bir bedene aktarma yeteneğini geliştirmeye …

Devamını gör »

Geleceğin Metaverse’leri

Zaman su gibi akıp geçiyor. “Metaverse” sözcüğü, 2021 yılında Facebook’un ismini Meta olarak değiştirmesiyle popüler olmuştu. Kullanıcıların birbirleriyle etkileşime girdiği sanal mekânlar o günden bugüne epeyce gelişim kaydetti. Metaverse’ler oyun oynamak, sosyalleşmek, dijital varlıkları alıp satmak, sergi gezmek, konser dinlemek ve kongrelere katılmak gibi amaçlar için kullanılıyor. Metaverse’leri sanal gerçeklik gözlükleri, bilgisayarlar ya da mobil cihazlar aracılığıyla deneyimleyebiliyoruz. Sanal gerçeklik …

Devamını gör »

Avatar: Suyun Yolu’nda Kahraman Olmanın Bedeli

avatar-way-of-water

2022’nin bitimine çok az bir zaman kala vizyona giren Avatar: Suyun Yolu ile James Cameron 13 yıllık sessizliğini bozdu. 2009 yılında vizyona giren Avatar’ın devam filmi olan eser, izleyiciyi aksiyon dolu bir seyre davet ediyor. Blockbuster olarak ifade edilen ve neredeyse yarım milyar dolara ulaşan bütçesiyle yapım, Hollywood’daki en büyük bütçeli filmler arasında. Gişe gelirinin yaklaşık 1.5 milyar dolara ulaştığı …

Devamını gör »

O Bir Gişe Canavarı: James Cameron

james cameron

Sinemanın neredeyse her şeyini bilen; kameramanlıktan ses teknisyenliğine, ışıkçılıktan yönetmenliğe kadar tüm mevkilerinde bulunan James Cameron, auteur sinema kavramının ille de sanat sineması için geçerli olması gerekmediğini, ana akım gişe sinemasında da auterlük olabileceğini bizlere göstermiştir. Setine hâkim, ne istediğini ve istediği sonucu elde etmek için setteki herkesin neler yapması gerektiğini bilen tam teşekküllü bir sinemacıdır. Filmlerinin senaryolarını yazar, yönetmenliğinin …

Devamını gör »

Metaverse ile İlgili Bilinmesi Gereken Terimler

metaverse

Şimdiye dek Türkçe’de “öteevren” ve “sanal evren” karşılıkları yaygın olarak önerilse de tıpkı internetin internet olarak kullanılması gibi orijinali gittikçe dile yerleşen Metaverse’ü anlamak bilhassa henüz var olmadığı için karmaşık. Epic Games, Nvidia, Microsoft, Intel ve Facebook (yani Meta!) gibi dev teknoloji şirketleri Metaverse hakkında sürekli konuştukları için, internetin 3.0 sıfatlı bu bir sonraki özyinelemesine dair gün geçtikçe evrimleşen bir …

Devamını gör »

Bilimkurgunun Dünyaları ve Bugünün Metaverse’leri

Son yıllarda gündelik hayat ile bilimkurgu arasındaki mesafe epeyce azaldı. Özellikle bilişim teknolojilerinde son derece önemli gelişmeler yaşandı. Geçen yıl Facebook’un ismini Meta olarak değiştirmesi sonucu metaverse önemli bir gündem maddesi hâline geldi. İlk olarak Neal Stephenson’ın Snow Crash isimli bilimkurgu romanında kullanılan “metaverse” sözcüğü, insanların internet aracılığıyla ulaştıkları dijital mekânları ifade ediyor. Türkçe’ye Parazit ismiyle çevrilen Snow Crash’da insanlar …

Devamını gör »

En Fazla Oscar Almayı Başaran 12 Bilimkurgu Filmi

oscar-bilimkurgu

Oscar ödül törenlerinde bilimkurgu filmlerini istediğimiz kadar sık göremesek de, geçmiş yıllarda pek çok ödül almayı başaran örnekler de çıkmadı değil. 27 Mart 2022 Pazar günü, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından 94’üncüsü düzenlenen Akademi Ödülleri, Hollywood’un en iyi aktörlerini, yönetmenlerini, senaristlerini, editörlerini, bestecilerini, kostüm ve özel efekt tasarımcılarını ve ses teknisyenlerini ödüllendirme hedefiyle yola çıkan ve artık izlenme sayıları …

Devamını gör »

Dünya Dışı Canlıları Konu Alan İzlenesi 10 Film

Uzaylı (Dünya dışı canlı) konsepti, bilimkurgu yapımlarının vazgeçilmez unsurlarından biridir. Herhangi bir soru işaretini dünya dışı canlılara bağlayarak çözmek mümkündür. Çünkü dünya dışı canlılar söz konusu olunca, ne ile karşılaşacağımızı bilmediğimiz engin bir okyanus bizi bekliyor. Listede, dünya dışı canlıların işlenişi açısından bilimsel temeller kapsamında en gerçekçi olana doğru ilerleyeceğiz. Keza gerçekçilikten sonra bizim için hikâye ve senaryo açısından en …

Devamını gör »

İnsanların Kötü Tarafta Olduğu Bilimkurgu Filmleri #1

Bilimkurgu filmleri ekseriyetle izleyicisine bir mesaj vermeye çalışır. Genellikle de bu mesaj, insanları yaklaşan bir tehlikeye karşı uyarmaktır. Bu yaklaşan tehlike bazen bir uzaylı istilası, bazen tüm dünya nüfusunu yeryüzünden silecek yeni bir hastalık, bazen de teknolojinin ta kendisidir. İster yapay zekâ olsun, ister robotlar, isterse de bambaşka bir makine türü, filmler daima tehlikenin insanlara yönelik olduğu bakış açısıyla ilerler. …

Devamını gör »