Geçmişten günümüze, sinema dünyası yapay zekâ kavramını çeşitli olasılıklar dâhilinde ele alıyor. Kimi zaman alt edilmesi güç bir düşmanken, kimi zaman iyi bir dost olan yapay zekâ destekli bu karakterler, bilimkurgu heveslileri için de ayrıcalıklı hoş saatler sunuyor. Bilimkurgu edebiyatının sinema dünyası üzerindeki etkisinden sıyrıldığımızda onun bilimi de yönlendiren büyük bir güç olduğunu kavrıyoruz. Bugün kategorilere ayrıştırılmış çeşitli bilgisayar sistemlerini …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Automata
Neden Abaküsler Bilgisayarların Atasıdır?
Giriş: Mühendislik Olmasa Bilgisayar Bilimi Felsefe Olur Muydu? Muhtemelen… Çünkü neden olmasın? Algoritma kavramı bilgisayar adını verdiğimiz makinenin icadından yaklaşık bin sene öncesine dayanıyor ve hesaplama problemleri yüzlerce yıldır matematikçilerin kafasını kurcalıyor. Burada biraz tanım ve etimolojiye girmeliyiz. Dilimize bilgisayar olarak çevrilen kelimenin orijinali “computer” hesaplayıcı anlamına geliyor. Computer science (CS) yani bilgisayar bilimi dediğimiz alan da aslında hesaplama bilimi… …
Devamını gör »İkiz Bilimkurgu Filmleri
Biliriz ki bazı filmler sinema tarihine damgasını vurur ve tekrar tekrar beyaz perdede yeni versiyonlarını bazen keyifle bazen de hayal kırıklığı ile seyrederiz. Ancak bazı filmler de vardır ki çok yakın tarihlerde vizyona girip birbirlerine olan benzerlikleriyle dikkat çekerler. Bu filmlere “İkiz Filmler” deriz. Bu durumun nasıl oluştuğu ile ilgili birkaç görüş var. Genel olarak kabul edilen en yaygın görüş …
Devamını gör »Robot Korkusuna Farklı Bir Yaklaşım: Automata
2014 yapımı yakın gelecek kurgusu Automata, 2044 yılında doğal sebeplerin insanlığın sonunu getirdiği distopik bir ortamda geçer. Solar fırtınalar insanların %99.7’sinin ölümüne sebep olmuş ve dünya nüfusu 21 milyona kadar düşmüştür. ROC adlı bir robotik şirketi, medeniyeti yeniden kurmaya yardım etmeleri için Automata Pilgrim 7000 adlı robotları üretir. Bu insansı robotlar, Asimov’un robot yasalarına benzer iki protokolle kısıtlanmıştır: İnsanlara zarar …
Devamını gör »Kısa Bilimkurgu Filmi: State Zero
İnsan egosu, kültürümüzün şekillenmesinde belki de en önemli etmenlerden birisi. Bilimkurgu da maalesef bundan yer yer nasibini alıyor. İnsan türü, ana akım sinemada çoğunlukla ‘iyi taraf” olarak gösterilir. “Kötü taraf” olarak gösterildiğimiz bazı istisnai yapımlarda ise, sevgi, şefkat gibi “insansı” vasıflar taşıyan başka bir türün karşısında, bu özelliklerimizi kaybetmiş ve barbarlaşıp ruhsuzlaşmış bir tür olarak betimleniriz. Robotların dünyayı ele geçirdiği bir gelecek tasavvuru sunan …
Devamını gör »Evrim Ağacı’nda Yayımlanan Bilimkurgu Kulübü Röportajı
Konular: Bilimkurgu Kulübü’nün ortaya çıkış hikâyesi, amacı ve projeleri. Türkiye’de bilimkurgunun yeri ve önemi. Türk bilimkurgu edebiyatına ve sinemasına bir bakış. Türk toplumunun bilimkurgu algısı. Bilimkurgunun bilime ve uygarlığa etkisi. Soruları Hazırlayan: Çağrı Mert Bakırcı (Evrim Ağacı) Cevaplayan: İsmail Yamanol (Bilimkurgu Kulübü) Düzenleme Tarihi: 13 Aralık 2014 Evrim Ağacı: Öncelikle bizi kırmadığınız ve sorularımıza yanıt verme inceliği gösterdiğiniz için teşekkür …
Devamını gör »