Etiket Arşivleri: Aurora

astronot uzay istasyon

Belki de Uzayda Kolonileşmek Güvenli Değildir: Aurora Hipotezi

Enrico Fermi‘den bu yana, onun meşhur sorusuna bu sayfalarda daha önce bazılarını okumuş olabileceğiniz birçok çözüm önerisi sunuldu. Bunlardan biri de gezegenlerin “yaşanabilir” olmasına rağmen doğası gereği “yerleşilebilir” olmayabileceğini belirten Aurora Hipotezi. Bu hipotez, adını ünlü ve nispeten yeni bir bilimkurgu romanından alıyor. Ancak bu hipotezin kökeni onlarca yıl öncesine dayanıyor. Hipotez, özünde akıllı bir türün kendi yıldız sisteminin ötesinde …

Devamını gör »

2022’nin Öne Çıkan Bilimkurgu Filmleri

Maruz kaldığımız pandemi sonucu ertelenen birçok yapım, 2021 yılında gösterim şansı elde edebildi. The Matrix: Resurrections ve Dune, beklentiler bakımından en öne çıkan yapımlardı. Özellikle Denis Villeneuve imzalı Dune, tatmin edici bir işti. Bilimkurgu türüne alışan Kanadalı yönetmen, şu sıralar Arthur C. Clarke’ın 1973’te yazdığı Rama’yla Buluşma romanı ile ilgileniyor. Belli ki büyük eserlerin sorumluluğunu almak Villeneuve’ü korkutmuyor. Geçtiğimiz yılın en …

Devamını gör »
asimov gezegenler

Isaac Asimov’un Gezegenleri #2

Unutulmaz birçok eser, aynı zamanda yarattıkları dünyalarla da öne çıkar. Dünya tasarlamak ise geniş bir hayal gücü, iyi bir araştırma ve dengeli bir ekosistem yaratabilmekten geçer. Yarattığınız dünya ne kadar ayrıntılıysa, okuru ya da seyirciyi içine çekmesi de o kadar kolay olur. Bilimkurgunun efsanevi ismi Isaac Asimov, geleceğin dünyalarını ve toplumlarını tasvir ederken bilindik kolaycılıklara kaçmak yerine, mümkün olduğunca kompleks …

Devamını gör »
2021'in Öne Çıkan Bilimkurgu Filmleri

2021’in Öne Çıkan Bilimkurgu Filmleri

2020 yılında pandemi nedeniyle yaşanan ekonomik kriz, doğal olarak sinema sektörünü de etkiledi. Sinema salonlarının kapanması ve çekimleri devam eden yapımların durdurulması, finansal anlamda sektörü zora soktu. Çekimleri önceki yılda tamamlanmış birçok film, gösterim tarihlerini 2021’e almak zorunda kaldı. Christopher Nolan çok büyük bir risk alarak, ısrarları sonucu, sinemaların yaz aylarında tekrar açılmasıyla, Tenet’i vizyona soktu; aldığı risk sonuç verdi …

Devamını gör »

Yaşayan En Güçlü Bilimkurgu Kalemlerinden: Kim Stanley Robinson

Kim Stanley Robinson, 23 Mart 1952’de ABD’nin Illinois eyaletinin Waukegan kentinde doğdu. İki yaşındayken ailesiyle birlikte bütün çocukluk ve ilk gençlik yıllarını geçireceği Kaliforniya’nın Orange County bölgesine taşındı. Burada, kilometrelerce uzanan portakal bahçeleri eşliğindeki doğal manzaranın güzelliği anılarında o kadar yer etmişti ki, eserlerindeki bazı tabiat tasvirlerinin köklerini bu çocukluk yıllarındaki izlenimlerine bağlayabiliriz. Fakat aynı zamanda yıllar içinde artan şehirleşmeyle …

Devamını gör »
R. Daneel Olivaw

İnsanlığın Yazgısını Değiştiren Robot: R. Daneel Olivaw

Bilimkurgu ve robot sözcükleri yan yana geldiğinde herkesin aklında beliren ilk isimlerden biridir Isaac Asimov. Onun eserlerinde bebek bakıcılarından madencilere, roman yazanlarından tanrıyı sorgulayanlarına kadar pek çok robot karakterle tanıştık. Ama hiçbiri, bilimkurgu edebiyatının gelmiş geçmiş en önemli robotlarından biri olan R. Daneel Olivaw kadar okuyucu üzerinde etki yaratmayı başaramadı. Çünkü R. Daneel Olivaw, binlerce yılı kapsayan o incelikle örülmüş …

Devamını gör »

Isaac Asimov’un Robot Serisi

Kaleme aldığı eserlerde robotları yoğun bir şekilde işleyen ve hatta literatüre “Üç Robot Yasası“nı da kazandıran Isaac Asimov, dünya çapındaki ününü biraz da bu kısa robot öykülerine ve romanlarına borçludur. Robot Serisi ise temelde Isaac Asimov’un kaleme aldığı dört romandan oluşur. Fakat kısa robot hikâyeleri ve Asimov’un Robert Silverberg ile birlikte yazdığı “The Positronic Man” isimli roman da seriye dâhil …

Devamını gör »