Etiket Arşivleri: Atom Bombası

Oppenheimer ve Trajedinin Kutlu Ezgisi

Oppenheimer

Hindu kutsal kitabından alıntıladığı “İşte ben ölüm oldum, dünyaların yok edicisi” sözüyle akıllarda yer buldu Robert Oppenheimer. Öncesindeki ve sonrasındaki tüm fizikçilerden bir şekilde ayrılmayı ve özel bir kişilik olarak tanınmayı başardı. Kendisinin çelişkili hayatı ve yaptıkları, anlaşılmasını daha da zor hâle getirdi ve ortaya bir bilim insanından ziyade bir Hint prensini andıran bir karakter çıktı: Atom bombasının babası, dünyaların …

Devamını gör »

Oppenheimer: Prometheus mu, Vishnu mu?

Oppenheimer

“Dünyanın eskisi gibi olmayacağını biliyorduk. Kimimiz güldü, kimimiz ağladı, çoğumuzsa suskun kaldı. Hindu kutsal kitabı Bhagavad-Gita’dan bir satır hatırladım. Vishnu, Prens’i görevini yapması (savaşması) gerektiğine ikna etmeye çalışıyor ve onu etkilemek için çok kollu görünümüne (tanrısal formuna) bürünüyor ve ‘Şimdi ben, dünyaları yok eden ölümün ta kendisi oldum,’ diyor.  Sanırım o an hepimiz buna benzer hisler içindeydik.” 1965 tarihli NBC …

Devamını gör »

Bir Nükleer Saldırıdan Sağ Çıkılabilir mi?

Hayatımız boyunca büyük ihtimalle asla bir nükleer saldırıyı deneyimlemeyeceğiz. Bu iyi bir haber. Daha iyisi ise böyle bir saldırı gerçekleşirse bile hayatta kalma şansımızın olduğu. Üstelik yalnızca basit birkaç adımı takip ederek hayatta kalma şansımızı daha da yükseltebiliriz. Hiroşima’nın merkez noktasında ölüm oranı yüzde doksan üçtü. Bu korkunç bir oran olsa da yüzde yüz değil. Yani saldırının tam merkezinde bulunup …

Devamını gör »

Lucky Strike: Tarihteki Şanslı ve Şanssız Vuruşlar

Ayrıntı Yayınları‘nın bilimkurgu dizisi kapsamında Ekim 2018’de Türkiye’deki okurlarla buluşan “Lucky Strike” günümüzde yaşayan en güçlü bilimkurgu öykü anlatıcılarından Kim Stanley Robinson’un ilk kez 1984’te yayımlanan bir novellası. (1) (Türkçede “Şanslı Vuruş” anlamına gelen Lucky Strike, kitapta önemli bir role sahip olan savaş uçağının ismi)  Çevirisini Osman Bulut’un, son okumasını İsmail Yamanol’un yaptığı eser, bir alternatif tarih anlatısı. Kim Stanley …

Devamını gör »

FBI’ın 1400 Sayfalık Einstein Dosyası

albert-einstein

Aralık 1932’de FBI kendisine gizli bir dosya açtığında, Albert Einstein zaten dünyaca ünlü bir fizikçiydi. Kendisi ve eşi Elsa, anavatanları Almanya’dan ABD’ye yeni göç etmişlerdi ve Einstein zamanının toplumsal kaygılarından söz ediyordu. Diğer şeylerin yanı sıra, ırkçılığa ve milliyetçiliğe karşı halkla konuşuyor, röportajlar veriyordu. 18 Nisan 1955’te öldüğü sırada, FBI’daki dosyası 1.427 sayfaya ulaşmıştı. Dönemin FBI başkanı J. Edgar Hoover, Einstein’ın …

Devamını gör »

H. G. Wells Hakkında Bilinmeyenler

H. G. Wells

Bilimkurgunun babalarından biri sayılan İngiliz yazar Herbert George Wells şüphesiz günümüze ve Batı edebiyatına muazzam etki yapan yazarların başında gelmektedir. Dünyalar Savaşı’ndan Zaman Makinesi’ne, Dr. Moreau’nun Adası’ndan Görünmez Adam’a kadar insanlığa derin izler bırakan pek çok esere imza atmayı başarmıştır. İşte 150 sene önce, 1866 yılında doğan duayen yazar H.G. Wells hakkında bilmediğimiz bazı ilginç gerçekler… Eğitimli Bir Bilim İnsanıydı …

Devamını gör »

Bir Modern Zaman Nostradamus’u: Albert Einstein

artificial intelligence

İkonik fotoğraflar vardır. Napalm bombalarının alevlere boğduğu bir arka planda felaketten kaçan çırılçıplak bir kız çocuğu, kadın çocuk ayırmayan duygusuz gerçekliğiyle Vietnam Savaşı’dır. National Geographic dergisinin 1985 Haziran sayısının kapağındaki yeşil gözlü kız, acılarla dolu tarihi, yabancı güçlerce bitimsiz işgalleri ve belki de bu güneşle kavrulmuş dağlar, uçurumlar, kayalık çöller ülkesinde her şeye rağmen filizlenen umutla Afganistan’dır. Seyrek beyaz saçları …

Devamını gör »

H. G. Wells’in Hayranlık Verici Öngörüleri

Sosyalist bilimkurgu yazarı H.G. Wells, 1866’da İngiltere’de işçi sınıfı bir ailenin çocuğu olarak gözlerini açtı. Yazarlık dışında, gazetecilik ve öğretmenlik de yapan Wells, Jules Verne ve Hugo Gernsback ile birlikte bilimkurgunun babası olarak kabul edilir. Çocukluğunda geçirdiği uzun süreli hastalıklar onu kitap okumaya yöneltti. Bilimi daima yakından takip etti. Biyoloji bilimi ise özel uğraş alanı oldu. 1895’te yazdığı Zaman Makinesi …

Devamını gör »

Bilimkurgu Aleminden 13 İlginç Bilgi

1- Eserlerinde yıldızlararası seyahatleri anlatan Isaac Asimov, uçma korkusunu yenemediği için uçağa binmekten hep uzak durdu. Aynı şekilde kitaplarında geleceğin süper teknolojik cihazlarını betimleyen Ray Bradbury de, özel hayatında bırakın bilgisayarı, ATM’yi bile kullanmayan biriydi. 2- 74 milyon dolara üretilen Hindistan’ın Mars Orbiter Mission (Mars Yörünge Görevi – MOM) uzay aracı, Gravity (Yerçekimi) filminden 26 milyon dolar daha ucuza mal edilmiştir. 3- Fotoselli kapılar …

Devamını gör »

Geleceği Resmeden Yazar: Jules Verne

Kutuplardaki buz yığınları atom gücüyle eritilecek… Milyonlarca dönüm verimli arazi dünyaya katılacak… İnsanlar göklere tamamen hâkim olacak… Mevsimlerin seyri değiştirilecek ve çöller birer bahçe haline getirilecek… Gezegenlere yolculuklar başlayacak… Sürekli barışı sağlamak için merkezi Amerika’da olmak üzere bir dünya devleti kurulacak... Yukarıda saydığımız tüm bu gelecek öngörüleri, unutulmaz bilimkurgu yazarı Jules Verne‘e ait. Elbette söz konusu öngörülerin ne isabetle gerçekleşip …

Devamını gör »