New Horizons, 2015 senesinde Plüton ve uydularının yanından geçmiş, bu gök cisimlerini net bir şekilde fotoğraflamıştı. Bu fotoğraflar, Plüton’un o zamana kadar çekilmiş en detaylı görüntüleriydi. Önceleri Plüton’un çeşitlilikten yoksun ve “düz” bir yüzeye sahip olduğu düşünülüyordu. Oysa New Horizons sayesinde Plüton’un ne denli zengin bir coğrafyaya sahip olduğu ortaya çıktı. Plüton’un yüzey şekilleri oldukça ilginç hatta ilham verici. Mesela …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Atmosfer
Jüpiter’in Atmosferindeki Periler
İngilizcede “sprite” olarak geçen Periler, nadir rastlanan bir doğa olayı, öyle ki ilk kez 1989 yılında fotoğraflanabildiler ve o tarihe kadar varlıkları da bir muammaydı. Fırtına bulutlarının üst katmanlarında şimşek ve yıldırım benzeri elektrik boşalmaları gerçekleşince, nötr azot moleküllerden geçen elektrik akımı 3-10 milisaniye süren kırmızı turuncu renk tonlarında büyüleyici bir parlaklık ortaya çıkarır. Kızıl Cinler’i bu kadar özel kılan …
Devamını gör »Gelecekte Koloni Kurulması Muhtemel 10 Yer
İnsanlık, tarihinin başından beri yayılmacı bir tür oldu. Tıpkı karıncalar gibi. İnsanlar da zamanla koloniler kurdular. Anavatanlarından uzakta, bambaşka bir diyara açılan kapılar. Kurulan kolonilerin arkasında çeşitli motivasyonlar vardı. Keşif, ticaret, savaş, yayılmacılık. Antik Dünya’nın pek çok köşesinde Yunan kolonileri mevcuttu. Fenikelilerin de kolonileri Akdeniz’in etrafına sepelenmişti. İlerleyen çağlarda, Amerika’nın keşfedilmesiyle kolonicilik bambaşka boyutlara ulaştı. Tarih boyunca kurulan kolonilerden bazıları …
Devamını gör »Titan’da Kurulacak Bir Koloni
Titan Güneş Sistemi içerisinde, nispeten en dost canlısı gök cismi. Dolayısıyla Dünya dışı bir koloni için en ideal yerlerden biri olarak düşünülüyor. Titan’dan bahsederken onu bir “proto-Dünya” olarak tanımlayabiliriz. Yüzeyindeki vadiler, bayırlar, dağlar, tepeler ve kumullarla sahiden Dünya’yı andırıyor ürpertici bir şekilde. Üstelik atmosferinde tholin denen organik bileşenler süzülüyor. Bu bileşenler gerekli koşullar oluştuğunda hayatı tetikleyici unsurlardır. Titan Dünya haricinde yüzeyinde …
Devamını gör »Dünyalaştırma #2: Venüs’te Yaşam
Dünyamıza en yakın uzaklıktaki (yaklaşık 261 ila 38 milyon kilometre arası değişmektedir), güneş sistemimiz içinde bize en yakın boyut (12,092 çapında) ve kütledeki (dünyamızın yaklaşık %90’ı kütlesinde) gezegen olan Venüs, bu özelliklerinden dolayı Dünya’nın “İkiz” veya “Kardeş” gezegeni olarak adlandırılmaktadır. İşin daha da ilginci, Venüs’ün oldukça yoğun bir atmosferi vardır. Öyle ki, atmosferi Dünya atmosferinden 93 kat daha yoğundur. Atmosfer basıncı ise gezegenimizden …
Devamını gör »Bir Denizaltıyı Yörüngeye Çıkarırsak Ne Olur?
Bir şekilde bir nükleer denizaltıyı uzaya çıkarıp, yörüngeye yerleştirmeyi başarsaydık neler olabilirdi? Denizaltı pek sorun yaşamazdı; ama mürettebat için aynısını söyleyemeyiz. Denizaltı patlamayacaktır. Gövdeleri sudan gelecek 50-80 atm basınca dayanacak şekilde tasarlandı, dolayısıyla havadan gelecek 1 atmosferlik iç basınca bana mısın demez. Gövde büyük olasılıkla hava geçirmez olacaktır. Her ne kadar su geçirmez kapaklar havayı dışarıda tutacak diye bir kaide …
Devamını gör »Nükleer Kış
Nükleer kış, nükleer savaş esnasında atmosfere girerek gün ışığını engelleyen duman ve isi, akabinde de soğuyan ve kararan dünyadaki iklim şartlarını irdeleyen bir teoridir. Nükleer kış, ilk olarak 1983 yılında yazdıkları makalede Amerikan astronom Carl Sagan (1934-1996) ve arkadaşları tarafından tanımlandı ve kullanıldı. Nükleer bir savaşın sadece doğrudan olan hasarına değil, dolaylı etkilerine de ilk olarak bu makalede değinilmiştir. Soğuk …
Devamını gör »Bilimkurgu Sinemasında Kıyamet Senaryoları
Bilimkurgu, var olduğu günden beri sonumuzun nasıl geleceği konusunu işlemekten hep hoşlanmıştır. Mevcut bilimsel buluşlara bir de insanın hayal gücü eklenince, ortaya birbirinden değişik senaryoların çıkması şaşırtıcı değil. Ancak kıyametle ilgili senaryolar sadece Hollywood’un ilgisini çekmiyor. Dünya’nın ya da insanlığın sonu, binlerce yıldır türümüzün aklını meşgul eden konulardan biri. Uygarlık tarihimize dönüp bakacak olursak; insanın, var oluşunu merak ettiği kadar …
Devamını gör »Güneş Süpernovaya Dönüşseydi Dünya’ya Ne Olurdu?
Hemen cevap verelim: Güneş bir süpernovaya dönüşseydi bilim insanları şok olurdu! Neden mi? Çünkü Güneş’imizin süpernova olma ihtimali yok da ondan… Bir yıldızın süpernova olması için gereken kütle en az 8 Güneş kütlesi kadardır. Güneş’in süpernovaya dönüşmesi zayıf bir olasılık, çünkü bunun için yeterince kütleye sahip değil. Eğer Güneş süpernovaya dönüşseydi bu tuhaf bir şey olurdu, çünkü bu durum fizik yasalarına aykırıdır. …
Devamını gör »