“Kendimizden daha zeki şeyler üretiyorsak, onları nasıl kontrol edeceğimizi nereden bileceğiz?” Yapay zekânın iyice hayatımıza girdiği şu günlerde, pek çok kez işlenmiş bir konunun akıllarda bıraktığı bu soruyu tekrar ve açıkça soran bir yapım daha görücüye çıktı. San Andreas Fayı, Rampage: Büyük Yıkım, Gizemli Adaya Yolculuk gibi filmlerden hatırlayacağımız Kanadalı yönetmen Brad Peyton imzası taşıyan Atlas, Netflix’te izleyiciyle buluştu. Çektiği …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Atlas
Transhümanizm Übermensch’in Habercisi mi?
Nietzsche 1889 yılının bir bahar günü Torino meydanında yürümektedir. Dört bir yanda açan çiçeklerle doğa uyanmakta, insanlar sevinçle hep birlikte gönlünce eğlenmekte, kuşlarsa gelen güzel günlerin haberini getirmektedir. Doğa yürüyüşlerini, yeşili ve mutluluğun o sıcak tebessümünü çok seven Nietzsche için bunlar mutluluk sebebidir. Ancak meydanda bir atın, sahibi tarafından dayak yediğini görünce içine bir şey oturur adeta. O acıyla ata …
Devamını gör »Atlas’ın Parkur Performansı
Bebekler yürümeye yaklaşık bir yaşında başlar. Düşmeden yürümeye başlaması, geri geri adım atması, yani yürümeyi iyice öğrenmesi ise neredeyse bir yılı bulur. Jimnastiğe başlamak, parkur koşmak içinse önce vücudun gelişmesinin beklenmesi gerekir. Bu sporlarda ustalaşmak içinse daha yıllarca çalışılır. On yıl önce adım atmakta zorlanan Boston Dynamics‘e ait Atlas robotu artık koşuyor, geri takla atıyor. İttirildiğinde düşmeyip dengesini buluyor. Ekim …
Devamını gör »Yapay Zeka Notları #2
Son yıllarda yapay zekâ alanında yapılan çalışmalar, bu alanın ilerleyen yıllarda adından daha fazla söz ettireceğini gösteriyor. Özellikle Sophia ile robotik, ifadesiz yüzlerin yerini insanların tüm duygu ve düşüncelerini yansıtan samimi suretlerin alması insanın takındığı yaratıcı tavrın belirli oranda başarı sağladığının kanıtı. Ayrıca yaşanan gelişmeler ve potansiyel fırsatlar, bu alanın ucunun ne denli açık olduğunu da ortaya koyuyor. Yaklaşık 160 …
Devamını gör »Dünyanın Meşhur Robotları: Robo Sapiens’e Doğru
Çok iyi bilindiği üzere, bir terim olarak “robot” kelimesi ilk kez 1920 yılında Çek yazar Karel Čapek’in “R.U.R.” (Rossumovi Univerzální Roboti – Rossum’un Evrensel Robotları) adlı tiyatro oyununda kullanılıyor. Büyük ilgi gören ve kısa süre içinde 30 dile çevrilen oyundaki robotlar, fabrikada çalıştırılan yapay insanlara karşılık geliyordu. Günümüzdeki modern anlamıyla robotlara en çok Čapek’in oyununda olduğu gibi fabrikalardaki üretim bantlarında …
Devamını gör »Robotların Kısa Tarihi
İnsan, düşünmeye ve ellerini özgürce kullanmaya başladığından beri pek çok alet üretti ve bu aletler sayesinde günlük yaşamını kolaylaştırmaya çalıştı. Özellikle tarımın keşfi ve yerleşik hayata geçişle birlikte çeşitli toplumsal ve ekonomik yapıların ortaya çıkması gecikmedi. Bir zamanlar sadece karnını doyurmak, barınmak ve üremek için yaşayan insan, böylelikle kendine yeni uğraşlar da edinmiş oluyordu. Hem üretimi artırmanın, hem günlük işlerin …
Devamını gör »