Küresel nükleer savaştan dev bir asteroite kadar, dünyadaki insan yaşamının aniden sona erebileceğini hayal etmek zor değil. Ancak hayatta kalanların da olacağını varsayarsak, türümüzü devam ettirebilmek için kaç kişi gerekirdi? Kısa cevap, duruma göre değişkenlik gösterebilir. Farklı felaketler hayatta kalan insanların devam edebilmesi için farklı koşullar yaratacaktır. Örneğin bir nükleer savaş ufak bir buzul dönemini tetikleyebilir. Sağ kurtulanlar radyasyona maruz …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Asteroit
Bilimkurgu Hikâyeleri İçin Mekânlar #2
“Bilimkurgu Hikâyeleri İçin Mekânlar” yazı dizimizin ikinci bölümüyle karşınızdayız. Ölü yıldız sistemlerinden kilitli gezegenlere, asteroit tarlalarından metal gezegenlere kadar bilimkurguda karşımıza çıkan ilginç mekânları derlemeye ve yaratıcılığınızı ateşleyebilecek fikir kırıntıları sunmaya devam ediyoruz. Çünkü her ne kadar romantik ya da klişe bir tanımlama gibi gelse de bilimkurgu bir yolculuktur. Bilimkurgu bir yolu anlatır ve o yol insanlığın muhtemel geleceğine ya …
Devamını gör »NASA’nın Üzerinde Çalıştığı 5 Bilimkurgusal Teknoloji
Ay’da mobilize manyetik yollar, yabancı dünyalarda yüzebilecek robotlar, uzayda ekilebilir toprak oluşturan mantarlar, prefabrik uzay evleri, güneş enerjisini elektriğe dönüştüren süper optikler… Kulağa tüm bunlar bilimkurgu eserlerinden fırlamış gibi geliyor olabilir, ancak gerçekliğe bilimkurgudan çok daha yakınlar. Söz konusu projelerin tasarımcıları çeşitli teknoloji şirketlerinde, eğitim kurumlarında ve NASA‘da çalışan isimler ve amaçları Ay, Mars ve ötesine yapılacak seferleri kolaylaştırmak. NASA, …
Devamını gör »The Expanse’in Ceres İstasyonu Gerçeğe Dönüşebilir
Bir grup Fin araştırmacı, Mars ve Jüpiter arasındaki asteroit kuşağında büyük bir asteroit ve aynı zamanda bir cüce gezegen olan Ceres‘in yörüngesinde kalıcı bir insan yaşam alanı öneriyor. Araştırmacılara göre bu “mega uydu yerleşim”in yapımı için gerekecek malzeme de Ceres’in kendisinden toplanarak sağlanabilir. Tüm bu fikir, popüler bilimkurgu edebiyat ve televizyon dizisi “The Expanse“‘in hayranlarına tanıdık gelebilir. Bahsedilen kurgusal evrende …
Devamını gör »Bilimkurguda Asteroit Kuşağı
Güneş Sistemimizin en ilginç bölgelerinden biri de Mars ile Jüpiter arasındaki Asteroit Kuşağı. Bu bölgede sayıları milyonlarla ifade edilen pek çok asteroit bulunmakta. Bunların arasında çapı 1 km’den fazla olanların adedinin 1-2 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor. Fakat bu muazzam sayılarına rağmen hepsinin kütlesini topladığımızda bile gezegenimizin biricik uydusu Ay kadar etmiyorlar. Örneğin aralarında en büyük olan ve 1801’de Giuseppe …
Devamını gör »Asteroit Madenciliğinin Geleceği: Uzay Emperyalizmi Başlıyor mu?
Dünyanın en önemli yatırım bankacılığı ve finansal danışmanlık şirketlerinden Goldman Sachs, Nisan 2017’de yayımladığı raporunda tarihin ilk trilyonerinin bir uzay madencisi olabileceğini belirterek, müşterilerine bu alanda yatırım yapmalarının onlara 21. yy’da muazzam kârlar getireceğine dair tavsiyelerde bulunmuştu. (1) Böyle bir çağrı, kulaklara bilimkurgu gibi gelse de aynı rapora göre asteoridlerde gömülü değerli madenleri çıkarmanın ve Dünya’ya taşımanın önündeki engeller aslında …
Devamını gör »Bir Oumuamua Gelip Geçti
İsmi “Oumuamua”. 19 Ekim 2017’de Hawaii’deki Pan-Starrs1 Teleskopu tarafından keşfedilen bir asteroit. Onu diğerlerinden farklı kılan özelliği, Güneş Sistemimize ait olmadığı halde gözlemlenebilen ilk yıldızlararası asteroit olması. Başka bir yıldız sisteminde oluşup oradan kopmasının ardından uzay boşluğunda belki de yüz milyonlarca yıldır hareket ediyor. (1) Resmi bilimsel adı 1I/2017 U1. “Oumuamua”, yerel Hawaii dilinde “Uzaklardan ilk ulaşan haberci” anlamına geliyor. …
Devamını gör »