Etiket Arşivleri: Askeri Bilimkurgu

Dünya’dan Uzakta: Yaşlı Adamın Savaşı

Bilimkurgunun alt türlerinden askeri bilimkurgu, daima ilgi çekici olmuştur. Bunun sebebi ise sıklıkla işlenmemesinden ziyade okurların aksiyon beklentisini karşılayabilecek potansiyeli barındırmasdır. Tabii bir de işin mizahi tarafı vardır. Emirin demiri kestiği bu ciddi alanda, askerlerin yaşadığı komik olayları ve sohbetleri görevini yapmış her birey tahmin edecektir. Askeri bilimkurgu denilince de akla ilk olarak usta yazar Robert A. Heinlein’ın Yıldız Gemisi …

Devamını gör »

Covid-19 Sonrası Bilimkurgu

1 Aralık 2019 tarihinde Çin’in Vuhan kentinde görünen yeni tip koronavirüs başlangıçta diğer dünya ülkeler tarafından ilgisizce takip edildi ve çoğu kere “garip bir durum” olarak değerlendirildi. Virüsün tahmin edilenden çok daha hızlı yayıldığı ortaya çıktığında ise birçok ülke bu duruma karşı hazırlıksızdı. Şimdi neredeyse dünyanın her yerinde görülen bu virüs, milyonlarca insanı tehdit etmekte ve on binlercesini öldürmekte. Yaşanılan …

Devamını gör »

Philip K. Dick Toplu Öyküleri Cilt 1: Bay Uzay Gemisi

“Evrene bir anlam vermeye çalışmak beyhude bir çaba. Ama öyle ya da böyle devam etmeliyiz sanırım.” – Philip K. Dick. 5 ciltten oluşan Philip K. Dick toplu öykülerinin ilki “Bay Uzay Gemisi”, Aralık 2013 yılında Türkiye’de yayımlandı. Berna Kılınçer çevirisiyle, Büyülü Fener Yayınları tarafından basılan bu ilk ciltte 25 öykü bulunuyor. 1’i hariç hepsi 1951-1952 yılları arasında 9 aylık bir …

Devamını gör »
bitmeyen-savas

Askeri Bilimkurgunun Başyapıtı: Bitmeyen Savaş

“Gerçek şu ki, Dünya ekonomisinin bir savaşa ihtiyacı vardı, bu durum da çok uygundu. Tonlarca parayı akıtacak bir yer çıkmıştı, üstelik insanlığı bölmek yerine birleştirecekti.” 1943’te ABD’de doğan Joe Haldeman, Maryland Üniversitesi’nde Fizik ve Astronomi bölümlerinde öğrenim gördü. Mezun olmasının hemen ardından askere yazılan Haldeman, Vietnam Savaşı’nda cephede yer aldı. Cephede aldığı yaranın ardından gazi olarak terhis edilen Joe Haldeman’ı …

Devamını gör »

Stargate Serilerine Başlamak İçin 9 Neden

1994 yılında hayatlarımıza giren Stargate, Roland Emmerich ve Dean Devlin‘in birlikte yazdığı son derece ilgi çekici bir senaryoya sahipti. Mısır’da bulunan gizemli bir cihazı merkezine oturtan yapım, işin içine solucan deliklerini, yıldızlararası yolculukları ve mitolojik anlatıları ekleyince bilimkurseverlerin dikkatini çekmekte gecikmedi. Kadrosunda Kurt Russell, James Spader ve Jaye Davidson gibi başarılı oyuncuları barındıran Stargate, aslında bir üçleme olarak planlanmıştı. Ancak …

Devamını gör »

Bir Heinlein Klasiği: Yıldız Gemisi Askerleri

Yıldız Gemisi Askerleri (Starship Troopers), usta yazar Robert A. Heinlein‘ın en bilinen eserlerinden biridir. Buna rağmen 1959 tarihli kitap, yakın zamana kadar dilimize hiç çevrilmedi. Neyse ki İthaki Yayınları sonunda romanı dilimize kazandırarak bir ilke imza atmayı başardı. Üretildiği günden bu yana, içerdiği politik konular açısından “tartışmalı” unvanını kazanan eser, sık sık da acımasız bir biçimde eleştirildi. Fakat Yıldız Gemisi …

Devamını gör »
bilimkurgu alt türleri

Bilimkurgunun Alt Türleri

Bilimkurgu bir zamanlar ağırlıklı olarak bilimi konu alan bir türken, zaman içinde çeşitli alt türleri kapsayan geniş bir saha halini almıştır. Romanınızı bir yayıncıya sunarken veya kısa hikayenizi belirli bir kitleye yönlendirirken eserinizin bu alanın neresine uyduğunu bilmeniz yararlı olacaktır. Aşağıdaki rehber size bu konuda yardımcı olabilir. Alternatif Tarih “Ya tarihsel bir olay daha farklı biçimde sonuçlansaydı?” sorusunu sorar. Harry Turtledove bu …

Devamını gör »