Unutulmaz birçok eser, aynı zamanda yarattıkları dünyalarla da öne çıkar. Dünya tasarlamak ise geniş bir hayal gücü, iyi bir araştırma ve dengeli bir ekosistem yaratabilmekten geçer. Yarattığınız dünya ne kadar ayrıntılıysa, okuru ya da seyirciyi içine çekmesi de o kadar kolay olur. Bilimkurgunun efsanevi ismi Isaac Asimov, geleceğin dünyalarını ve toplumlarını tasvir ederken bilindik kolaycılıklara kaçmak yerine, mümkün olduğunca kompleks …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Arz
Dünyaya Orman Denir
“Arzlı insan çamur ve kırmızı tozdu. Athsheli insan ise dal ve köktü…” Ursula K. Le Guin, Amerikan edebiyatının yetiştirdiği en önemli yazarlardan biri. Gerek bilimkurguya gerekse fantastiğe hâkimiyetiyle geniş bir okur kitlesi edinen yazar, iki türün de hakkını ziyadesiyle veriyor. Yer yer politik ve sosyolojik mesajlarını aktarabilmek için kurgusunu yazınsal bir dekor olarak kullanan Le Guin, çağımızın ötesinden yankılanan berrak …
Devamını gör »Geçmiş Zamanın Bilimkurgu Çevirileri ve Çocuk
“Bu dert benim başıma ilk defa 12 Temmuz 2017 tarihinde geldi.” Robert Heinlein‘ın “Puppet Masters” adlı ünlü romanının baş kişisi Sam, kitabın 62 yıl önce yayınlanan Türkçe çevirisinde anlatımına işte bu sözlerle başlıyordu. Sam’ı bilemem, ama bu dert benim başıma ilk kez 7 Eylül 1954 tarihinde geldi. O günlerde biz İstanbul çocuklarının bambaşka bir yaşamı vardı. Nüfusu milyona yeni değmiş …
Devamını gör »İnsanlığın Yazgısını Değiştiren Robot: R. Daneel Olivaw
Bilimkurgu ve robot sözcükleri yan yana geldiğinde herkesin aklında beliren ilk isimlerden biridir Isaac Asimov. Onun eserlerinde bebek bakıcılarından madencilere, roman yazanlarından tanrıyı sorgulayanlarına kadar pek çok robot karakterle tanıştık. Ama hiçbiri, bilimkurgu edebiyatının gelmiş geçmiş en önemli robotlarından biri olan R. Daneel Olivaw kadar okuyucu üzerinde etki yaratmayı başaramadı. Çünkü R. Daneel Olivaw, binlerce yılı kapsayan o incelikle örülmüş …
Devamını gör »Ahmaklar | Isaac Asimov (Kısa Öykü)
Naron uzun ömürlü olan Rigel türündendi ve ailesinin galaksi kayıtlarını tutan dördüncü üyesiydi. Büyük bir defteri vardı. Buna galaksilerde kafası gelişen çok sayıda tür kaydediliyordu. Daha küçük bir deftere ise olgunlaşarak Galaksi Federasyonu’na girmeye hak kazanan türler yazılıyordu. Büyük defterde bazı isimler çizilmişti. Çünkü onlar şu ya da bu nedenle başarısız olmuştu. Buna şanssızlık, biyofizik/biyokimyasal kusurlar ve topluma ayak uyduramama …
Devamını gör »Isaac Asimov’un Galaktik İmparatorluk Serisi
İmparatorluk Serisi, Isaac Asimov‘un 1950’li yılların hemen başında kaleme aldığı toplam üç kitaptan oluşur. Her ne kadar bir seri olarak değerlendirilse de, bu üç kitabın birbiriyle doğrudan bir bağlantısı yoktur ve farklı zamanlarda geçen farklı olayları anlatır. Buna rağmen seri, arka plan metinleriyle de olsa gerek Arz‘ın (Dünya), gerek Galaktik İmparatorluk‘un ve gerekse de Trantor‘un tarihine derinlik kazandırması nedeniyle önemlidir. …
Devamını gör »Isaac Asimov’un Robot Serisi
Kaleme aldığı eserlerde robotları yoğun bir şekilde işleyen ve hatta literatüre “Üç Robot Yasası“nı da kazandıran Isaac Asimov, dünya çapındaki ününü biraz da bu kısa robot öykülerine ve romanlarına borçludur. Robot Serisi ise temelde Isaac Asimov’un kaleme aldığı dört romandan oluşur. Fakat kısa robot hikâyeleri ve Asimov’un Robert Silverberg ile birlikte yazdığı “The Positronic Man” isimli roman da seriye dâhil …
Devamını gör »