Etiket Arşivleri: Argos’taki Kanopus Arşivleri

Argos’taki Kanopus Arşivleri V: Duygusal Ajanlar’ın Söylem Hastalığı

Doris Lessing Argos’taki Kanopus Arşivleri’nde gezegenimizin tarihine, dünyevi olaylara, toplumun, bireyin ve canlıların evrimsel sürecine, fikirlerin dönüşümüne, güç odaklarının yükseliş ve çöküşüne tüm katmanları detaylandıran bir mercekle bakar. Olan biteni uzaklardan sanki bir teleskop yardımıyla yansıtır ve hâkim olduğu görüntüyü en ince ayrıntısına kadar detaylandırır. Uygarlığımızın kırılma anlarına getirdiği yorumlar alternatif bir tarih yaratımı gibi görünse de okurun kafasında gerçeğe …

Devamını gör »

Argos’taki Kanopus Arşivleri IV: Gezegen 8’de Soğuk ve Var Oluş Sorunu

gezegen8

Doris Lessing Argos’taki Kanopus Arşivleri serisinde Dünya tarihine gezegenimizin dışından fakat galaksimizdeki farklı güç odaklarının vesayeti penceresinden yorum getiriyor. Tüm değerlendirmelerini bilimsel, bireysel, kitlesel, ekonomik alandaki dönüm noktalarını tek tek açarak yapıyor. Nobel ödüllü yazar için bilim bir güç kaynağıyken, birikim ve deneyimlerimizin uzanamadığı, bilginin yetersiz kaldığı noktalarda bilimsel öngörü fırsat yaratıyor, böylelikle kendi öznel tarihi için oluşturduğu perspektifi etkileyici …

Devamını gör »

Argos’taki Kanopus Arşivleri III: Sirius Deneyleri ve Evrim Mühendisliği

Bilimkurgu zaman ve mekânda uçsuz bucaksız mesafelere, türlü bakış açılarıyla yol alabildiği için birbirinden kışkırtıcı birçok temaya ulaşabilir. Yazar ve yönetmenlerin işlediği konuların önemli kısmı uzaydaki keşif, yabancılarla temas kurma çabası ve bilinmeyenden gelebilecek tehlikenin çeşitliliğiyle ilgilidir. Üzerinde bir denetim yetkimizin bulunmadığı, seyrini değiştiremediğimiz ortam veya varlıkların dünyayı nasıl etkileyebileceği noktasında hem edebiyatta hem de sinemada sayısız örnek sunuldu. Kozmik …

Devamını gör »

Argos’taki Kanopus Arşivleri II: Evlilikler’de Zıtlıkların Gücü

Nobel Ödüllü yazar Doris Lessing, Argos’taki Kanopus Arşivleri serisinin ilk kitabı Şikeste’nin ön sözünde, kurduğu yeni dünyanın motivasyonlarından bahsederken, deneysel biçimler denemek konusunda özgür hissettiğini ifade ediyordu. İçerik anlamındaysa bireylerin ve hatta gezegenlerin aciz kaderlerinin kozmik evrimin parçalarından ibaret olabileceğini ekliyordu. Serinin ilk iki kitabında bu bakış açısının hakimiyetini görmek mümkün. Galaktik imparatorlukların kontrollü deneylerle yeni bir hayat kurmak için …

Devamını gör »

Nobel Ödüllü Bir Bilimkurgu: Şikeste

şikeste

2007’de Nobel Edebiyat Ödülü’nün Doris Lessing’e verildiği ilan edilirken komite sözcüsünün açıklaması şu şekildeydi: “Kuşkuculuğu, ateşi ve hayal gücüyle, bölünmüş bir uygarlığı derin bir incelemenin hükmü altına alan, kadın deneyiminin destancısı.” Lessing’in edebi atmosferine dair yapılan bu değerlendirmenin satır aralarında, onun yazarlık yolculuğunun ana hatlarına ulaşmak mümkün. Kuşkuculuk, hayal gücü, uygarlık, kadın deneyimi gibi ifadeler, bu kısa açıklamada bile yazarın …

Devamını gör »