Etiket Arşivleri: Antarktika

iceberg-antarctica-shutterstock-secret-atlas

Buzun Ötesinde: Antarktika’nın Saklı Ekosistemleri

Antarktika, dondurucu soğukları, eşsiz manzaraları, penguenleri ve onları avlayan yırtıcılarıyla ünlü. Yüzeyden bakıldığında yalnızca buzla kaplı, donmuş bir kıta gibi görünüyor; oysa buzun altında gizemli organizmalar ve sıra dışı ortamlar saklı. Kıta, kayalık bir zemin üzerinde yer alıyor ve bu zemin, ortalama kalınlığı 2 kilometreyi bulan dev bir buz tabakasıyla kaplı. Söz konusu tabaka bazı bölgelerde çok daha kalın. Antarktika’nın …

Devamını gör »
AVP Alien vs. Predator

İki Evrenin Sinematik Çatışması: Alien vs. Predator

Shopping (1994) ile beyazperdeye adım atan İngiliz asıllı Paul W.S. Anderson, dikkat çekici bir başlangıç yapamamıştı. 90’lı yılların popüler video oyunundan uyarlanan Mortal Kombat (1995) ise büyük beklentiler yaratmasına rağmen ortalama bir işti. Kaldı ki New Line Cinema’nın yönetmen üzerindeki baskısı fazlaydı. Ancak Paramount Pictures çatısı altında gerçekleştirdiği Event Horizon (1997), kariyerinin en önemli işi oldu. Stanislaw Lem imzalı Solaris’in …

Devamını gör »
Antarktika

Antarktika Temalı 12 Bilimkurgu Filmi

Antarktika, gezegenimizin güney yarımküresinin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbu’nu da içeren kıtadır. Dünyada içinde ülke olmayan tek kıtadır. Kutup bölgesi olmasına rağmen yağış yoktur. Öyle ki, 2 milyon yıldır yağış almamış bölgeleri mevcuttur. Hatta 5000 yıl önce ormanlık bir alan olduğu ortaya çıkan Sahra Çölü bile Antarktika’dan daha ıslak bir yüzeye sahiptir. Aslında donmuş bir okyanus olan Kuzey Kutbu’nun …

Devamını gör »
the thing

İçimizdeki Kötü Şey: The Thing

Tarih korkusu, tecrit edilmişlik, paranoya ve metamorfoz… İşte bunlar John Carpenter imzalı The Thing (Şey) filminin bel kemiğini oluşturuyor. Film, tarihin çok eski bir zamanında Güney Kutbuna düşmüş bir uzay gemisinden aniden derin uykusundan uyandırılan bir yaratığı konu alıyor. Norveçliler tarafından donduğu yerden çıkarılan “Şey” tüm Norveç ekibini öldürdükten sonra Amerikanların bölgesine gidiyor. İlk başta Amerikanlar bu duruma bir anlam …

Devamını gör »

Antarktika, İnsanlık ve Bilim İçin Neden Önemlidir?

25 Şubat 2019’da Türkiye, Antarktika‘da geçici bir üs açan 36. ülke oldu. “7. Kıta” üzerinde üssü olan diğer ülkeler arasında ABD, Rusya, Çin ve İngiltere gibi bazı olağan şüpheliler ve Pakistan, Çek Cumhuriyeti, Bulgaristan ve Belarus gibi beklenmedik bazı diğer ülkeler var. İyi de bu ülkeler neden Antarktika’da bu kadar zorlu ve zor şartlar altında araştırma yapmaya çalışıyorlar? Yedinci kıta, …

Devamını gör »

Tekinsiz Bir Keşif: Deliliğin Dağlarında

Bir şeyi icat etmenin ya da keşfetmenin insana verdiği haz nasıl kelimelerle tanımlanamazsa, o icadın ya da keşfin hiç kimseye söylenememesinin hüznü de aynı oranda tanımlanamazdır. Bu duyguların dayanılmazlığını, tanımlamanın ötesinde betimlemek denildiğinde herhalde Howard Phillips Lovecraft ve Edgar Allan Poe gibi yazarlar ilk akla gelecek isimlerdir. Amerikalı yazar H.P. Lovecraft, 1931 yılında Deliliğin Dağlarında eserini yazarak bunu diğer eserlerinde …

Devamını gör »

Plüton’da Kurulacak Bir Koloni

Plüton, Kuiper Kuşağı‘nda bulunan bir cüce gezegen. Dünya’dan son derece uzak ve oldukça egzotik bir bölgede. Hiçbir cazibesi yok. Tamamen buzlar ve buzlaşmış kumullarla kaplı. Işık orada bir hatıra gibidir ancak. Günümüze kadar sadece birkaç piksellik görsellerden ibaretti bizim için. Fakat New Horizons uzay aracının Kuiper Kuşağı‘na varmasıyla bu cismin sandığımızdan daha ‘canlı’ bir yer olduğunu öğrendik. Büyük ihtimalle antik …

Devamını gör »
Stargate Atlantis Elizabeth Weir

Stargate’in Sivil Lideri: Elizabeth Weir

Stargate‘in başlangıç filmi, literatürde askeri bilimkurgu yapımı olarak geçer. Filmin geniş bir hayran kitlesi edinmesi sayesinde devam dizisi SG-1 yayınlandı ve Stargate Evreni’nin izleyicileri düzenli takipçilere dönüştü. Zamanla sivil rollerin de artırılmasıyla hitap edilen kitle iyice genişledi ve Stargate kült bir bilimkurgu yapımı haline geldi. Bütçesi senato onayına tabi olan ve devlet tarafından finanse edilen Yıldız Geçidi Komutanlığı‘nın, askeri ve sivil olmak …

Devamını gör »
Atlantis Kapak

Kadimlerin Uçan Şehri: Atlantis

“Atlantis, Kadim ırkından geriye kalan en değerli şey. “ -Halling Atlantis, Kadimler tarafindan birkaç milyon yıl önce inşa edilen, yaklaşık olarak Manhattan ile aynı yüz ölçümüne sahip bir uçan şehir-gemisidir. Ayrıca Kadimler’in Kayıp Şehri ve Kadim dilinde Ataların Şehri, Atlantus olarak da adlandırılmıştır. Kadimler birkaç milyon yıl önce Samanyolu Galaksisi’ni, Pegasus Galaksisi’ne gitmek üzere terk ederler ve yanlarına Atlantis’i de …

Devamını gör »

Antarktika’da Mars’a Yolculuğa Nasıl Hazırlanılıyor?

Bilim insanları Mars’a gidecek astronotların bu uzun ve zorlu yolculukta karşılaşacağı sorunları incelemek amacıyla Antarktika’da özel simülasyonlar hazırladı. Britanya Antarktika Araştırmaları Halley İstasyonu’nun penceresinden baktığınızda tek gördüğünüz şey, göz alabildiğine bir bembeyazlık. Halley’de doktor olarak çalışan Nathalie Pattyn, sert çevre koşullarında küçük bir grup halinde yaşayan insanlarda izolasyonun etkilerini araştırıyor. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) da Ay veya Mars’ta yaşamın ya …

Devamını gör »