Etiket Arşivleri: Andrew Niccol

Bir Dijital Devrim: S1m0ne

s1mone

2002 yapımı S1m0ne, dijital çağın getirdiği yenilikleri ve bu yeniliklerin sinema dünyasından başlayarak insan hayatına etkilerini hicivsel dille ele alan bir bilimkurgu filmi. Yönetmenliğini ve senaristliğini Andrew Niccol’un üstlendiği film, sanal bir aktrisin yaratılması ve bu aktrisin gerçek bir yıldız gibi kabul edilmesi üzerine kurulu. Başrollerinde Al Pacino, Catherine Keener, Evan Rachel Wood ve Rachel Roberts gibi ünlü isimler yer …

Devamını gör »

Bir İleri, Bir Geri: Andrew Niccol

Sinemada kimi yönetmenler vardır, bir standart yakalamıştır ve genelde filmleri bu ortalama standarttan şaşmaz. Ya çoğu filmi iyidir ya da kötü. Bir de sinemada, amiyane tabirle bir ileri bir geri denebilecek yönetmenler vardır. Filmlerinin bir standardı yoktur. Hem iyi filmleri hem de kötü filmleri vardır. Yazımızın konusu olan Andrew Niccol de bu tür yönetmenler arasında. Bir filmi iyiyse, bir sonraki …

Devamını gör »

Göçebe Kimlikler: The Host

the host

Bilimkurgu sinemasında beden işgallerini konu alan filmler oldukça eskiye dayanır. Özellikle 1940’ların sonu ile 1950’lerde ABD’de başlayan ve “komünist avı” olarak ifade edilen MacCarty’cilik ve Sovyetler’e dönük işgal korkusu bu türün yükselişe geçmesine neden olmuştur. Susan Sontag’ın vurguladığı gibi bilimkurgu sinemasındaki karakterler sürekli “götürülmeye” karşı mücadele edip insan olma ayrıcalıklarını ve hallerini korumak isterler. Beden öznenin kendini yapılandırdığı uzamdır. Bu …

Devamını gör »

Beynimizin Surları Yıkılırsa: Anon

Anon

2018 yapımı bir bilimkurgu filmi olan Anon, kişisel gizliliğin kalmadığı, insanların yaşadıklarının, anılarının, gördüklerinin kayıtlarının devlete ve polisine açık olduğu bir zamanı anlatıyor. Film genel olarak ele aldığı konuya dar baksa ve esas hedefi ıskalasa da hem seyredilmeye, hem üzerine yazmaya, düşünmeye layık bir eser. Yani kesinlikle zamanınızı harcamış olmazsınız. Konuya girmeden önce yönetmene ve oyunculara değinelim… Andrew Niccol kariyerine …

Devamını gör »

Geleceğin Genetik Düzeni: Gattaca

Gattaca

Andrew Niccol’ün yazıp yönettiği Gattaca, gişede umduğunu bulamamış, fakat zaman içinde hatırı sayılır bir hayran kitlesi yaratmayı başarmış filmlerden. Kadrosunda Ethan Hawke, Uma Thurman ve Jude Law gibi oyuncuları barındıran yapım, genetik biliminin giderek artan önemine bağlı olarak eleştirel bir gelecek manzarası resmediyor. İsmini DNA yapısındaki temel bazlar olan Adenin, Timin, Sitozin ve Guanin’den alan Gattaca, örneğine pek fazla rastlamadığımız …

Devamını gör »

In Time Filminde Sınıfsal Çatışma

In Time

Yönetmenliğini Andrew Niccol’un üstlendiği 2011 yılının flaş filmlerinden biri olan ve başrolde Justin Timberlake ile Cillian Murphy gibi isimlerin yer aldığı “In Time” (Zamana Karşı) filmi gerek sınıfsal çatışma açısından gerekse bilimkurgusal yapısıyla ve özgün senaryosuyla izlemeye değer bir yapıt olarak karşımıza çıkıyor. Filmin kurgusu çok basit bir fikir üzerine kurulmuş. Benjamin Franklin tarafından 18. yüzyılda ilk kez söylenen “vakit …

Devamını gör »

Gerçekliği Sorgulamak: The Truman Show

The Truman Show

Peter Weir‘in 1998 tarihli The Truman Show filmi, giderek bir gösteri toplumuna dönüşen çağımızın hoşnutsuzluklarını gözler önüne seren bir film. Senaryosunu Andrew Niccol’ün yazdığı The Truman Show, hemen hemen aynı yıllarda çekilen Dark City ve Matrix gibi insanın yaşadığı çevreyi sorguluyor ve kendisini, Shakespeare‘nin ifadesiyle, “Bir ceviz kabuğunun içinde yaşayıp evrenin hükümdarı” sanan insanın dramını ortaya koyuyor. Bu insan hayata …

Devamını gör »

In Time: Bir Düzeni Yıkmak

Andrew Niccol ve onun çok kaliteli kalemini sinemanın tozunu az da olsa yutmuş kişiler bilirler. Kariyerine Gattaca gibi çok kült bir bilimkurgu ile başlayıp Peter Weir’in yönettiği The Truman Show’un senaryosunu yazan, Steven Spielberg’ün en samimi ve ender komedi işlerinden olan The Terminal’in öyküsünü oluşturan, Lord of War ile çok nitelikli bir filmden sonra sinemaya ciddi biçimde ara veren, aslında …

Devamını gör »