Etiket Arşivleri: Anatomi

ahtapot

Bilimkurgu ve Fantastik Eserlerde Uzaylılar Neden Ahtapotlara Benzer?

Bizimle iletişim kuran dünya dışı canlıların çoğunlukla ahtapotlara, mürekkep balıklarına ya da diğer kafadan bacaklılara benzetildiğini fark ettiniz mi? En azından, maskeleriyle ya da ucuz makyajlarıyla Cadılar Bayramı’nda insanlar gibi gözükmediklerinde… Arrival (Varış ), Independence Day (Bağımsızlık Günü), War of the Worlds (Dünyalar Savaşı), The Simpsons… Liste uzayıp gidiyor. Görünen o ki, insansı olmayan uzaylıların her seferinde bombeli kafa yapısına, …

Devamını gör »

The Expanse Bilimi

The Expanse‘in 3. sezon çekimlerinin tamamlandığına ve “post-production”’a gittiğine dair haberler gelmeye başladı. Yaz aylarında ekranlara gelecek yeni sezonda özlediğimiz karakterleri, politik çekişmeleri –ki şimdiden sosyal medyada kuşaklıları, marslıları veya dünyalıları destekleyenler görebiliriz-, savaşları ve uzay gemilerini görmeyi iple çekiyoruz. Peki insanları diziye bağlayan sebepler sadece bunlar mıydı, yoksa bir TV dizisinde görmeye alışık olmadığımız kadar gerçekçi bir teknoloji, bilim …

Devamını gör »
da vinci anatomi

İnsan Anatomisi Mükemmel mi?

Yok canım, ne gezer! Örnek verelim: 1. Gözler Gözler on yaşından itibaren bozulmaya başlarlar. Birçok insanın göz kusuru vardır. Bunlar arasında yaşla birlikte gelişen hipermetropi, miyopi ve astigmat sayılabilir. Yine yaşla birlikte katarakt oluşması, genetik bir bozukluk olan renk körlüğü de yaygın olarak rastladığımız kusurlardandır. İnsan renkli görüşe sahip az sayıda memeliden biridir; yine de insanın renkli görüşü diğer gündüzcü …

Devamını gör »

Reek’lerin Bilimsel Analizi

Bu iri, kaslı, 4 ayaklı (quadropedal) memelilerle ilk olarak Star Wars: Episode II Attack of the Clones‘taki Petranaki arenası sahnesinde Anakin‘ın celladı rolünde tanışmıştık. Daha sonra birkaç çizgi roman ve iOS oyununda karşılaştık. Boyları yaklaşık 2,5 – 4 m arasında değişen 3 boynuzlu canlılardır. Doğal ortamlarında otoburdurlar; ancak aşırı açlık durumunda etobur diyetten yararlanabilirler. Öte yandan kasten kırmızı etle beslenilip avcılık için de …

Devamını gör »
lolololol

Tarih Öncesi Bir Canlı: Velociraptor

Hangimiz bu ismi duymadık? Evet, hiçbirimiz! Tarih öncesi canlılar söz konusu olduğunda akla gelen ilk isimlerden birisidir. Gerek beyazperdede gerekse kitaplarda sıkça konu oldular. Çoğumuz Michael Crichton’ın meşhur Jurassic Park romanından ve Steven Spielberg’in beyazperde yorumlamasından tanırız kendisini. Fakat gerçekte Velociraptor, filmlerde gösterildiğinden çok daha farklıdır. Peki gerçekten kimdir bu isim? Nedir? Ne değildir? Dinozorlar genel olarak ornithischianlar ve saurischianlar …

Devamını gör »

RoboCop’un Bilimsel Analizi

Yakın gelecekte Alex J. Murphy adındaki bir polis memuru suçlular tarafından öldürülür. Ardından OmniCorp adındaki özel şirketin robotlar ve yapay zeka üzerindeki çalışmaları sayesinde Alex Murphy, Sibernetik Organizma (Cyborg) Projesi için uygun aday seçilir. Bu sayede adalet ve suç dünyasında yeni bir çağ başlamış olur. Geçirdiği talihsiz olay yüzünden Alex Murphy’den akciğerleri, 1 eli ve beyni dışında geriye pek bir …

Devamını gör »