Etiket Arşivleri: Altın Çağ

Bilimkurgunun Altın Çağından Okunası 10 Eser

1938-1946 arası yıllar Bilimkurgunun Altın Çağı olarak kabul edilir. Pek çok okura göre ise bu dönem, 1960’ların ilk yıllarına kadar sürmüştür. Jules Verne’den erken dönem bilimkurgularına kadar, yıllar içerisinde tür daha da önem kazanmış, ilgi giderek artmıştır. “Üç büyükler” olarak adlandırılan Isaac Asimov, Arthur C. Clarke ve Robert Heinlein’ın öncülüğünde, bu sıra dışı Altın Yıllar sadece bilimkurgunun değil, son yüzyılın …

Devamını gör »
bilimkurgu dunyalar savasi

Eski Bilimkurgu Neden Çekiciliğini Koruyor?

“Bilimkurgu, elmaya dışarıdan bakabilen elma kurdudur” -Müfit Özdeş Buhar gücüyle çalışan dev makineler, retro lazer tabancaları, fizik kurallarını umursamayan uzay gemileri, kâğıda yazılmış komutlarla eğitilen robotlar… Bilimkurgu gibi geleceğe yönelik bir türde güncel bilimsel birikime uymayan, ihtiyarlamış eserlerin modernlerinden daha çok sevilmesi tuhaf gelebilir. Birlikte türün geçmişinde bir yolculuğa çıkıp bu soruya cevap arayalım. Bilimkurgunun Doğuşu İnsan, başından beri yarını …

Devamını gör »

James Gunn: Bilimkurgu Dünyayı Kurtarabilir mi?

Bilimkurgu türünün altın çağının son temsilcilerinden James Gunn’a göre en azından yardımcı olabilir. Merkür’ün yüzeyinde robotların gezindiği, Antarktika’nın buzullarından devasa bir uzaylının çıktığı ve galaksideki 25 milyon gezegene hükmeden bir imparatorluğun varolduğu sihirli bir zaman vardı: Bilimkurgunun öncülerinden Isaac Asimov ve Robert A. Heinlein’ın ilk akıl-kurcalayıcı öykülerini yazdığı 1930-1940 arası dönem, yani bilimkurgunun “Altın Çağı”. Yeni edebi akımlar bilimkurgunun çehresini …

Devamını gör »
John W. Campbell

Bilimkurgunun Altın Çağını Başlatan Adam: John W. Campbell

20. yüzyılın başlangıcında, bilimkurgu pulp dönemine bir patlama ile girdi: Hugo Gernsback. Kendisi büyük yazarların bilimkurgu öykülerini yayımlamak için çeşitli yollar yaratan bir editördü. Edgar Rice Burroughs ve EE ‘Doc’ Smith, büyük bir okur kitlesi bularak sayısız kısa ve uzun hikaye yazdı. CL Moore, Hugo’nun dergilerinde okuduğu hikayelerden ilham alarak kendi kurgularını yazmaya başladı. 1938’de ise edebiyat, bilimkurguyu tekrar değiştirecek …

Devamını gör »

Yüzyılın En İyi Bilimkurgu Öyküleri

Bilimkurgu, 20. yüzyılla birlikte yazın alanında adını duyurmaya başlayan nispeten genç bir tür. Ortaya çıktığı ilk dönemlerde, yazın aristokrasisi tarafından her ne kadar “ucuz kurgu” olarak yaftalanıp görmezden gelinse de üretkenliği, içsel devingenliği, modern çağın tinsel atmosferini yansıtmadaki başarısı ve kalem koşturma alanındaki enginliğiyle her daim ayakları üzerinde durmayı ve toplumsal etkisini genişletmeyi bildi. 1950’li yılların sonuna değin özellikle Isaac …

Devamını gör »

Bilimkurguda Özgün Konu Bulmak Zorlaştı mı?

Duyu organlarımıza hitap eden sanat dallarında ve teknolojide ulaşılabilecek her türlü klasiğe tanık olduğumuz bir dönem bu. İnsan, “Bundan sonra daha ne olabilir ki?” diye sormak istiyor hâliyle. İçinde yer aldığım nesil, müzikte, edebiyatta, teknolojide yapılabileceklerin hepsini büyük oranda yapmıştır diyebilirim. Birçok dalda artık klasik kabul edilen sonuçlara varılmış, diğer dallarda ise ilk adımlar atılmıştır. Bu, sakın ola ki, “Artık …

Devamını gör »

Dönemlere Sığdırılamayan Bir Usta: Alfred Bester

Alfred Bester, 18 Aralık 1913’te Manhattan‘da dünyaya geldi ve çocukluğunun büyük bir kısmını burada geçirdi. Babası James, Avusturya kökenli birinci nesil Amerikandı. Annesi Belle ise Rusya’da dünyaya gelmiş, genç yaşta Amerika’ya göç etmişti. Bester, Yahudi olmasına karşın hiçbir dini gelenekle büyütülmedi ve ev yaşamının tamamen özgür olduğundan bahsetti. Erken yaşta bilimkurguya ve fantaziye aşık olduğunu fark etti ve kütüphanelerden kitap …

Devamını gör »