Bilimkurgunun oyun sahası gelecektir. Bütün alt türleriyle bilimkurgu, geleceği yalnızca teknoloji bağlamında düşünmez. Sosyal bilimler de bilimkurgunun temelleri arasındadır. Bu bağlamda ütopya ve distopya tasvirleri elbette ki teknoloji yönünden değil, yalnızca sosyal olarak da ele alınabilir. Tarih, siyaset, iktisat ve bir toplumun portresini oluşturan bütün çizgiler bilimkurgunun elinde istenilen şekilde can bulabilir. Yani bir toplumun enstrümanını oluşturan bütün teller, bilimkurgunun …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Alternatif Tarih
Daha Çok İzlenmeyi Hak Eden Tarih Temalı Bilimkurgu Animeleri
Son zamanların en popüler temalarından biri olarak karşımıza çıkan ‘tarihi’ hikâyeler, elbette bilimkurgu animelerinde de kendisine yer edinmiş durumda. Çoğu bilimkurgu animesi, bilimkurgunun da kendisi gibi konusunu geçmişten çok geleceği düşünerek oluşturur. Yine de yazarlar, geçmişte işler farklılaşsaydı alternatif tarihler nasıl oluşurdu düşüncesi ile işlerin bambaşka rotalara gidebileceğini hayal etmiş ve ortaya da leziz yapımlar çıkarmayı başarmıştır. İşte onlardan 9 …
Devamını gör »Feminist Bilimkurgunun Yeni Klasiği: Astronot Kadın Dizisi
Astronot Kadın serisinin ilk kitabı Yıldızları Hesaplamak (The Calculating Stars), hem kadın yazını hem bilimkurgunun alt türleri açısından ufuk açıcı tartışmaları başlatma potansiyeli taşıyan değerli bir metin. Tam manasıyla feminist bilimkurgu alanının merkezinde konumlanıyor ve benimsediği klasik anlatı üslubuyla bu alandaki klasiklerin değil, klasik bilimkurgu metinlerinin çizgisinde çağdaş bir eser olarak ön plana çıkıyor. Bu yazıda öncelikle eserin bilimkurgusal açıdan …
Devamını gör »Ya Tardigradlar Kocaman Olsaydı?
Frank Herbert’in meşhur eseri Dune’u bu kadar çarpıcı yapan şey nedir? Belki tüm büyük eserler gibi onun da mitolojiden faydalanması? Belki çeşitli kültürlerden ve dillerden yararlanarak bir araya getirdiği o leziz karışım. Belki çöl gezegenini anlatırken kullandığı gerçekçilik? Belki de şu malum solucanlar… Dune deyince zaten akla ilk gelen şeylerden biri solucanlardır kuşkusuz. Özellikle bilimkurgu türünde pek çok meşhur eser içerdiği …
Devamını gör »Alternatif Tarih: Avustralya Kolonizasyonu
Avustralya bir kıta ya da çöllerle kaplı devasa bir ada. Kangurularla ve Aborjinlerle meşhur. Peki bu diyar hakkında dikkat çekici başka ne tür özellikler var? Çanakkale’de pek çok Avustralyalı savaşmıştı. Bizim için dikkat çekici bir özellik bu olabilir. Okyanusya’da yaşayan insanlar için ise şüphesiz daha farklı yüzlerce şey vardır. Lakin Asya deyince, Amerika deyince, Afrika deyince aklımıza onca şey gelirken …
Devamını gör »Alternatif Tarih: Amerika Kolonizasyonu
Kristof Kolomb, Amerika’yı keşfeden ilk Avrupalı değildi. Zaten keşfinin ekmeğini yiyemeden de öldü. Ondan birkaç yüz yıl önce Leif Erikson isimli bir Viking, Amerika’yı keşfetmişti. Kuzey Amerika’daki meşelik bir bölgeye koloni kurmuştu hatta: Vinland. Bu yerleşim uzun ömürlü olmamıştı. Ana ticaret hattından uzaktaydılar, üstelik Skraeling dedikleri kızılderililer ile de sürekli çatışma halindeydiler. O bölgeye daha fazla tutunamadılar sonuçta ve Vinland …
Devamını gör »İnsandan Daha İnsan Robotlar: Benim Gibi Makineler
Benim Gibi Makineler, çağımızın yaşayan en iyi İngiliz yazarları arasında kabul edilen, 1948 doğumlu Ian McEwan’ın, alternatif tarih ve bilimkurguyu başarıyla harmanladığı ve 2019’da yayımlanan yeni romanı. Daha önce Türkçe’ye de çevrilen ve bazıları filme de uyarlanan pek çok ödüllü romanı kaleme almış olan McEwan, zaman zaman verdiği politik demeçlerle ülkesinde ve dünyada da ses getiren bir figür. Zaten “Benim …
Devamını gör »Kurgusal Bir Ülke: Ruritanya
Ruritanya, alternatif tarih ya da kurgusal ülkeler ile ilgilenenler için tanıdık bir isimdir. Aslında akademide bile kullanılan bir terim haline gelmiştir zaman içinde. “Keşke gerçek olsa da bir Work and Travel yapıp gelsek,” denilecek türden bir ülkedir ya da Interrail ile üzerinden geçilince kendine aşık bırakacak türden bir ülke. Belki de Ruritanya bu saydığımız şeyleri içerecek kadar parlak bir ülke …
Devamını gör »Superman’in Komünist Olduğu Alternatif Bir Kurmaca Evren
Bilimkurguda alternatif tarih anlatıları önemli bir yere sahip. “Peki ya öyle değil de şöyle olsaydı” sorusuna bir cevap hükmünde, tarihte nasıl gerçekleştiğini bildiğimiz önemli bir olayın farklı versiyonlarını sunan bu hikâyeler her zaman ilgi çekici birer fikir jimnastiği olmuştur. Akla ilk gelen örnekler arasında elbette Philip K. Dick’in kaleme aldığı ve diziye de aktarılan “Yüksek Şatodaki Adam” bulunmakta. II. Dünya …
Devamını gör »Über: Superman Übermensch’e Karşı
Şimdi bu çizgi romanın üzerine konuşabilmemiz için öncelikle birkaç şeyin açıklanması gerekiyor. Serinin yayıncısı Avatar Press ile başlayalım. Bu şirket dipsiz bir kuyu olan Amerikan çizgi roman piyasasının en derin ve karanlık yeridir. Doksanlarda dönemin modasına uygun olarak daha bağımsız, karanlık ve sert hikayeler basmak için kurulmuş, zaman geçtikçe şiddetin dozunu arttırmıştır. Şirket şu sıralar aşırı kanlı ve gore çizgi …
Devamını gör »