Etiket Arşivleri: Alphaville

Bilimkurgu Yapımlarındaki Habis Bilgisayarlar #2

bilimkurgu bilgisayar yapay zeka

Bilgisayar denince edebiyatta, sinemada ve televizyonda büyük yer kaplayan envai çeşit hayali ve sahte cihaz akla geliyor. Elbette bu kurgusal cihazların hepsi de sütten çıkmış ak kaşık değil. Hatta bazısı var ki sinsiliği, çıkarcılığı ve kötücüllüğüyle kabuslarımıza bile girdi. İşte bilgisayarların içinden çıkan bu kötü örnekleri hatırladığımız yazı dizimizin ikinci bölümüyle tekrar karşınızdayız. Türlü marifetlere imza atan bu kötü çocukları …

Devamını gör »

İzlemeniz Gereken Avrupa Çıkışlı 10 Bilimkurgu Filmi

cargo 2009 avrupa sinema

Avrupa sineması dendiğinde çoğumuzun aklına sanatsal filmler gelir. Ancak Avrupa’nın da kendince aksiyon, korku, komedi ve bilimkurgu sineması, hatta ana-akım gişe sineması vardır. Elbette Hollywood’un ekonomik gücüne ve olanaklarına sahip olmadıkları için Hollywood filmleri kadar öne çıkamıyorlar. Bu yüzden de teknik ve bütçe eksiklerini güçlü senaryo ve özgün görsel öykü anlatıcılığı ile kapatıyorlar. Aslında 70’li yılların ortasına kadar gerek gişe …

Devamını gör »

Hibrit Filmler #4: Bilimkurgu-Psikoloji

Yazı dizimizin bu bölümünde içinde psikoloji ve gizem barındıran bilimkurgu filmlerini sıraladık. İlk 10’a giremese de orada olmayı hak eden pek çok film de oldu. Bunlar arasında “Butterfly Effect”, “Eternal Sunshine of the Spotless Mind”, “La Jetee”, “12 Maymun”, “Pandorum”, “Scanner Darkly”, “Altered States”, “K-Pax” öne çıkıyor. Listedeki hemen her film o kadar özel ve iyi ki (özellikle de ilk …

Devamını gör »

İzlenmesi Gereken 11 Politik Bilimkurgu Filmi

Bilimkurgu bir yandan geleceği anlatırken, bir yandan da yaratıldığı zamanın özelliklerini yansıtır. İçlerinden en iyi olanlar da toplumun derinlerindeki sorunlara el atmaktan çekinmeyenlerdir. Biz de popüler kültür üzerinde derin etki yapmış politik mesajlı 11 bilimkurgu filmini sizler için derledik. Metropolis (1927) Etkisi: Zamanında büyük bir gişe başarısı elde etmese de sonraki kuşaklar üzerindeki etkisi büyük olmuştur. Terry Gilliam, bu muhteşem …

Devamını gör »

İzlenmesi Gereken 10 Star Wars Öncesi Bilimkurgu Filmi

Bilimkurgu sineması uzun ve katmanlı bir tarihe sahip. 1940’lar ve 1950’ler, arabayla girilen açık hava sinemalarında gençleri korkutmak için tasarlanmış sevimsiz B tipi filmlerle dolup taşıyordu. Hem daha gelişmiş teknoloji, hem de film yapımcılarının istedikleri türden hikayeleri anlatmalarına izin verilmesi sayesinde günümüzde bilimkurgu filmleri çok daha başarılı. Ancak Star Wars (Yıldız Savaşları), türü öylesine etkilemiş durumda ki bilimkurgu sineması tarihini ikiye …

Devamını gör »

Sinema Kitaplarının Yol Göstericiliği

Sinema Kitapları

Sinemayı ve yönetmenlik sanatını konu edinen kitaplar, yedinci sanat heveslilerinin en büyük bilgi kaynağıdır. Akademik eğitimi es geçip, sadece kitaplardan medet ummak da yanlış bir bakış açısı olacaktır. Yönetmenlik mesleği yaratıcılık ve büyük özveri gerektiren bir meslektir. Dolayısıyla yönetmen adaylarının öncelikle, işin mutfağı olan akademilerde pişmeleri gereklidir. Quentin Tarantino, sinema ile ilgili tüm bilgi birikimini 80’li yıllarda çalıştığı video kiralama …

Devamını gör »

Görsel Efektsiz de Oluyormuş Dedirten Bilimkurgu Filmleri #1

stalker

Bilimkurgu ve teknoloji adeta etle tırnak gibi. Bilimkurgu teknolojiye, teknoloji de bilimkurguya ilham veriyor ve döngü böylece sürüp gidiyor. Tabii teknoloji, özellikle bilimkurgu sineması için sadece kurgulanacak bir şey olmaktan çok öte. Çünkü çoğu bilimkurgu filminde sunulan dünyaların ve olayların gerçekçi şekilde görselleştirilebilmesi için teknolojinin nimetlerine ihtiyacımız var. En basitinden teknolojisiz bir Avatar filminin neye benzeyeceğini hayal edin. Sinemasal açıdan …

Devamını gör »

Bir Godard Bilimkurgusu: Alphaville

Alphaville

Fransız yeni dalga sinemasının en bilindik temsilcilerinden Jean-Luc Godard’ın hem yazıp hem yönettiği 1965 yapımı Alphaville (Alfa Kenti) (1), distopik atmosferi içinde sunduğu mesajlarla günümüze halen hitap eden kült bir bilimkurgu filmi. Godard’ın, yeni dalga akımının yaklaşımlarına uygun şekilde hiç özel efekte yer vermediği ve çekim için özel hazırlanan setler yerine gerçek mekânları kullandığı, böylelikle şimdiki zaman içinde bir gelecek …

Devamını gör »

Dönemlere Sığdırılamayan Bir Usta: Alfred Bester

Alfred Bester, 18 Aralık 1913’te Manhattan‘da dünyaya geldi ve çocukluğunun büyük bir kısmını burada geçirdi. Babası James, Avusturya kökenli birinci nesil Amerikandı. Annesi Belle ise Rusya’da dünyaya gelmiş, genç yaşta Amerika’ya göç etmişti. Bester, Yahudi olmasına karşın hiçbir dini gelenekle büyütülmedi ve ev yaşamının tamamen özgür olduğundan bahsetti. Erken yaşta bilimkurguya ve fantaziye aşık olduğunu fark etti ve kütüphanelerden kitap …

Devamını gör »

Bilimkurguda Yeni Dalga Akımı

new wave

Yeni Dalga (New Wave), 1960 ve 1970’lerde bilimkurguya yeni bakış açılarının getirildiği, deneysel metinlerin öne çıktığı bir akımdır. İçinde birçok tema ve türden eser bulundurur ancak bunlar genelde hard sci-fi çerçevesinde olmaz. Yeni dalgacılar teknolojik gelişmelerin değil; politika, psikoloji, toplum bilim gibi sosyal bilimlerin ya da felsefenin öne çıktığı ve genelde alternatif toplum biçimlerinin sorgulandığı kurgulara önem verirler. Bu teknoloji karşıtlığında, …

Devamını gör »