Özellikle güncel politika konuşulan ortamlarda eski politikacılara atfen, “Bugünleri görseydi ne düşünürdü, ne yapardı?” diye sıklıkla sorulur. İşte böylesi bir sorunun cevabı, Adolf Hitler’in günümüz Almanya’sına zaman yolculuğu yapmasıyla veriliyor. Timur Vermes’in aynı adlı romanından David Wnendt imzasıyla uyarlanan Er ist wieder da (Bak Kim Döndü) ya da uluslararası başlığıyla Look Who’s Back, bir Alman distopik kara mizah örneği. Film, …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Almanya
Alman Bilimkurgusunun Medarıiftiharı: Perry Rhodan
Perry Rhodan, 8 Eylül 1961’den beri “Novella” formatında yayımlanan Alman bilimkurgu dizisinin kahramanıdır. Dizide genellikle 66 sayfa olarak yayımlanan cep boyutlu kitaplar yer alır ve bunlar şimdiki Amerikan “Pulp Magazin” geleneğinin Alman eşdeğeridir. Bauer Media Group’un bir yan kuruluşu olan Pabel-Moewig Yayınevi tarafından basılan dizide, Mart 2018 itibariyle yaklaşık 2950 hikaye, 400’ün üzerinde ciltsiz roman ve 200 sert kapaklı roman …
Devamını gör »Bir Alternatif Tarih Kurgusu: Yüksek Şatodaki Adam
Ünlü bilimkurgu yazarı Philip K. Dick‘in 1962 yılında kaleme aldığı “Yüksek Şatodaki Adam” hakkında yazmaya başlamadan önce biraz tereddüt ettiğimi itiraf etmeliyim. Çünkü “Yüksek Şatodaki Adam”, bir “bilimkurgu” yapıtının “kurgusal” kısmının hakkını fazlasıyla veriyor. “Bilim” kısmı ise romanda karanlık ellerde bir tür silah haline dönüşmüş durumda; tıpkı 2. Dünya Savaşı ve sonrasında olduğu gibi… Bir alternatif tarih / distopya örneği …
Devamını gör »Günümüzden Geleceğe Alman Bilimkurgusu
Alman bilimkurgusu sanılanın aksine büyük bir gelenektir. Kendini bilimkurguya adamış günümüzdeki birçok yazarın, uzay gemileri ve ışın kılıçları gibi klişelerin çok daha ötesi konuları eserlerinde ele almaları bu durumu kanıtlar niteliktedir. 2009 yılında kaybettiğimiz İngiliz yazar James Graham Ballard’ın söylediği gibi, “gelecek, günümüzü anlamakta geçmişten daha iyi bir araçtır.” Aslında bu tuhaf ifade, günümüzü açıklayan veya açıklamayan ya da henüz gerçekleşmeyen …
Devamını gör »