Bildiğimiz bilimkurgunun ilk örnekleri 19. yüzyıl sonlarına, Jules Verne ve H. G. Wells’in işlerine dayanır. James Gleick yeni kitabında bunun endüstriyel devrimin getirdiği hızlı sosyal ve teknolojik değişimler sonucunda mümkün olduğunu savunuyor. İnsanlar birden geleceğin şu andan büsbütün farklı olabileceğine inanmaya başladılar ve yarattıkları bilimkurguda da bu hissediliyordu. 1950’lerdeki uzay yarışı çağının bilimkurgu ütopyacılığı çok ateşliydi. Günümüzde ise insanlar kişisel …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Alman Bilimkurgusu
Alman Sinemasından Öne Çıkan Bilimkurgu Filmleri
Avusturya doğumlu yönetmen Fritz Lang’ın Metropolis‘i, Alman bilimkurgu sineması dendiğinde akla ilk gelen film olmayı hala sürdürüyor. Bir anlamda günümüz bilimkurgu sinemasının temelini de atmış olan film, eleştirel tavrı, çağının ötesindeki görselliği ve distopik anlatımıyla tüm zamanların en iyi eserleri arasında. Ne yazık ki Metropolis gibi bir filme imza atan Alman sineması, sonraki süreçte derin bir sessizliğe gömülmekten kurtulamadı. Ancak …
Devamını gör »Günümüzden Geleceğe Alman Bilimkurgusu
Alman bilimkurgusu sanılanın aksine büyük bir gelenektir. Kendini bilimkurguya adamış günümüzdeki birçok yazarın, uzay gemileri ve ışın kılıçları gibi klişelerin çok daha ötesi konuları eserlerinde ele almaları bu durumu kanıtlar niteliktedir. 2009 yılında kaybettiğimiz İngiliz yazar James Graham Ballard’ın söylediği gibi, “gelecek, günümüzü anlamakta geçmişten daha iyi bir araçtır.” Aslında bu tuhaf ifade, günümüzü açıklayan veya açıklamayan ya da henüz gerçekleşmeyen …
Devamını gör »