Etiket Arşivleri: Algoritma

10 algoritma program bilim

Bilimde Devrim Yaratan 10 Algoritma

Algoritma, belli bir problemi çözmek veya belirli bir amaca ulaşmak için tasarlanan yoldur. Genellikle bilgisayar programlamada kullanılır ve tüm programlama dillerinin temeli algoritmaya dayanır. Aynı zamanda algoritma tek bir problemi çözecek davranışın, temel işleri yapan komutların veya deyimlerin adım adım ortaya konulmasıdır ve bu adımların sıralamasına çok dikkat edilmelidir. Astronomi, biyoloji veya iklim araştırmalarındaki büyük atılımlar söz konusu olduğunda, neredeyse …

Devamını gör »

Yapay Zekâ Hastaların Ölüm Zamanını Hesaplayabiliyor

Bilgisayar bilimcileri ve doktorlar, ölümcül hastaların ölüm zamanını hesaplamak için ortaklaşa bir çözüm geliştirdi. Yapay Zekâ, ölüm zamanlarını hesaplayarak ölmek üzere olan hastalara sevdikleriyle veda etme fırsatı sağlayacak. İlk bakışta ürkütücü görünen yazılım, gelecekte iyileşme şansı olmayan hastalar için ölüm zamanını tahmin edecek. Hastalar daha sonra yoğun bakım ünitesinde ölmek yerine palyatif bakıma sevk edilecek. Palyatif bakımın amacı, iyileşmesi imkansız …

Devamını gör »
yapay zeka

Yapay Zeka #5: Yapay Zekanın Sınırları ve Geleceği

Son yıllarda yapay zekâ bilimkurgu filmlerinin yanı sıra gerçek dünyada da çokça karşımıza çıkmaya başladı. Navigasyon uygulamaları, dilden dile çeviri, sesli arama günlük hayatımızın bir parçası haline geldi. Mobil robotlara, kendisini süren otomobillere, kanser teşhisi koyan yazılımlara dair haberlere medyada neredeyse her gün rastlar olduk. Yapay zekâ 2010’lu yıllarda popüler olan derin öğrenme yöntemleri sayesinde rüşdünü kısmen ispatlamış olsa da …

Devamını gör »
yapay zeka

Yapay Zeka #3: Yapay Zeka Dünyayı Ele Geçirebilir mi?

Çalıştığım kurumun verileri üzerinde yapay zekâ algoritmalarıyla yaptığım ilk denemeyi bugün gibi hatırlıyorum. Elde ettiğim sonuçlar karşısında dehşete kapılmıştım. Kullandığım makine öğrenmesi modelleri tahmin için kullanacağı değişkenleri otomatik olarak seçmekle kalmıyor, her birinin sonuca olan etkisini de otomatik olarak hesaplıyordu. Gözlerimin önünde gerçekleşen bu küçük çaplı mucizeden o kadar çok etkilendim ki daha yoğun bilimkurgu okumaları yapmaya ve ardından bilimkurgu …

Devamını gör »
yapay zeka tasarım

Yapay Zeka Sanat Yapabilir mi?

Fransa’nın soylu ailelerinden de Belamy’lerin portrelerinden oluşan bir sergiyi inceliyorum. 18.yüzyıl Fransız soylularından beklenebilecek asil ve vakur duruşlar, derin bakışları ilk anda fark ediyorum. Ve klasik yağlı boya çizimi 18. yüzyıl portreleri; pointilizmi andıran bir teknikle yeniden yorumlanmış. Geçmişi gelecekle bütünleştiren bu modern yorumu takdir ediyor ve eserin sahibini soruyorum. Ve asıl hikaye şimdi başlıyor. Klasik portrelere getirilen bu cesur …

Devamını gör »

Neden Abaküsler Bilgisayarların Atasıdır?

Giriş: Mühendislik Olmasa Bilgisayar Bilimi Felsefe Olur Muydu? Muhtemelen… Çünkü neden olmasın? Algoritma kavramı bilgisayar adını verdiğimiz makinenin icadından yaklaşık bin sene öncesine dayanıyor ve hesaplama problemleri yüzlerce yıldır matematikçilerin kafasını kurcalıyor. Burada biraz tanım ve etimolojiye girmeliyiz. Dilimize bilgisayar olarak çevrilen kelimenin orijinali “computer” hesaplayıcı anlamına geliyor. Computer science (CS) yani bilgisayar bilimi dediğimiz alan da aslında hesaplama bilimi… …

Devamını gör »
algoritma bilinc

Neden Algoritmalar Bilincin Yerini Alamaz?

Bütün elektronik beyinlerin ve bu beyinleri çalıştıran algoritmaların sorunu hep aynı: Döngüseller. Yani çalışabilmeleri için bir başlangıç noktasına geri dönmeleri gerekiyor. Bir algoritma başlangıç noktasına dönmeden önce sayılı işlem yaparak sonlu sayıda yolu tüketmek zorunda. Yani algoritmalar sonlu olmalı. Bunun istisnası, kendin kendini çağıran (rekürsif) algoritmalardır ki yapay zekâ dillerinin pek çoğu bu tür alt yordamlar kullanır. Kendi kendini çağıran …

Devamını gör »

Yapay Zekalar

İster Facebook’un kendi dilini geliştiren yapay zekası olsun, ister Google’ın yıllardır alay edilen yapay zeka çeviricisi olsun, tüm yapay zekalar aslında bir bilgisayar programından ibarettir ve benzer şekillerde çalışırlar. Yapay zekaları, ağının üzerinde dolaşan bir örümcek olarak hayal edebilirsiniz. Örümceğimiz ağdaki kesişim noktalarının arasında ilerleyip kesişim noktalarında yazan işlemleri gerçekleştirir. Bunu farklı şekillerde yapabileceği gibi, programcı ağı farklı şekillerde de …

Devamını gör »

Robotlar Bir Gün Dünyaya Hâkim Olacak mı?

Ya da yapay zekâ nedir? Bize nasıl bir gelecek vaat ediyor? Yapay zekâ insanın yerini alabilir mi? Bilgisayarlar birgün bilinç kazanacaklar mı? Bu ve bunun gibi soruları yanıtlamak, “Evrende Yalnız mıyız?”, “Yaşam nasıl başladı?”, “Herkes renkleri aynı şekilde mi gürür?” ya da “Tanrı var mı?” türünden, henüz tam olarak yanıtlanamamış sorulara birer örnek teşkil eder. Ancak bu sorularla karşılaştığımızda, “Söyleyecek hiçbir şeyimiz …

Devamını gör »