Bu sorunun yanıtı çok kısa: Hayır, hiç bilinmeyen yeni bir renk keşfedemeyiz. Çünkü renk bir algıdır ve bu algıyı üreten beynimizde üç ana renk ve bunların bileşimi olan üç ara renkten başka bir renk algısı oluşturamayız. Ve bir de bunların ara tonları var tabii… Renk algımızı sınırlayan şey ışığın yapısından çok türümüzün sinir ağındaki (beyindeki) sınırlılıklardır. Gündüzcü primatlar olan biz …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Algı
Diğer Canlılarda Olup Bizde Olmayan 10 Muhteşem Duyu
Bizim beş duyu organımızla algıladıklarımızın dışında, ilginç ve olağanüstü duyu organlarına sahip canlıların olduğunu bilmek çok şaşırtıcı. Halbuki bizler, uzun süre insanın en mükemmel yaratık olduğunu sanıyorduk. İşte bu yargınızı değiştirecek bir yolculuğa çıkacağız şimdi. Çiçeklerin ilk bakışta gördüğümüzden daha renkli, tuhaf şekilli burunların genellikle çok daha yararlı ve bitkilerin de duyguları bulunduğunu; kısacası duyusal algı dünyasında hiçbir şeyin tuhaflık …
Devamını gör »Dejavu Nedir? Bir Olayı Daha Önceden Yaşadığımız Hissi Neden Kaynaklanır?
“Dejavu” (ya da “Deja Vu”), Fransızcada “zaten görülmüş” demektir. Dolayısıyla ne olduğu, isminde gizlidir: O anda gördüğünüz ya da deneyimlediğiniz bir olayı daha önceden gördüğünüzü ya da deneyimlediğinizi sanma ya da hissetme halidir. Siz de mutlaka deneyimlemişsinizdir: “Off, dur, bu ânı sanki daha önceden yaşamıştım, hatırlıyorum.” deyip kafanızın karıştığı olmuştur. Bu olayın nedenleri, halk arasında birçok farklı şekilde izah edilmektedir. …
Devamını gör »Psikoaktif Maddelere Bilimkurgusal Bir Bakış
Uzaylılar da psikoaktif maddeler kullanır mı? Bu sorunun bir cevabı yok. Peki böylesi bir sorunun makul bir amacı var mıdır? Elbette. 1960’larda yunuslarla iletişim kurmak için onlara LSD verilmişti. Sonuç hüsran olsa da, ileride bir gün, sözümona uzaylı temasında iletişim kurulmasını sağlamak için benzer yöntemler kullanılabilir. Neden olmasın? Fakat yine de uzaylıların bu tip maddeler kullanıp kullanmadığı konusunda net bir …
Devamını gör »Konumlar, Hakikat ve Kuantum
Teist, bilimdeki yeni gelişmeleri veya hayattaki diğer konuları kendine uygun şekilde büker. Ateist, bilimdeki yeni gelişmeleri veya hayattaki diğer konuları kendine uygun şekilde büker. Agnostik veya Deist, incelediği metinleri kendini haklı çıkaracak şekilde okur. Antik Uzaylılar fikrini savunan kişi evrendeki bütün gizemli şeyleri buna yorar. Cinlerle uğraşan kişi bütün olayları içten içe buna yorar. Siyasetle uğraşan kişi ideolojisi neyse bütün …
Devamını gör »