Etiket Arşivleri: Alfred Bester

70’ler Türkiye’sinde Bilimkurgu: Okat Uzay Serisi

okat uzay serisi

Yeni Dünyalarda Serisi ile Türk okurunu modern yabancı bilimkurgu eserleriyle tanıştıran Çağlayan Yayınevi’nin ardından, Okat Yayınları da 1971’de bilimkurgu adına büyük bir atılım ve katkı olan Uzay Serisi’ni yayımladı. Okat Uzay Serisi, Çağlayan Yayınevi’nin amatörce başladığı yolculuğu daha sağlam adımlarla sürdürdü. Bilindiği gibi Çağlayan Yeni Dünyalarda Serisi’nde eserlerin özgün adı ve yazar bilgisi bulunmuyordu. Okat Uzay Serisi, bu bağlamda daha …

Devamını gör »

Mutlaka Okunması Gereken 10 Zamanda Yolculuk Öyküsü

Bilimkurgunun en sevilen temalarından biri olan zamanda yolculuk, türün saygın yazarları tarafından defalarca işlendi. Sayamayacağımız kadar çok roman ve öyküye ilham veren bu temanın okunması gereken romanlarına şu yazımızda göz atmıştık. Şimdi ise sıra öykülerde. Kimi hikayelerde geçmişe, kimilerinde geleceğe, kimilerinde ise alternatif dünyalara seyahat ettik. Her temada olduğu gibi zaman yolculuğu temasında da unutulmaz öyküler mevcut. Bazılarında paradoksların içinden …

Devamını gör »

Dönemlere Sığdırılamayan Bir Usta: Alfred Bester

Alfred Bester, 18 Aralık 1913’te Manhattan‘da dünyaya geldi ve çocukluğunun büyük bir kısmını burada geçirdi. Babası James, Avusturya kökenli birinci nesil Amerikandı. Annesi Belle ise Rusya’da dünyaya gelmiş, genç yaşta Amerika’ya göç etmişti. Bester, Yahudi olmasına karşın hiçbir dini gelenekle büyütülmedi ve ev yaşamının tamamen özgür olduğundan bahsetti. Erken yaşta bilimkurguya ve fantaziye aşık olduğunu fark etti ve kütüphanelerden kitap …

Devamını gör »

Atılgan’dan Bilimkurgu Öyküleri Seçkisi

bilimkurgu öyküleri seçkisi

Ülkemizin sayılı bilimkurgu dergilerinden birisi olan Atılgan’ı çıkaran ekibin başında gelen Bülent Akkoç ve Hakan Alpin, bu kitabın ortaya çıkmasında en büyük rolü oynayan kişiler. Ekim 1999’da, Atılgan Yayınevi’nden çıkan kitapta 11 farklı yazarın 11 kısa öyküsü bulunuyor. Arthur C. Clarke, H.G. Wells, Robert Sheckley, Alfred Bester ve Brian Aldiss gibi ustalara ek olarak, Türkiye’de adına pek fazla rastlamadığımız yazarlar …

Devamını gör »

Bilimkurgu Eserlerinin Etkisiyle Bestelenmiş Parçalar #1

16. yüzyılda modern bilimin gelişimi ile bilimkurguyu 17. yüzyıla, yine bir bilim insanı olan Johannes Kepler’in Somnium öyküsüne kadar götürebiliriz. Sonrasında Swift’in Gulliver’in Gezileri, Voltaire’in Micromegas’ı, Shelley’in Frankenstein’ı ve Poe’ya varırız. Tabi daha da öncesine gitmek isterseniz Binbir Gece Masalları’na ve bilinen en eski yazınsal metin olan Gılgamış Destanı’na kadar ulaşabilirsiniz. Türün çehresini belirleyen isimler Jules Verne ve H. G. Wells olur. …

Devamını gör »

Bilimkurguda Yeni Dalga Akımı

new wave

Yeni Dalga (New Wave), 1960 ve 1970’lerde bilimkurguya yeni bakış açılarının getirildiği, deneysel metinlerin öne çıktığı bir akımdır. İçinde birçok tema ve türden eser bulundurur ancak bunlar genelde hard sci-fi çerçevesinde olmaz. Yeni dalgacılar teknolojik gelişmelerin değil; politika, psikoloji, toplum bilim gibi sosyal bilimlerin ya da felsefenin öne çıktığı ve genelde alternatif toplum biçimlerinin sorgulandığı kurgulara önem verirler. Bu teknoloji karşıtlığında, …

Devamını gör »

Savaşa Karşı Bilimkurgu Öyküleri: Asker Kaçağı

askerkacagi

Metis Yayınları’ndan çıkan, Bülent Somay’ın derlediği ve yine Bülent Somay, Nesrin Kasap ve Şencan Topaloğlu‘nun çevirmen kadrosunda bulunduğu bir kitap “Asker Kaçağı”. Kitap, bilimkurgu yazarlarının, savaş karşıtı bilimkurgu öykülerinden oluşuyor. Aralarında Müfit Özdeş’in de bulunduğu, toplam 7 yazar ve 8 öykülü bu derleme ilk olarak 1991 yılında basılıyor. Aradan geçen 20 yılda ilk baskısı tükenince, 2011 yılında ise 2. bir …

Devamını gör »

Öncü Bir Roman: Yıkım’a Giden Adam

“Eğer bir adamın topluma karşı gelecek yeteneği ve cesareti varsa, o kesinlikle ortalamanın üzerinde demektir.” Orijinal dilindeki ismi The Demolished Man olan Yıkım’a Giden Adam, 1953 yılında verilen ilk Hugo Ödülü’nü “En İyi Roman” dalında kazanır. Alfred Bester, 1988 yılında Amerikan Bilimkurgu Yazarları Derneği (SFWA) tarafından Büyük Usta unvanı verilen dokuzuncu yazardır. Eser, Bester’in uzun süren çizgi roman metin yazarlığı …

Devamını gör »

Gecenin Ormanında: Kaplan! Kaplan!

“Kaplan! Kaplan! gecenin ormanında Işıl ışıl yanan parlak yalaza, Hangi ölümsüz el ya da göz, hangi, Kurabildi o korkunç simetrini? Aslen bir hukukçu olan Alfred Bester, öyküler ile başlar yazmaya ve bilimkurguya -o çok değerli- adımını atmış olur. Daha sonra DC Comics’te Superman, Green Lantern ve Batman gibi çizgi romanların yazarlığını yapar. 50’li yıllarda Holiday dergisi için gezi yazıları yazmaya …

Devamını gör »

Siberpunk Hareketinin Tarihi

Bilimkurgu edebiyatı, kökleri milattan öncelere giderken, akacağı asıl yatağı nasıl 20. yüzyıl içinde bulduysa, siberpunk bilimkurguları da kendini 1980’li yılların ruhunda bulur. Kişisel bilgisayarlar ve internetin gündelik yaşama girişiyle yaygınlık kazanan dijital dünya algısı, popüler kültürün ileri teknoloji ürünleriyle kaynaşması, küreselleşme, çok uluslu kapitalizmin yükselişi, her alan ve anlamda sınırların birbirine karışıp, ortadan kalkmaya başlaması, seksenlerin fütüristik ve metaforik bir …

Devamını gör »