“Her yanımızda kavrayışımızın tümüyle dışında yaşam parçacıkları görüyoruz – onları olağandışı diye sınıflıyoruz, fakat gerçekte onları anlamak istemiyoruz. Gerçekte tek var olan şey istatistik.” Bilimkurgu dendiğinde akla ilk gelen yazarlardan Stanislaw Lem’in türün çeşitli alanlarına yayılmış pek çok eseri bulunuyor. Dünya sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Andrey Tarkovski tarafından sinemaya da uyarlanan Solaris, yazarın en çok kişiye ulaşan eseri olarak bilinmesine …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Alfa Yayınları
Kaynat, Fırınla, Kızart: Philip K. Dick’ten Alay Eden Adam
Hügo Ödüllü, intihara meyilli, melankolik, yalnız ve şüpheci bilimkurgu yazarı Philip K. Dick (PKD), 1982 yılında aramızdan ayrıldığında bilimkurgu sineması ve edebiyatına nasıl bir miras bıraktığının pek de farkında değildi. Eserlerinin tamamını bir araya getirdiğimizde, hepsinde vazgeçilmez olan bazı duygular gözümüze çarpıyor: Yalnızlık, esir alınmışlık, anti-kahramanlığa dair bireyci anarşizm, tam olamama hâli… Onun eserlerinde bilimkurgusal öğelerin varoluşçu kaygılarla satır aralarına …
Devamını gör »Polis Devletinde Kimlik Arayışı: Aksın Gözyaşlarım Dedi Polis
1970’li yılların ilk yarısı bilimkurgu yazarı Philip K. Dick (PKD) açısından oldukça zor geçmişti. Bu dönemde yazarın dördüncü eşi Nancy Hackett’la olan evliliği çatırdamaya başlamış ve eşi ayrı bir eve taşınmıştı. Önceki on yılda yoğun olarak kullandığı amfetamin yüzünden zihnen tükenmiş durumdaydı ve yazma yeteneğini neredeyse kaybetmişti. Eşinin ayrılmasından sonra uyuşturucu kullanan çok sayıda genci evine kabul etmiş ve oldukça …
Devamını gör »Philip K. Dick Toplu Öyküleri Cilt 4: Azınlık Raporu
Bilimkurgu edebiyatının kült yazarı Philip K. Dick (PKD) kariyerine 1950’lerin başında dergiler için öyküler yazarak başlamıştı. 22 yaşındayken yazdığı Roog, bir dergiye satarak para kazandığı ilk öyküsü olmuştu. Öykü Cuma günleri semtlerine gelen çöpçüleri, mahallenin değerli gıda maddelerini çalan uzaylılar olarak tahayyül eden bir köpek hakkındaydı. PKD kariyeri boyunca yazdığı 121 öykünün büyük bir çoğunluğunu 50’li yıllarda kaleme aldı. Öykülerini …
Devamını gör »Tuhaf ve Şaşırtıcı Bir Kıyamet Sonrası Romanı: Dr. Kan Bedeli
Bilimkurgu edebiyatının üretken yazarlarından olan Philip K. Dick’in (PKD) kariyerinde 1963 ve 1964 yıllarının özel bir yeri vardır. Yüksek Şatodaki Adam romanıyla Hugo ödülünü aldığı bu dönemde PKD, adeta bir yaratıcılık patlaması yaşamıştı. Kullandığı amfetaminin etkisiyle akşamdan sabaha kadar durmaksızın yazdığı, bununla yetinmeyip gündüz eşi Anne R. Dick’ın takı tasarımı işine yardım ettiği, psikotik çöküşle sonlanan bir zaman dilimi. İşte …
Devamını gör »Kategori Dışı Bir PKD Başyapıtı: VALIS
“Platon’un farkına vardığı gibi, dünyanın ruhunda bir delilik damarı vardır. Diğer bir deyişle, evrenin kendisi ve onun arkasındaki zihin delidir. Bu nedenle gerçeklikten kopmamış olanlar delilikle temas halindedir.” 1974 yılı Mart ayında Philip K. Dick (PKD) geçirdiği zorlu diş ameliyatı nedeniyle evinde acı içinde kıvranmaktadır. Eşi Beth’ten eczaneye telefon etmesini ister ve sabırsızlıkla eczacının eve göndereceği ilacı beklemeye başlar. Nihayet …
Devamını gör »Geleceğin Rölativistik Düzeni: Yaratılan Dünya
Kariyerine 44 roman ve 121 hikâye sığdırmış olan bilimkurgunun efsane yazarı Philip K. Dick (PKD), Yaratılan Dünya isimli romanını 1954 yılında yazdı ve kitap yazarın üçüncü romanı olarak 1956 yılında yayınlandı. Yaratılan Dünya her ne kadar bir ‘erken dönem’ eseri sayılsa da, kitabı yazdığı sırada 26 yaşında olan PKD’nin daha önce yedi roman ve onlarca öykü kaleme almış olduğunu belirtmekte …
Devamını gör »2020’de Öne Çıkan Bilimkurgu Kitapları
Salgının gölgesinde geçen bir yılı geride bıraktık. Bu süre zarfında salgının neden olduğu olumsuz etkiler yaşantımızın birçok alanına müdahale etmiş olsa da kitap ve okurun arasına pek girememiş gibi görünüyor. Sokağa çıkma yasağı, uzaktan eğitim ve uzaktan çalışmanın ön planda olduğu bu dönemde daha çok kitap okunduğunu söyleyebiliriz. Son yıllarda bilimkurgunun yükselişe geçişiyle beraber okurların talebi de artmış oldu. Talebin …
Devamını gör »Bilimkurgu Sosuna Batırılmış Bir Polisiye: Kör Talih
“Yine de, kosmostaki yerimizi tanımlamak mümkün olmalı, siz ne dersiniz? Ya gösterişsiz bir ortalamayız ya da bir ayrıcalığız, üstelik göz kamaştırıcı.” –Stanislaw Lem. Avrupa bilimkurgusuna yön veren, öykü ve romanlarıyla en büyük bilimkurgu yazarları arasına adını yazdıran Stanislaw Lem’in Kör Talih isimli romanı ilk kez 1976 yılında yayımlandı. Türkiye’de ise 1999 yılında İletişim Yayınları tarafından bilimkurgu okurları ile buluşturuldu. Sevil Cerit’in İngilizceden çevirisini yaptığı roman, tıpkı …
Devamını gör »Paralel Evrenlere Açılan Kapı: Uzaydaki Çatlak
Chicago doğumlu Amerikalı ünlü bilimkurgu yazarı Philip K. Dick, inişli çıkışlı yaşamına 36 roman ve onlarca öykü sığdırdı. Tüm yaşamı boyunca bitmek bilmeyen sıkıntılarla uğraşan yazar, henüz 54 yaşındayken aramızdan ayrıldı. Eserlerini kişiliğinden yansıyan sayısız imgeyle süsleyen yazarın ismi, birçok bilimkurgu filmine de doğrudan ya da dolaylı olarak katkıda bulundu. Onun tüm dünyada bu denli ün kazanmasının sebeplerinden biri de …
Devamını gör »