Etiket Arşivleri: Alfa Ayının Kabileleri

Tekrar Basilmasi Gereken 12 Bilimkurgu Kitabi

Tekrar Basılması Gereken Bilimkurgu Kitapları #5

Son yıllarda Türkiye’de bilimkurgu kategorisinde pek çok yeni kitap basıldı. Bunda yayınevlerinin türe olan ilgisinin artmasına ek olarak, bilimkurgu yayıncılığı yapan platformların çoğalması ve dünyaca ünlü pek çok filmin bilimkurgu olarak sınıflandırılmasının da payı var. Büyük yönetmenlerin büyük filmleri bilimkurguyu yüceltirken, yayıncılık sektöründe de türün adı yeniden görünür oldu. İthaki Yayınları’nın yaklaşık 10 yıl önce, 2015’te başlattığı “Bilimkurgu Klasikleri” serisi …

Devamını gör »
kayip dunya

Fantastik ve Bilimkurgunun Birleşim Noktası: Kayıp Dünya Edebiyatı

Buz ve Ateşin Şarkısı Serisi hâlâ devam etmekte ve kitabın nasıl biteceği, hatta bitip bitemeyeceği bile merak konusu. Peki birileri önceden bir spoiler verse ve bu serinin sonlara doğru bir bilimkurgu serisine bağlandığını söylese nasıl olurdu? Meğerse orada bahsi geçen bütün her şey çok uzun yıllar önce o gezegene yerleşen kolonicilerin eseriymiş. Buzdaki ak gezenler ve ateşteki ejderhalar ters giden …

Devamını gör »
ay zalim bir sevgilidir

Dünya’ya Karşı Bir Devrim Mücadelesi: Ay Zalim Bir Sevgilidir

“Devrim, çok az kişinin uygulayabilecek kadar yetkin olduğu bir bilimdir. Doğru örgütlenmeye ve hepsinden önce, iletişime bağlıdır.” – Profesör Bernardo de la Paz. Bilimkurgunun ustalarından Robert Anson Heinlein, 1907’de ABD’de doğdu. Deniz Harp Akademesi’ndeki eğitiminin ardından ordunun donanmasında görev aldı. 1934’te ise sağlık sorunları sebebiyle emekliye ayrıldı. Kısa bir süre fizik eğitimi de alan Heinlein bilimkurgu yazmaya girişti. İlk öyküsü, …

Devamını gör »
alfa-ayinin-kabileleri

Akıl Hastaları Tarafından Oluşturulan Toplum Düzeni: Alfa Ayının Kabileleri

“Evren, kendini sonsuz farklı biçimlerde var eder. Bu varoluş biçimine bile öyle hemencecik burun kıvırmamak gerekir.” – Philip K. Dick. Asıl adı Philip Kindred Dick olan ve bilimkurgu dünyasında PKD olarak bilinen yazar 1928’de ABD’de doğmuştur. 40’a yakın bilimkurgu romanı ve 100’den fazla bilimkurgu öyküsüyle günümüzde türün en bilinen yazarları arasında görülen PKD, Türkiye’de de en fazla romanı ve öyküsü …

Devamını gör »
metis-bilimkurgu

Metis Bilimkurgu Serisi

“İyi bilimkurgu, iyi edebiyattır…” Tarihte kimi yayınevleri tekil çabalar sergilese de, ne yazık ki Türkiye bilimkurgu edebiyatı açısından asla cennet bir ülke olmadı. Yerli üretim kıtlığı bir yana, dilimize çevrilen eserlerin sayısı da hep yetersiz düzeylerde seyretti. Günümüzde, bu makus manzaranın yavaş yavaş değişmesiyle beraber kitap raflarının da zenginleşmeye başladığını söyleyebiliriz. Ancak gelinen bu nokta bile, biz bilimkurguseverler için tatmin …

Devamını gör »