Edebiyat ve sinema, açıklamakta oldukça zorlanılan toplumsal gerçeklerin derinliğine ve enginliğine katkı sağlayabilir. Politik kelime dağarcığımız Oxford’un yılın sözcüğü seçtiği post-truth (Gerçek ötesi/Post-gerçek) haline dönüştükçe, gerçeğin dürüst temsilcileri yalnızca hayallerde karşımıza çıkabilecek gibi gözüküyor. Son 20 yıldaki siyasi koşulları izah ederken faydalanılan modern distopya türündeki patlama da bir hayli dikkat çekici. Bu durum, günümüzün rahatsız edici gerçeklerini yüzümüze vuran Kar Küreyici (Snowpiercer), …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Aldoux Huxley
Bilimkurgu Romanın Kendisi Olmaya Doğru Mu Gidiyor?
Bilimkurgu yazarları artık birer mühendis edasıyla yeni buluşların çalışma sistemlerinin bilimsel izahını ve olağanüstü makinelerin edebiyat içinde bir metafor olarak kullanımını değil, bu tür unsurların kişi üzerinde yarattıkları etkileri, toplumsal değişim ve dönüşümlerde oynadıkları rolü işliyorlar. Yapıtlarında bir bakıma nesnel olanın kendisiyle ilgilenmekten öte, bunların yarattıkları etki ve etkileşimleri yansıtıyorlar. Bu anlayış Ray Bardbury‘de, özellikle unutulmaz eseri Fahrenheit 451‘de kitabın …
Devamını gör »1984 ile Cesur Yeni Dünya’nın Bir Karşılaştırması
Canlılar arasında kendini yok etmeye (entropi) en yatkın varlıklar olarak yeryüzü kabuğu üzerinde yaşamımızı sürdürüyoruz. Belki yarın, belki yarından da yakın bir sürede kendi sonumuzu yine kendimiz getireceğiz. Distopyalar, geleceğe ilişkin kötümser kurgulardır ama ne mutlu bize ki insanlık olarak bu kurguları gerçekleştirme yolunda emin adımlarla ilerliyoruz! Neil Postman tarafından kaleme alınan “Televizyon: Öldüren Eğlence” kitabında distopyalardan ikisi karşılaştırılmış. George …
Devamını gör »Bilimkurgu Edebiyatının Kökeni ve Evrimi
Bilimkurgu, mevcut bilimsel verilerden hareket ederek insanlığın geçmişte ve günümüzde karşılaştığı ya da gelecekte karşılaşabileceği sorunların ve olayların sınırlanmış bir düşçülükle anlatıldığı sanat uğraşıdır. Tanımda geçen “sınırlanmış düşçülük” ifadesi, bir yandan çağdaş bilimkurgunun ne olduğunu ve ne olması gerektiğini belirlerken, bir yandan da bu türün sınırlarını çizmektedir. Bu sınır, bilimkurguyu fantastikten ayıran en önemli unsurdur. Peki ama “sınırlanmış düşçülük” ifadesinden …
Devamını gör »