Etiket Arşivleri: Albert Einstein

Sızma Hipotezi: Galaktik Bir Uygarlığa Dönüşmek Zor Olabilir

Enrico Fermi’nin, “Uzaylılar nerede?” sorusuna olası yanıtlardan biri şuydu: Belki de yıldızlararası yolculuk ekonomik değildir. 1950’de İtalyan asıllı Amerikalı fizikçi Enrico Fermi, Manhattan Projesi kapsamında çalıştığı Los Alamos Ulusal Laboratuvarı’nda meslektaşlarıyla öğle yemeği yerken konu dönüp dolaşıp UFO’lara geldi. O masada Fermi, tarihe geçecek bir soru sordu: “Madem uzaylılar var, o hâlde neredeler? Onları neden görmüyoruz?” Bir başka deyişle, neden …

Devamını gör »
Oppenheimer

Oppenheimer: Prometheus mu, Vishnu mu?

“Dünyanın eskisi gibi olmayacağını biliyorduk. Kimimiz güldü, kimimiz ağladı, çoğumuzsa suskun kaldı. Hindu kutsal kitabı Bhagavad-Gita’dan bir satır hatırladım. Vishnu, Prens’i görevini yapması (savaşması) gerektiğine ikna etmeye çalışıyor ve onu etkilemek için çok kollu görünümüne (tanrısal formuna) bürünüyor ve ‘Şimdi ben, dünyaları yok eden ölümün ta kendisi oldum,’ diyor.  Sanırım o an hepimiz buna benzer hisler içindeydik.” 1965 tarihli NBC …

Devamını gör »
Einstein

Albert Einstein’ın Çığır Açıcı Buluşları

1955’teki ölümünün üzerinden geçen onca zamana rağmen, Einstein’ın çığır açıcı buluş ve düşünceleri insanlığı etkilemeyi sürdürüyor. Times dergisi, 1999 yılında Einstein’ı “Tüm zamanların en büyük bilim insanı” ilan etti. Peki, bu payeyi hak etmek için ne yapmıştı? Esasında Einstein’ın fikirleri 20. yüzyıl bilimiyle öylesine iç içe geçmiştir ki, onun adını anmadan hiçbir önemli bilimsel kavramdan bahsetmek mümkün değildir. Genelde E=mc² …

Devamını gör »
isik hizi

Işık Hızında Seyahat Etmek

Fütürist Manifesto’da Filippo Tommaso Marinetti, hızın artık yeni bir estetik biçimi olduğunu duyurur. Fütüristler ilerleyen zamanlarda hızı, şiddeti ve dünyanın karşı konulmaz değişimini yücelten eserler ortaya koyar. Bu eserlerin en ikonik parçaları yarış arabaları ve uçaklarla süslenmiş olmalarıdır. Onlara göre, çift kanatlı SIA 7B keşif ve bombardıman uçağı, Ayasofya’dan ya da Notr Dame’dan çok daha mühim bir sanat eseridir. Çünkü …

Devamını gör »
dolaniklik

Kuantum Dolanıklık Nedir ve Neden Önemlidir?

Dolanıklık, kuantum fiziğinin ve dolayısıyla da gelecekteki teknolojilerin kalbinde yer alan bir özellik olarak ön plana çıkıyor. Diğer kuantum olguları gibi dolanıklık da kendisini atom altı ölçeklerde ortaya koyan ilginç bir özelliktir. Aynı koşullarda doğmuş, bir başka deyişle bir süre için aynı kuantum durumunu paylaşmış bir foton ya da elektron çifti, büyük mesafelerle birbirlerinden ayrılsalar bile bir şekilde bağlı kalmaya …

Devamını gör »

Kara Deliklerin Ucu Nereye Açılıyor?

Hayal edelim ki bir kara deliğe zıplamak üzeresiniz. Çok düşük bir ihtimalle bile olsa, eğer hayatta kalabilirseniz sizi acaba neler bekliyor olurdu? Bu soruya Profesör Richard Massey’in verdiği cevap ise “Kim bilir?” Durham Üniversitesi Kozmoloji Bölümü’nde bir araştırmacı olan Massey, kara deliklerin sırlarının bilincinde: “Olay ufkuna düşmek, kelimenin tam anlamıyla öbür dünyaya geçmektir – eğer geçerseniz, geriye asla mesaj gönderemezsiniz. …

Devamını gör »

Işık Hızına Yaklaşabilseydik Ne Olurdu?

Çocukken Supermen’in mermiden hızlı gittiğini öğrenmek bizi büyülemeye yeterdi. Bir tabancadan çıkan merminin peşinde, savrulan pelerini ve tek yumruğu belinde bir Supermen görüntüsü zihnimizde yer etmişti. Supermen’in hızı merminin hızının yarısı ise, o zaman merminin Supermen’den uzaklaşma hızı da yere göre olan hızının yarısı olacaktı. Mermiden iki kat hızlı gidiyorsa, mermiye yetişip sonra da onu geçebilirdi. Başka bir deyişle, Supermen’in uçuş …

Devamını gör »

İzlenmesi Gereken Bilim Belgeselleri #3

İzlenmesi Gereken Bilim Belgeselleri serimizin üçüncü bölümüyle karşınızdayız. Bu bölümde de on adet başarılı ve ilgi çekici belgeseli ele alacak ve detaylı bir şekilde tanıtacağız. O halde fazla oyalanmadan belgesellere geçelim. Cosmos (1980) Cosmos, Carl Sagan’ın eşi Ann Druyan ile birlikte kaleme aldığı aynı başlıklı kitabının altında yatan bilimi zekice resmederek insan türünü, sonsuzluğu şaşırtıcı derecede net bir görünüme getiren …

Devamını gör »

Kara Delikler Hakkında 19 Soru ve Cevap

1990 yılının yaz aylarında İngiliz fizikçi Stephen Hawking‘in Zamanın Kısa Tarihi: Büyük Patlamadan Kara Deliklere isimli kitabını okumuştum. O sıralar üniversite öğrencisiydim ve kitap muhtemelen okuduğum ilk popüler bilim kitabıydı. Kitap ilgimi öyle çok çekmişti ki bitirene kadar başından kalkıp yemek dahi yemediğimi hatırlıyorum. O ilk heyecanım zamanla azalsa da ilerleyen yıllarda kara delikler ilgimi çekmeye devam etti. Bu yazıda …

Devamını gör »

Kara Deliğe Yakın Bir Gezegende Yaşamak Mümkün mü?

Süper kütleli kara deliğin etrafında dönen bir gezegende yaşam olabilir mi? Eğer varsa böyle bir gezegende varoluş neye benzerdi? Maryland, Greenbelt’deki NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi‘nde astrofizikçi olan Jeremy Schnittman, ilginç bir olasılığı araştırıyor. Araştırmalarını sürdüren Schnittman, daha sonra MIT Technology Review‘da yayımlanan makalesinde kara delik etrafında dönen yaşanabilir bir gezegenin tuhaf olasılığına ışık tutuyor. Zaman Yavaşlıyor Bilimsel danışmanı Nobel …

Devamını gör »