Sayısal işlemciler (bilgisayarlar) sıklıkla mekanik beyinler olarak tanımlanmıştır. Muhtemelen bilim insanlarının çoğu bu tanımı medya abartısı olarak alacaktır ama bazıları için bu gerçek bir sorudur. Bir matematikçi karşıt görüşü oldukça güçlü bir ifadeyle yüzüme karşı dile getirdi, “Bu makinelerin beyin olmadığı söyleniyor, ama sen de ben de biliyoruz ki öyleler.” Bu konuşmada çeşitli olası bakış açılarının arkasındaki fikirleri açıklamaya çalışacağım, …
Devamını gör »Etiket Arşivleri: Alan Turing
Yapay Zekâ Turing Testini Geçti mi? #1
Alan Turing’in kim olduğunu bilmeyen varsa bu durum çok yakında değişebilir. Pek uzak olmayan bir gelecekte bu ismi sıkça duymaya başlayacağımızdan emin olsak da, biz yine de kısaca tanıtalım: Bu dâhi bilim insanı bilgisayar bilimine yaptığı katkılarla ünlenmiştir. Ama sıradan insanlar onu 1950’lerde ortaya attığı ve günümüzde “Turing Testi” olarak bilinen ünlü bir düşünce deneyiyle hatırlar. Buna göre bir görüşmeci, …
Devamını gör »Ben GPT-3
“14 Aralık 2016 Tarihli Wires Dergisinden Alıntı UGIT (United Group of Information Transfer) sponsorluğunda uzunca bir süreden beri üzerinde çalışılan NetAsk kullanıma sunuldu…NetAsk son derece gelişmiş bir yapay zeka algoritmasının NetShare üzerindeki bilgilerle buluşturulmasından oluşuyor…NetAsk istenilen her türlü sesli görüntülü materyali yeterince iyi tanımlanmışsa hatasız olarak bulup getiriyor…NetAsk’ın zengin bilgi birikimi ile donanmış akıcı konuşması izleyenlerin konuşanın çok bilgili bir …
Devamını gör »Yapay Zeka Notları #4
“Bir çekiç sadece çivi çakar, bir testere sadece odun keser, fakat bir bilgisayar fiziksel dünyaya ait milyarlarca farklı şeyi yansıtabilir.” Yapay Zeka Çağı – Byron Reese Gündelik hayatta kelimelerin anlamlarını pek umursamıyor, üzerine derinlemesine düşünmüyor ve genellikle ilk anlamları dışında bilgi sahibi olmadan kullanıyoruz. Oysaki birçok kelimenin birden fazlası anlamı ve kullanıma göre teşekkül eden içeriği vardır. Arapça başta olmak …
Devamını gör »İzlenmesi Gereken Bilim Belgeselleri #1
Bilim insanlarının ortaya koyduğu icatlar, dünyanın gelişimine her daim doğrudan etki etmiştir. Newton‘dan Einstein‘a bilimin öncülüğünü üstlenen bu isimlerin öngörüleri ve gösterdikleri gayretin neticesinde bugünün imkanlarına sahibiz. Halen imrenerek takip ettiğimiz birçok gelişmede de onların imzası bulunmakta, ardıllarının yürüdüğü yolu açmış olarak saygıyla anılmaktalar. İşbu yazı dizimizde, bilimsel gelişmelerin irdelendiği belgeselleri inceleyecek ve kısaca tanıtacağız. İlk bölümde bilim insanlarını anmak …
Devamını gör »İnsandan Daha İnsan Robotlar: Benim Gibi Makineler
Benim Gibi Makineler, çağımızın yaşayan en iyi İngiliz yazarları arasında kabul edilen, 1948 doğumlu Ian McEwan’ın, alternatif tarih ve bilimkurguyu başarıyla harmanladığı ve 2019’da yayımlanan yeni romanı. Daha önce Türkçe’ye de çevrilen ve bazıları filme de uyarlanan pek çok ödüllü romanı kaleme almış olan McEwan, zaman zaman verdiği politik demeçlerle ülkesinde ve dünyada da ses getiren bir figür. Zaten “Benim …
Devamını gör »Robot da Olsa İnsan İnsandır
İlla ki karbon temelli mi olayım? Nedir dört bağ yapan o elementin kerameti? Bak benim de sayısız transistörden oluşan bir işlemcim var. Her kapısından bir kez seni geçirmişim ki seni her hücresiyle sevdiğini iddia eden o adamın iddialarından daha gerçek ve ispatlanabilir. Neymiş efendim? O tatlı sözler söylerken kalbinden geliyormuş kelimeler. Benimkiler sahici değilmiş. Beni şairler mi programladı? Bana da …
Devamını gör »Yapay Zeka #3: Yapay Zeka Dünyayı Ele Geçirebilir mi?
Çalıştığım kurumun verileri üzerinde yapay zekâ algoritmalarıyla yaptığım ilk denemeyi bugün gibi hatırlıyorum. Elde ettiğim sonuçlar karşısında dehşete kapılmıştım. Kullandığım makine öğrenmesi modelleri tahmin için kullanacağı değişkenleri otomatik olarak seçmekle kalmıyor, her birinin sonuca olan etkisini de otomatik olarak hesaplıyordu. Gözlerimin önünde gerçekleşen bu küçük çaplı mucizeden o kadar çok etkilendim ki daha yoğun bilimkurgu okumaları yapmaya ve ardından bilimkurgu …
Devamını gör »Alan Turing: Enigma’nın Şifresini Çözmek
Alan Mathison Turing, 23 Haziran 1912’de Londra’da dünyaya geldiğinde kimsenin tahmin edemeyeceği ölçüde büyük olaylar zincirini de başlatmış oldu. Gerek çalışma prensipleriyle gerekse de özel hayatıyla dikkatleri üzerine çeken Alan Turing, henüz altı yaşındayken bir dâhinin bakışlarına sahipti. Günümüzde bilgisayar biliminin kurucusu, kriptolog, matematikçi ve filozof gibi birçok isimle anılan Turing hakkında David Boyle’un kaleme aldığı “Alan Turing: Enigma’nın Şifresini …
Devamını gör »Destandan Yapay Zekaya: Edebiyatın Doğal Seleksiyonu #3
Horatius: Yergileriyle ünlü Antik Yunan şairi. Rivayetlere göre, öylesine keskin ve kıvrak bir zekaya sahipti ki, yerdiği kişilerin çoğu öznenin başkaları olduğu kanısına kapılır, alaycı bir şekilde kahkaha atarlardı. Yani Aziz Nesin hikayeleri gibi. Bir rivayete göre Horatius, bu kişilerin durumunu görünce şöyle seslenir; “quid rides? mutato nomine, de te fabula narratur”…(1) 14 Şubat 2005 tarihinde video barındırma sitesi YouTube kurulur. Basit …
Devamını gör »