Etiket Arşivleri: Alan Moore

leonard cohen 2

First We Take Manhattan ve V for Vendetta

“Beni yirmi yıllık can sıkıntısına mahkum ettiler Çünkü sistemi içeriden değiştirmek istemiştim Şimdi geliyorum, hak ettiklerini vereceğim Önce Manhattan’ı alacağız, ardından Berlin’i   Göklerden bir sinyal bana yol gösteriyor Ve tenimdeki doğum lekesi Ve elbette silahlarımızın güzelliği Önce Manhattan’ı alacağız, ardından Berlin’i   Ömrümü yanında geçirmek isterdim, bebeğim Aşığım bedenine, ruhuna, hatta giydiklerine Ama istasyona yürüyenleri görüyorsun, değil mi? Sana …

Devamını gör »

Dünden Bugüne Vertigo Comics

Vertigo Comics, 1993 yılında DC’nin efsanevi editörü Karen Berger’in öncülüğünde kuruldu. Görevini Swamp Thing’in yaratıcısı Len Wein’den devralan ve onun vizyonunu sürdüren Berger, Vertigo’dan önce Amethyst gibi DC’nin görece bağımsız serilerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Ayrıca Amerikan çizgi roman endüstrisinde Britanya İstilası diye hatırlanan dönemin arkasındaki isim de kendisidir. Berger böylece çizgi romancılığın modern çağının temellerini atmıştır. Britanya İstilası ile başlayalım… …

Devamını gör »
V for Vendetta

Maskenin Ardındaki Fikir: V for Vendetta

“Bizim hikâyemiz de her hikâyede olduğu gibi gelecek vaat eden bir politikacıyla başlar. Oldukça dindar bir adamdır ve tutucu bir partinin üyesidir. Son derece basit görüşlüdür ve politik yöntemlere saygısı yoktur. Ne kadar güç kazanırsa fanatizmi de o kadar artar; daha saldırgan ve daha acımasız biri olur…” Tanıdık geldi mi? 2005 yapımı filmde faşist parti liderinden böyle söz ediliyor. İktidardakilerle …

Devamını gör »

Çizgi Romandan Sinemaya: V for Vendetta

“Bu pelerinin altında etten ve kemikten bir beden yok. Sadece bir fikir var. Ve fikirlere kurşun işlemez!” 2005 yapımı filmin hayranları oldukça uzun zamandır kaynak eserin dilimize kazandırılmasını bekliyordu. JBC Yayıncılık 5 Kasım günü yayınladığı haberle yazar Alan Moore ve çizer David Lloyd‘un klasik eserini basacağını duyurduğunda hayranlar oldukça sevindi. Geçtiğimiz günlerde yayınlanan eser sert kapağı, aslına uygun kağıda baskısı …

Devamını gör »

Bir Çizgi Roman Klasiği: Watchmen

“Kim gözleyecek gözcüleri?” Watchmen kesinlikle farklı bir çizgi roman. 1986-1987 yılları arasında 12 sayı olarak yayınlanan Watchmen (Gözcüler), Alan Moore tarafından yazılmış ve Dave Gibbons tarafından çizilmiş. Watchmen’i diğer çizgi romanlardan farklı kılan özelliğiyse yazılmış en gerçekçi süper kahraman hikayesi olması. Hikayenin neden gerçekçi olduğuna birazdan döneceğiz, ama önce kitabın Bob Dylan ile olan ilgisini açıklamak istiyorum. Çünkü Watchmen’in İthaki …

Devamını gör »

Ruhani Bir Macera: Arcturus’a Yolculuk

“İngilizce yazılmış çok az roman Arcturus’a Yolculuk gibi sıra dışı ve etkileyici olmayı başarmıştır.” -Michael Moorcock David Lindsay’in Arcturus’a Yolculuk adlı eseri kadar özgün ve etkili eser çok yoktur. İlk basıldığı 1920 yılında CS Lewis’te büyük heyecan yaratmış ve Lewis daha sonraları kitabı Tolkien’e öneren isim olmuştur. Alan Moore, her ne kadar yazdığı önsözde kitabı Bunyan ve Machen ile karşılaştırıyor ve …

Devamını gör »
new wave

Bilimkurguda Yeni Dalga Akımı

Yeni Dalga (New Wave), 1960 ve 1970’lerde bilimkurguya yeni bakış açılarının getirildiği, deneysel metinlerin öne çıktığı bir akımdır. İçinde birçok tema ve türden eser bulundurur ancak bunlar genelde hard sci-fi çerçevesinde olmaz. Yeni dalgacılar teknolojik gelişmelerin değil; politika, psikoloji, toplum bilim gibi sosyal bilimlerin ya da felsefenin öne çıktığı ve genelde alternatif toplum biçimlerinin sorgulandığı kurgulara önem verirler. Bu teknoloji karşıtlığında, …

Devamını gör »