Etiket Arşivleri: Ahtapot

ahtapot

Ahtapot Dünyaları: Octopolis ve Octlantis

“Ahtapota inanmak için onu görmek gerekirdi. Eski su ejderhaları ahtapotun yanında gülünç kalır. (…) Bu hayvanlar canavar oldukları kadar hayalettirler de. Onlar hem kanıtlanmıştır hem de olasılık dışıdırlar. Var olmak onların gerçeğidir, olmamak onların hakkıdır. Ölümün iki canlılarıdır. Onların mantıksızlıkları varlıklarını zorlaştırır. Akıl sınırının yakınındadırlar, hayal sınırını doldururlar. (…)  Onlar kara dairelerin görülen uçlarıdır. Bizim gerçeğimizden bir başkasına olan geçici …

Devamını gör »

Görünmezlik Gerçek mi Oluyor?

Hayvanlar alemindeki süper güçlerin en havalı olanlarından biri de mürekkep balığının şeffaflık yeteneğidir. Ve şimdi University of California, Irvine’dan bilim insanları, mürekkep balığının bu yeteneğini kullanarak ilk kez insan hücrelerinde ayarlanabilir şeffaflık oluşturmayı başardı. Aktif kamuflaj, ahtapot ve mürekkep balığı gibi birçok kafadanbacaklı tarafından kullanılan bir hayatta kalma stratejisidir. Hayvanlar, bunu kendilerinden yansıyan ışığın dağılımını değiştiren hücreler yardımıyla becerir. Bu …

Devamını gör »
ahtapot

Ecstasy Verilen Ahtapotlar

Ahtapotlar ve insanlar birbirinden 400 milyon yıl kadar önce ayrıldı. Biri denizlerde kalmayı tercih etti, öbürü ise karaya çıkmayı. Biri yumurtlamayı tercih etti, öbürü ise doğurmayı. Biri yapayalnız yaşadı… Öbürü ise kocaman kabileler kurdu ve nihayetinde yerçekiminden bile kurtuldu. Bir teoriye göre eğer ahtapotlar insanlar kadar sosyal olsaydı dünya hakimiyeti için onlarla savaşıyor olurduk. Bu teori abartı gibi dursa da, …

Devamını gör »
king kong 2005

Dev Canavarların Bilimsel Analizi

Bilimkurgu ve hayal evreninin bir köşesi, kahramanın boyutlarının çevresine göre değiştiği, yolunun bazen devler ülkesine bazen de Liliput’a düştüğü eserlere aittir. Ant-Man’in dahil olduğu kahramanın küçüldüğü köşe çoğunlukla bilimkurguya aittir. Küçülmenin getireceği problemleri “Ant-Man’in Bilimsel Analizi”nde yazmıştım. Bu köşenin tam karşısında ise bilimkurgunun ve B filmlerin vazgeçilmezi dev canavarlar var. King Kong‘tan Dune‘un dev Kum Solucanları‘na, Godzilla‘dan Yüzüklerin Efendisi‘ndeki Olifant‘a …

Devamını gör »
ahtapot

Bilimkurgu ve Fantastik Eserlerde Uzaylılar Neden Ahtapotlara Benzer?

Bizimle iletişim kuran dünya dışı canlıların çoğunlukla ahtapotlara, mürekkep balıklarına ya da diğer kafadan bacaklılara benzetildiğini fark ettiniz mi? En azından, maskeleriyle ya da ucuz makyajlarıyla Cadılar Bayramı’nda insanlar gibi gözükmediklerinde… Arrival (Varış ), Independence Day (Bağımsızlık Günü), War of the Worlds (Dünyalar Savaşı), The Simpsons… Liste uzayıp gidiyor. Görünen o ki, insansı olmayan uzaylıların her seferinde bombeli kafa yapısına, …

Devamını gör »
tarkan viking kani kapak

Tarkan: Viking Kanı Filminden Kamera Arkası Fotoğrafları

“Tarkan: Viking Kanı” filmini bilmeyeniniz yoktur. Sezgin Burak‘ın çizgi romanından uyarlanan eser, özellikle “Camgöz” isimli ve çizgi romanda yer almayan fantastik bir ahtapotun arz-ı endam ettiği o meşhur sahneleriyle de akıllara kazınmıştır. Tahmin edebileceğiniz gibi o dönemde bu tür bir sahneyi çekmek oldukça zahmetlidir. Ancak film ekibi, tüm zorluklara ve aksiliklere rağmen söz konusu sahneleri çekmeyi başarmıştır. Gelin o meşhur …

Devamını gör »