Etiket Arşivleri: A Scanner Darkly

The-Weeknd-My-Face-Yellow-Light

Philip K. Dick ve The Weeknd: Gerçeklik Üzerine

Uyuşturucular, kendinden nefret etme duygusu, gerçeğin ve insanın tabiatı, algı ve kimlik… Bir bilimkurgu platformunda bu kelimeleri birleştirince akla hemen malum kişi geliyor: Philip K. Dick. Eserleri gibi hayatı da ikonikti. Yaşantısı, eserleriyle birlikte gönüllerde kurduğu tahtı pekiştiriyor. Üstada sağlığında pek kıymet verilmemişti ve hayatı boyunca asla rahat yüzü görmemişti. Ama belki bugün geri gelse ve ne kadar popüler olduğunu …

Devamını gör »

Tarihi Iskalayan 10 Bilimkurgu Filmi

80’lerde, 90’larda ve hatta 2000’lerin başında birçok bilimkurgu filmi kurgularında uzak bir geleceği kullandı. Günümüzde ise bu tarihlerin birçoğu gelip geçti. Filmler ve genel hikayeleri göz önüne alındığında gelecekte tahmin edilemeyen, belirsiz bir zamanı işleyen konseptler daha tutarlı olabilir. Bilimkurgu filmleri belli bir gerçekliğe bağlı olmadıkları için her zaman ve her yerde geçiyor olabilir. Ancak bazı filmlerde anlatılan tarihleri çoktan …

Devamını gör »

Bilimkurgu Filmlerinden 10 Psikoaktif Madde

Bazı karıncaların salgıladığı zehir az da olsa halüsinatif etkiler taşır, yunuslar bazen kirpi balıklarını kendi aralarında gezdirerek “kafa bulurlar”, dağ keçileri bazen psikoaktif etki taşıyan dikenli bir bitkiyi ağızlarını kan içinde bırakmak pahasına çiğnerler. Nitekim insanlar da bilinçlerinin sıradan akışını değiştirecek pek çok madde ile haşır neşirdir. Tabii bu maddeler tasvip edilir şeyler değildir. Bunları birilerine özendirmek de suç teşkil …

Devamını gör »
A Scanner Darkly

Paranoyanın Gölgesindeki Hayatlar: A Scanner Darkly

Bıçak Sırtı, Sabah Devriyesi, Gerçeğe Çağrı, Azınlık Raporu, Kader Ajanları, Yüksek Şatodaki Adam gibi filmlere/dizilere ilham vermesiyle tanınan ABD’li ünlü bilimkurgu yazarı Philip K. Dick’in dilimize Karanlığı Taramak adıyla çevrilen romanı A Scanner Darkly‘den esinlenen ve aynı adı taşıyan filmi 2006 yılından beri beklentileri karşılayabilmiş ve türün en önemli temsilcileri arasındaki yerini hiç kaybetmemiştir. Hayranları tarafından PKD ismiyle tanınan yazar, eserlerinde bilimkurgusal …

Devamını gör »

Kişisel Sinema

Yönetmenlik sanatı, teknik bilginin yanı sıra, belli bir entelektüel seviye gerektiren bir meslektir. Mesleki gelişimin en büyük gerekliliklerinden biri üretmektir. “Halk için sanat” anlayışı ile yola çıkmak, belli bir zaman sonra tekrara ve yaratıcı anlamda tıkanıklığa sebebiyet verecektir. “Sanat için sanat” bakış açısı ile ortaya konulan farklı işler ise zamanla anlaşılıp kabul görecektir. Stanley Kubrick yönetimindeki 2001: A Space Odyssey, …

Devamını gör »

Değişen Sinema Anlayışı

Wiplash (2014), The Grand Budapest Hotel (2013) , BoyHood (2014), Gravity (2013) gibi güçlü yapımların ortak özellikleri, geleneksel sinema anlayışının dışında, deneyselliğe yakın ve kendilerine özgü olmalarıydı. Çoğunlukla klasik ve katharsis sinemaya yakın eserlerin Oscar yarışlarında şanslarının daha çok olduğunu düşününce, son yıllardaki ödül törenlerinde geleneksel sinema anlayışının dışında yapımların da yer alması olumlu bir gelişme. 2016’ya damgasını vuran Arrival, alışageldik …

Devamını gör »

Philip K. Dick’in Eserlerinden Uyarlanan Filmler

Philip Kindred Dick veya kısaca PKD, kuşkusuz bilimkurgu edebiyatının önde gelen isimlerinden biri. 1928 yılında doğan yazar, hayatının büyük bölümünü Kaliforniya’da geçirdi. Bir plakçı dükkânı işletmesi ve radyoda klasik müzik programları yapması dışında, başlıca uğraşı yazarlık oldu. Kırka yakın bilimkurgu romanının yanı sıra ana akım romanlar da kaleme aldı. Eserlerinin pek çoğunda varoluşu, gerçekliği, zamanın tek yönlülüğünü ve iktidarı sorgulayan …

Devamını gör »