Etiket Arşivleri: A Clockwork Orange

bilimkurgu film muzik

Soundtrack’leriyle Hatırlanan Bilimkurgu Filmleri #2

Yazı dizimizin ilkinde müzikleriyle sinema tarihine adını yazdırmış 10 filmi listelemiştik. Kimi kültleşmiş filmlerin soundtrackleri de en az filmlerin kendisi kadar unutulmaz olmuştur. Sinema için müziğin önemi çok büyüktür ve filmi daha üst seviyeye taşıyan unsurların başında gelir. Unutulmaz bir sahnenin daha fazla akılda kalması ancak müzikle mümkündür. Geçmişten günümüze sinema tarihi böyle klasik sahnelerle dolup taşmıştır. Müziğini duyar duymaz …

Devamını gör »
ridley scott ve philip k. dick

Yazarların Kendi Kitap Uyarlamaları Hakkındaki Görüşleri

Bilimkurgu edebiyatı sanılandan çok daha eskidir. Günümüz tanımı ve kıstasları içerisinde bilimkurgu kabul edilen ilk eser, Mary Shelley‘in 1818 tarihli Frankenstein‘ıdır. Ancak 2000 yıl önce bugünkü Adıyaman’da bulunan Komagene Krallığı vatandaşı yazar Lucian’ın kaleme aldığı Ay’a yolculuk ve uzaydan gelen dev örümceklerle savaş konularını içeren “Olmuş Bir Öykü” adlı eseri ilk bilimkurgu yapıtı sayılabilir. Hint destanı Mahabharata‘da da bilimkurgu izlerini …

Devamını gör »

60’ların Bilimkurgu Romanlarından Uyarlanan İzlenesi 10 Film

1960’lar bilimkurgu romanlarının sınırsız olduğu bir dönemdi ve bu kitaplar Denis Villeneuve’ün Dune’u gibi sinemaya uyarlanmış filmlerin yolunu açtı… 60’lar, uzay seferi ve Ay’a ulaşmak için yapılan uzay yarışının kültürel bir fenomeniydi. Pek çok bilimkurgu yazarı, gerçek hayattaki bu uzay olaylarından ilham alarak olağanüstü bir galaktik evren ve gelecek tasavvur etti. Sonuç olarak sayısız bilimkurgu romanı, dünya dışı varlıklar, fütürist …

Devamını gör »

Hibrit Filmler #4: Bilimkurgu-Psikoloji

Yazı dizimizin bu bölümünde içinde psikoloji ve gizem barındıran bilimkurgu filmlerini sıraladık. İlk 10’a giremese de orada olmayı hak eden pek çok film de oldu. Bunlar arasında “Butterfly Effect”, “Eternal Sunshine of the Spotless Mind”, “La Jetee”, “12 Maymun”, “Pandorum”, “Scanner Darkly”, “Altered States”, “K-Pax” öne çıkıyor. Listedeki hemen her film o kadar özel ve iyi ki (özellikle de ilk …

Devamını gör »

En İyi Film Oscarı’na Aday Olan 12 Bilimkurgu Filmi

Fantastiğe de göz kırpan anlatımı nedeniyle The Shape of the Water’ı bir kenara koyarsak, yaklaşık 100 yıllık tarihi boyunca herhangi bir bilimkurgu filminin “En İyi Film” dalında Oscar ödülü alamadığını bilmek bilimkurguseverler için epeyce can sıkıcı olabilir. Her ne kadar heykelciği kucaklayamamış olsalar da, çeşitli bilimkurgu yapımlarının zaman zaman bu dalda ödüle aday gösterildiğini biliyoruz. Tabii bu rakamlar pek tatmin …

Devamını gör »
Darth Vader

Bilimkurgu Filmlerindeki Kötülük Timsali Karakterler #1

Eğer filmlerde adeta kötülük yapmak için doğmuş karakterler yer almasaydı, şüphesiz ki çoğu filmi izlemek can sıkıcı olurdu. Başkahramanların bu kötü adamlarla –ve elbette kadınlarla- zorlu ve ölümcül mücadeleleri, onların zaaflarını ve güçlerini sınayarak gerçek potansiyellerini açığa çıkarmakta. Söz konusu bilimkurgu filmleri olduğundaysa işler biraz çetrefilleşiyor. Bu sefer kötülük, bazen bir uzaylı yaratığın bazen de bir robotun bedeninde vücut bulabiliyor, …

Devamını gör »

İzlenmesi Gereken 11 Politik Bilimkurgu Filmi

Bilimkurgu bir yandan geleceği anlatırken, bir yandan da yaratıldığı zamanın özelliklerini yansıtır. İçlerinden en iyi olanlar da toplumun derinlerindeki sorunlara el atmaktan çekinmeyenlerdir. Biz de popüler kültür üzerinde derin etki yapmış politik mesajlı 11 bilimkurgu filmini sizler için derledik. Metropolis (1927) Etkisi: Zamanında büyük bir gişe başarısı elde etmese de sonraki kuşaklar üzerindeki etkisi büyük olmuştur. Terry Gilliam, bu muhteşem …

Devamını gör »
A-Clockwork-Orange

Bilimkurgu Sinemasında İçki Kültürü

Orta az pişmiş bonfile, salata ve kırmızı şarap; deniz börülcesi, tekmil fava, lakerda, beyaz peynir ve rakı; levrek ızgara, roka ve beyaz şarap; hamburger, patates kızartması ve bira… Görüleceği üzere, sıralanan örnekler gastronomi kültüründe genel kabul görmüş yemek ve içki uyumluluklarıdır. Elbette kişisel yemek zevkimizde sıralanan yemek ve içki uyumluluğuna uymak gibi bir zorunluluğumuz da yok. Örnek olarak; güzel bir …

Devamını gör »
otomatik portakal

Görsel Efektsiz de Oluyormuş Dedirten Bilimkurgu Filmleri #3

“Görsel Efektsiz de Oluyormuş Dedirten Bilimkurgu Filmleri” yazı dizimizin üçüncü ve son bölümüyle tekrar karşınızdayız. Bu bölümle birlikte toplamda 30 filmlik bir seçkiye imza atmış oluyoruz. Elbette anlatısını görsel efektlere bel bağlamadan aktaran filmleri listelediğimiz bu yazı dizisinin uzatılması ve ele alınan örneklerin çoğaltılması mümkün. Ancak konuya dikkat çekmeyi amaçlayan 30 filmlik bir seçki de yeterince tatminkâr duruyor. Öte yandan …

Devamını gör »
PLAK

Nostaljinin de Ötesi: Plaklar

Günümüzde sıradan müzik dinleyicisi için plaktan müzik dinlenilmesi nostaljik bir eylem olarak gözükebilir; ama odyofil olarak adlandırılan ve müziği en gerçekçi (yüksek sadakatli) haliyle dinleme kaygısında olan kitle için plağın apayrı bir önemi var. Spotify gibi müzik hizmeti sunan dijital servislerin giderek popülerleştiği günümüzde flac, mp3 ve CD gibi formatlar daha az tercih edilir duruma geldiler. Dolayısıyla plaklara burun kıvrılmasa …

Devamını gör »