Etiket Arşivleri: 90’lar

90'lar

Bir Distopyanın Ütopik Yansıması: 90’lar Türkiye’si

Bilimkurgu, konusu itibarıyla geleceğin tasvir edildiği bir alandır. Teknolojik gelişmelerin ne gibi toplumsal dönüşümlere sebep olabileceğini sorgular ve bu konuda çıkarımlarda bulunur. Böylece gelecekte bizi bir ütopya mı yoksa bir distopya mı beklediğini ortaya koyar. Bir dönemin bilimkurgusu, başka bir dönemin gerçeği olabilir. Geçen yüzyılın başlarında, yavaş yavaş gelişen medya teknolojileri ve özellikle de Leni Riefenstahl gibi yönetmenlerin Nazi Almanya’sı …

Devamını gör »

Bize Çocukluğumuzu Armağan Eden Adam: Joe Dante

80’ler ve 90’lar kuşağı, TV ve video kuşağıdır. Aksiyon, komedi ve elbette bilimkurguyu videolardan izlediği filmlerle öğrendi bu kuşak. Dolph Lundgren, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger ve Bruce Lee gibi yıldızlara kasetlerden, tüplü televizyonlardan izlediği filmlerle hayran oldu. Steven Spielberg, George Lucas gibi yönetmenlerin sanatlarını kasetlerden izledi. TV’de dönüp dönüp yayımlanan filmleriyle yerli yıldızlardan Cüneyt Arkın’ı, Kemal Sunal’ı, Kartal Tibet’i tanıdı. …

Devamını gör »

Düşük Bütçeli 10 Post-Apokaliptik Bilimkurgu Filmi

Kıyamet sonrası (post-apokaliptik) gelecek anlatımı, bilimkurgu sinemasının en gözde konuları arasında yer alır. Bütün kıtaları kasıp kavuran bir salgın, kontrolden çıkan yapay zekanın başlattığı bir savaş ya da bir nükleer felaketten sonra mavi gezegenimiz alevler içindeki cehenneme dönüverir. İşte bu tür, insanoğlunun böyle bir dünyada verdiği ilkel hayatta kalma mücadelesini konu edinir. Kıyamet Sonrası Sineması‘nın en ünlü örneği ise George …

Devamını gör »

90’lı Yıllardan 10 Bilimkurgu Filmi

90’lı yıllar tam bir geçit töreni. Bu yıllarda öyle unutulmaz filmlerle tanıştık ki… Hangi birini sayalım: Total Recall (1990), Terminator 2: Judgment Day (1991), Jurassic Park (1993), Stargate (1994), Ghost in the Shell (1995), Twelve Monkeys (1995), Independence Day (1996), The Fifth Element (1997), Men in Black (1997), Contact (1997), Gattaca (1997), Dark City (1998), Matrix (1999), The Thirteenth Floor (1999)… Şimdi geçit töreninden biraz uzaklaşıp …

Devamını gör »

2000’lerin Bilimkurgusunda Erotizm Rüzgarı

Bir önceki yazımızda özgürlükleri, kötü saç modellerini ve teknolojinin yükselişini temsil eden 80’lerden ve bu yılların rüzgârını arkasına alan 90’larda karşımıza çıkan bilimkurgu, komedi ve erotizm karşımı filmlerden bahsetmiştik. Sıra geldi 2000 ve sonrasına. 2000… İnsanoğlu, yeni bir bin yılın başlangıcı olan bu tarihe büyük anlamlar yükledi. Bu başlangıç aynı zamanda, dünyamızın sonunu getireceği iddia edilen korkunç kehanetlerle de anıldı. …

Devamını gör »

90’ların Bilimkurgusunda Erotizm Rüzgarı

80’ler ve 90’lar hayal gücünün tavan yaptığı yıllardı. Bu dönemde teknoloji göz alıcı bir hızda ilerlemekte, insanları gittikçe kendine bağımlı hale getirmekte ve adeta bugünlerin altyapısını hazırlamaktaydı. 80’lerde kişisel bilgisayarlar, müzik dinlemeyi başka bir boyuta taşıyan walkman’ler, oyun konsolları, CD’ler, videokasetler dünyamızı geri dönüşü olmayacak şekilde değiştirdi. 90’lar da frene basmadan 80’lerin peşinden gitti. Bu gelişmeler günümüz ile kıyaslanınca parlaklıklarını …

Devamını gör »