Etiket Arşivleri: 3 Robot Yasası

Koronavirüs ve Robotlar

Aniden ortaya çıkan bir salgın dünyayı ele geçirirken insanlar başka bir tehdidi unutmuş olmayı dilerdi. Ancak görünen o ki “robotların yükselişi” çoktan başladı. Analistler iyi ya da kötü birçok iş kolunda robotların insanların yerini alacağını düşünüyor. Araştırmalar birçok kişinin etkileşimlerinde insani bir unsurun bulunmasını tercih ettiğini gösteriyor ancak COVID-19 ve sosyal mesafe bu durumu değiştirmeye başladı bile. Genel olarak tüketiciler …

Devamını gör »

Isaac Asimov’un Üç Robot Yasası

“Edebiyat” ve “bilimkurgu” sözcükleri yan yana geldiğinde çoğu kişinin aklında beliren ilk isimdir Isaac Asimov. Kemik çerçeveli gözlüğü, kovboy kravatı ve uzun faulleriyle belleklere kazınan imgesi, sayısız okurun zihninde bilimkurguyla eş anlamlı bir değere bürünmüştür. O, hayatı boyunca 500’den fazla kitap kaleme almış üretken bir yazar, iflah olmaz bir okur, Boston Üniversitesi’nde biyokimya profesörlüğü yapmış bir bilim insanı, amansız bir …

Devamını gör »
robotar aglamaz

Robotlar Ağlamaz | Sibel İnce (Kısa Öykü)

-Amirim kız var. Ağlıyor. Bulduk getirdik. Hasan götür dedi. Götürelim mi amirim? -Evladım ne diyorsun? Tane tane anlat. Hem sen niye bana geldin? Cafer yerinde yok mu? -Amirim, kız vardı robotla. Robotu susturduk. Kızı aldık. Nereye koyalım? -Oğlum kameran açık mıydı senin? Görüntüyü holoya ver, anlaşamayacağız seninle. Nerelisin sen? Nazilli İlçe Emniyet Müdürü’nün bilgisayarı uyku modundan çıkıp aydınlandı. Bilgisayarın hologram …

Devamını gör »

Isaac Asimov’un Hesaba Katmadıkları

Birçoğumuzu bilimkurguya başlatan, Vakıf Serisi ile farklı açılarından düşünme eğitimi veren bir yazardır Isaac Asimov. Kimyagerdir ama farklı bilim alanlarında da azımsanmayacak bilgisi vardır. Ama şahsen en güçlü yönünün sosyoloji ve psikoloji olduğunu düşünüyorum. Örneğin Vakıf’ın birinci kitabında zayıflıklarımızın avantaja çevrilebileceğini gösterir. Veya ekonomi ve teknolojinin savaşı nasıl kazanacağını… Dedektif Elijah Baley ve Uzaylı Dr. Han Fastolfe’nin konuşmaları insanlığa bir …

Devamını gör »
yarının aşkı

Bir Robotun Gözünden Dünya: Yarının Aşkı

“Éric Sadin, dünyamızın sayısallaştırılmasının yol açtığı uygarlık dönüşümünü sorgulayan ender Fransız entelektüellerinden.”  -Libération. Fransız yazar ve aynı zamanda filozof olarak görülen Eric Sadin, 1973 yılında doğmuştur. Dijital teknolojilerin insanlar ve dünya üzerindeki etkilerine odaklanan çalışmalar yapmıştır. Bu alanda kuramsal ve edebi eserler kaleme alan Sadin, eserleriyle Şangay doğumlu İngiliz bilimkurgu yazarı James Graham Ballard‘ı hatırlatmaktadır. Softlove isimli eseriyle ilk defa …

Devamını gör »
asimov-gule-gule-dunya

Isaac Asimov’dan Öykü Şöleni: Güle Güle Dünya

“Bir robot hiçbir zaman bir insanın seviyesine ulaşamaz, ama her geçen gün dünyayı biraz daha onların eline bırakıyoruz. Bu da insanlığı yok etmenin başka bir yolu bana sorarsanız.” (Robot Kardeş isimli öyküden) Sarmal Yayınevi tarafından 1997 yılında yayımlanan bu derlemede Isaac Asimov’un 15 öyküsü bulunuyor. Öyküler “Gold” adındaki 3 kitaplık orijinal baskının 1. cildinden dilimize kazandırılıyor fakat bir farkla, kitaba …

Devamını gör »
isaac-asimov-i-robot

Isaac Asimov’un “Ben, Robot”una Genel Bir Bakış

Bilimkurgunun altın çağında 3 büyük ustadan (diğer ikisi Arthur C. Clarke ve Robert A. Heinlein) biri olarak anılan Isaac Asimov, 1920 Rusya doğumlu bir Amerikan vatandaşıdır. 1992’deki ölümüne dek hakkında yazmadığı bir kategori bırakmayan Asimov, bilimkurgu yazarı olmasının yanı sıra, iyi bir bilim insanıdır da. Bir Kimya profesörü olan Asimov, hayatını tam zamanlı olarak yazarlığa adamadan önce çeşitli üniversitelerde görev yapmıştır. …

Devamını gör »