Etiket Arşivleri: 2001: A Space Odyssey

Bilimkurgu Yapımlarındaki Habis Bilgisayarlar #1

bilimkurgu bilgisayar yapay zeka

“Bilgisayarlar Eski Ahit tanrıları gibidir; bir sürü kuralları vardır, merhametleri ise yoktur.” – Joseph Campbell Bugün elimiz ayağımız olan, hayatın neredeyse her alanında ihtiyaç duyduğumuz ruhsuz dostlarımıza kısa süre öncesine kadar mesafeli yaklaşıyorduk. Şimdiyse yüz göz olduk, onlarsız yapamaz hâle geldik. Hele boyutları da küçüldükçe birbirimize iyice kelepçelendik, bugün yatağımızı bile onlarla paylaşıyoruz. Bir anda ortadan kaybolsalar hayatımızın nasıl felç …

Devamını gör »

Bilimkurgu Filmlerinden Unutulmaz Replikler

bilimkurgu filmlerinden replikler

Bilimkurgu bize sınırsız hayal edebilme imkânı tanır. Bilimin önünden koşup ona yön verir, akıllara sorular düşürüp cevapları bulmaya teşvik eder. Bugün için mümkün olmayanı düşletir, bunu yarın mümkün kılabilmek için heveslendirir. Ya da yarın için korkulanı gösterip bugünden uyarı verir. Bilim ve teknoloji ilerledikçe o da gözünü daha yükseğe diker, daha farklı, daha imkansız, “daha cesur yeni dünyalar” tasvir eder. …

Devamını gör »

Arthur C. Clarke’ın Eserlerinden Uyarlanan Bilimkurgu Filmleri

arthur-c-clarke

Arkasında onlarca unutulmaz roman ve kısa öykü bırakan Arthur C. Clarke, kuşkusuz gelmiş geçmiş en önemli bilimkurgu yazarlarından biri. Engin bilgisi ve hayal gücüyle sosladığı eserlerinin büyüsüne kapılmamış bir bilimkurgu hayranı yok gibidir. İleri görüşlülüğünü ve güçlü öngörü yeteneğini şiirsel anlatımıyla birleştirmiş, bilimkurgu edebiyatına yön vermeyi ve kendisinden sonra gelen yazarlara esin kaynağı olmayı başarmıştır. Onun eserleri sayesinde bazen uzaylıların …

Devamını gör »

Stanley Kubrick Sergisi’nden İzlenimler

7 Mart 1999 tarihinde yaşama veda eden Stanley Kubrick, 1 Ekim 2022 – 1 Nisan 2023 tarihleri arasında İstanbul Sinema Müzesi tarafından düzenlenen bir sergiyle anılıyor. Kubrick’in kızı Katharina Kubrick de serginin açılışında bizzat yer aldı. İki kattan oluşan sergide usta yönetmenin tüm çalışmaları kronolojik bir sırayla meraklılarına sunuluyor. Sergide aynı zamanda, usta yönetmenin gün yüzüne çıkmamış senaryolarına, belgelerine ve …

Devamını gör »

Oyunlara İlham Veren 6 Bilimkurgu Filmi

oyunlara ilham veren bilimkurgu filmleri

Bilimkurgu, geleceğin teknolojisinden uzaylılara, siberpunk gibi alt türlerden galaksiler arası uzay yolculuğuna kadar her şeyi kapsayan bir tür. Star Wars ve Star Trek gibi dünyanın en popüler serilerinin birçoğunun kökleri bilimkurguya dayanıyor. Türde, ufuk açıcı bir klasik olan 2001: A Space Odyssey gibi izleyicileri kendine çeken ve hayran bırakan ikonik bağımsız filmler de bulunuyor. O vakit, bu filmlerin birçoğunun video …

Devamını gör »

Yazarların Kendi Kitap Uyarlamaları Hakkındaki Görüşleri

ridley scott ve philip k. dick

Bilimkurgu edebiyatı sanılandan çok daha eskidir. Günümüz tanımı ve kıstasları içerisinde bilimkurgu kabul edilen ilk eser, Mary Shelley‘in 1818 tarihli Frankenstein‘ıdır. Ancak 2000 yıl önce bugünkü Adıyaman’da bulunan Komagene Krallığı vatandaşı yazar Lucian’ın kaleme aldığı Ay’a yolculuk ve uzaydan gelen dev örümceklerle savaş konularını içeren “Olmuş Bir Öykü” adlı eseri ilk bilimkurgu yapıtı sayılabilir. Hint destanı Mahabharata‘da da bilimkurgu izlerini …

Devamını gör »

Sert mi, Hafif mi? Bilimkurgunuzu Nasıl Alırdınız?

sert vs hafif bilimkurgu

Bilimkurgu yapıtlarının kimi zaman “sert” ya da “hafif” olarak kategorize edildiğini duymuşsunuzdur. Peki bu ayrımın anlamı ne? Sert ya da hafif bilimkurgu ne demek? Gelin bir bakalım. Bilimkurgu dediğimiz şeyin öyle bir solukta kolayca tanımlanabilen, tek bir kalıba oturtulabilen bir tür olmadığı söylenir; bu doğrudur. Şüphesiz bir hikâyeyi bilimkurgu hikâyesi yapan belli başlı özellikler vardır fakat bilimkurgu denilen o kocaman …

Devamını gör »

Antik Astronotlar İddiası: Zaten Ziyaret Edildik mi?

1966 yılında ünlü bilim insanı Carl Sagan ve Sovyet meslektaşı Iosif Shklovsky, “Evrende Zeki Yaşam” adlı bir kitap yayımladı. Eser, zekâ sahibi uzaylı yaşamına dair en çok yankı uyandırmış kitaplardan biriydi. Kitapta iki bilim insanı, uzaylılarla doğrudan temasa geçilmesi durumunda yaşanacakları tartışırken, uzaylıların Dünya’yı daha önce de ziyaret etmiş olma ihtimalini ciddi anlamda değerlendirmemiz gerektiğini belirtiyordu. Ayrıca geçmişteki bir temasın, …

Devamını gör »

Bilimkurgunun Teknoloji ve Tasarıma Etkileri

hayal gucu

1966 yılında “Star Trek” isimli bir televizyon dizisi, Kaptan Kirk’ün mürettebatıyla uzaktan konuşmak için açıp kapattığı bir cihaz olan Communicator’ı tanıttı. Yıllar sonra, 1990’ların ortalarında Motorola, ilk flip telefon olarak kabul edilen ve bilimkurgu serisindeki iletişim cihazından açıkça ilham alan StarTAC model telefonunu piyasaya sürdü. Benzer şekilde, 1968’de vizyona giren “2001: A Space Odyssey”, artık çoğumuzun aşina olduğu görüntülü arama …

Devamını gör »

Sinema Teknolojisine Katkı Sunan 10 Bilimkurgu Filmi

avatar sinema teknoloji

Bir bilimkurgu eserine prestij kazandıran en önemli şeylerden biri gelecek tahminlerinin tutarlılığı olsa gerek, mesela gelecekte icat edilecek bir şeyin tasvirini yapmak gibi. Bazı bilimkurgu filmleri bunun da ötesine geçiyor. Henüz olmayan teknolojileri tasvir etmek yerine, onları icat ediyor ya da hâlihazırda mevcut olanları geliştiriyor.  Öyle ki, bu filmler sayesinde geliştirilmiş teknolojiler sinema endüstrisinin geri kalanına da fayda sağlıyor. Bu …

Devamını gör »