WarGames

Yapay Zeka Oyuncak Değil: WarGames

“Shall We Play A Game?”

Bilgisayar dünyası ile içli – dışlıysanız bilimkurgu film ve romanlarında karşılaştığınız “yapay zeka” nın hayatımızda giderek nasıl daha çok etkili olduğunu görebilirsiniz. Yapay zekaların yalnız devasa bilgisayarlarda bulunmadığını, artık cebimize kadar girdiğini söylemeye ise hiç gerek yok herhalde. Oyuncak olmasa da, günümüzde “oyuncaklaştırılmış” bir kavram olarak karşımıza çıkarken “Akıllı Asistan” adı altında ceplerimize kadar giren yapay zeka, distopik bir geleceğin sinsice gülümseyen yüzü gibi ve gözlerini dikmiş bizlere bakıyor.

Elbette söz konusu yapay zeka olunca, onu askeri alanda kullanmak ilk sırada geliyor. İnsanlık tarihi ile ilgili bu tespitimi yüzeysel buluyorsanız, insanoğlunun uçaklarla haşır neşir olmaya başladığı ilk yıllara bir göz atmanızı öneririm. Kuşların kudretine sahip olan insanın ilk iş olarak düşman gördüğü kişilerin üzerine bomba yağdırmayı düşünmesi çok zaman almadı. Aynı durum, ateşin ısınmaktan fazlasına yaradığını fark eden, kemik ve taşın ne kadar sert bir cisim olduğunu ve ok atarken farklı hedefler üzerinde deneme yapan ilk insan için de geçerli elbette. WarGames, yapay zekanın askeri alanda kullanımını eğlenceli bir şekilde konu alan bir film. Ancak bu, WarGames’in dikkate alınmayacak bir film olduğunu da göstermiyor. Çünkü yapay zeka, kısa zaman sonra -ve hatta şimdi bile- ordular tarafından kullanılıyor.

Soğuk Savaş, Sıcak Film

WarGames 2

WarGames, 2. Dünya Savaşı‘ndan sonra ABD ve Sovyetler Birliği arasında gerçekleşen “Soğuk Savaş”ın soğuğunu, konuyu eğlenceli bir şekilde ele almasıyla kırıyor. Özellikle 1980’li yıllarda kendisini iyiden iyiye hissettire n Nükleer Felâket Paranoyası elbette filmin ana omurgasını oluşturuyor. 1983 yılında çevrilen WarGames bizleri ademoğlunun henüz internetle tanışmadığı, ancak modem, bilgisayar ve bilgisayar korsanlığı gibi kavramların yavaş yavaş oluşmaya başladığı 80’li yıllara götürüyor. Nükleer füze sistemleri ve denizaltıları kontrol etmek için programlanmış olan yapay zeka WOPR (War Operation Plan Response / Tepkisel Askeri Ordu Bİlgisayarı), yanlışlıkla bir lise öğrencisinin elinde oyuncak oluyor ve kıtalararası termo – nükleer bir savaş riski patlak verince de cümbüş başlıyor.

Elbette WarGames konu seçimi, konunun işleniş biçimi ve olay akışı açısından kült bir bilimkurgu filmi sayılmaz. Ancak WarGames’in tıpkı 2001: A Space Odyssey ve Neuromancer‘da olduğu gibi, teknoloji devlerinin henüz Amerikan tipi evlerin garajlarında emeklerken “yapay zeka”, “hacker” gibi kavramlara yer vermesi takdire şayan. Film, özellikle bilgisayar teknolojileri ile ilgilenen ve yapay zeka konusunda meraklı bünyeleri kendisine çekiyor.

Skynet, Eagle Eye Yokken WarGames Vardı…

WarGames 3

WarGames, Matthew Broderick ve Ally Sheedy‘nin genç ve sempatik halleriyle son derece ciddi ve gerilimli bir hikayeyi izleyiciyi sıkmadan aktaran, tabir-i caizse eğlencelik bir bilimkurgu filmi. Her ne kadar filmdeki yapay zeka 2001: A Space Odyssey’den tanıdığımız HAL 9000’in son derece gerisinde kalsa da bizler gibi bilimkurguseverlerin aşina olduğu Terminator 1, Terminator 2, Matrix (ve dahi Animatrix) ve yine belalı bir yapay zekayı konu alan The Eagle Eye (aksiyon tarafı ağır basan The Eagle Eye; senaryosu ve diğer ögeleri ile bir gerilim filmi olarak da değerlendirilebilir) filmleriyle aynı konuya sahip, ama 80’li yılların o masumiyetini de taşıyan oldukça eğlenceli bir yapım.

Ally Sheedy’nin daha önce benzer bir senaryo ve konuya sahip olan ve ülkemizde “Kısa Devre” adıyla büyük kanalların hafta sonu sinema kuşaklarını şenlendiren bir bilimkurgu filminde de yer aldığını ve bu filmin de WarGames’in yönetmeni John Badham tarafından yönetildiğinin altını çizelim. Eğer siz de giderek gelişen yapay zekanın yanlış ellerde ne gibi sorunlara yol açabileceğini merak ediyorsanız WarGames’i izleyebilirsiniz. Filmde her ne kadar eğlenceli bir senaryo ile işlenmiş olsa da, yapay zeka artık bilimkurgu senaryosu olmaktan öteye geçmiş bir konu. Akıllı telefonlardan arama motorlarına, web teknolojilerinden nesnelerin internetine ve hatta arabalara (Kara Şimşek?) kadar yapay zeka giderek insanlığa karşı olan elini güçlendiriyor.

Nostaljik Bir Yapay Zeka Filmi

Wargames+1

Yeterince bilince ve imkana sahip olan bir yapay zeka formunun insanlığı ele geçirmesi veya insanlığı olası bir düşman olarak görmesi üzerinde çok durulan bir senaryo olmasa da imkan dahilinde görünüyor. İnternet üzerinden küçük bir araştırma yaparak veya sadece Chappie filmini izleyerek yapay zekanın olasılıklarına tanık olabilirsiniz. WarGames’e gelecek olursak; eğer haftasonu iki üç saat de olsa modem ağlarına telefon ahizesiyle bağlanılan yıllara kısa bir geri dönüş yapmak ve eğlenceli bir bilimkurgu filmi izlemek isterseniz, bu film tam size göre…

Hazırlayan: İsmail Küçük

Yazar: Konuk Yazar

Bu içerik bir konuk yazar tarafından üretilmiştir. Siz de sitemizin konuk yazarlarından biri olabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey, kaleme aldığınız bilimkurgu temalı makale ve öykülerinizi bilimkurgukulubu@gmail.com adresine göndermek. Editör onayından geçen yazılarınız burada yayımlanıp binlerce okurun beğenisine sunulacaktır. Gelin bu arşivi birlikte büyütelim...

İlginizi Çekebilir

Steven Spielberg

Artırılmış Sanal Gerçekliğin En İyi Kullanıldığı 5 Güncel Bilimkurgu Filmi

Artırılmış Gerçeklik (İngilizce Augmented Reality – AR) kavramı, Apple’ın yeni ürünü Vision Pro’nun lansmanının yapılmasıyla …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et