Paul Verhoeven’in RoboCop’una Dair 12 Gerçek

1987’de yönetmen Paul Verhoeven, benzeri görülmemiş vahşilikte bir bilimkurgu filmi olan RoboCop ile izleyenlerin aklını başından aldı. Film distopik bir gelecekteki Detroit’te geçiyor ve öldürüldükten sonra robota dönüştürülen bir polisin hikâyesini anlatıyordu.

Neredeyse abartı derecede şiddet sahnelerinin altında film, şirketleşen ve düzeni sağlamak için aşırı güç kullanımını arttıran Amerika’yı sert bir dille eleştiren zekice bir senaryoya sahipti. RoboCop’un beyaz perdeyi ziyaret edişinin 33. yılında, muhtemelen bilmediğiniz 12 gerçeği sıraladık.

“RoboCop” fikri, senarist Edward Neumeier‘in aklına ilk defa Warner Bros. stüdyolarının otoparkındayken gelmiş. Ridley Scott, “robotları avlayan bir polisi” anlattığı efsanevi filmi Blade Runner’ı çekerken, Neumeier de Blade Runner’dan esinlenerek robot bir polisin nasıl olabileceğini hayal etmeye başlamış.

***

Yönetmen Paul Verhoeven, Neumeier’in senaryosunu ilk okuduğunda birkaç sayfanın ardından senaryoyu fırlatıp atmış, zira bunun aptalca bir bilimkurgu filmi olacağını düşünmüş. Neyse ki daha sonra, Verhoeven’in karısı senaryoyu okumuş ve kocasına filmi çekmesi gerektiğini, çünkü onun bir bilimkurgu filminde aradığı derin sosyal mesajları içerdiğini söylemiş.

***

Büyük çoğunluğu sünger lateksten yapılma RoboCop kostümünü giymek, başrol oyuncusu Peter Weller için tam bir kâbusmuş. İçi o kadar sıcak oluyormuş ki, Weller su kaybından ötürü günde bir buçuk kilo vermeye başlamış. Hatta bir noktadan sonra kostümün içine bir tür klima yerleştirmişler.

***

RoboCop’un hayata döndükten kısa süre sonra fırlatılan araba anahtarlarını havada yakaladığı sahnenin çekimleri koca bir gün sürmüş. Kostümün süngerli yapısından dolayı anahtarlar Weller’ın eline çarpıp sekiyormuş çünkü. Çekimler tamamlanana kadar sahnenin 50 defadan fazla tekrarlanması gerekmiş.

Araba ve kostümden söz etmişken, kostüm o kadar hantal ve büyükmüş ki aracın içine sığmıyormuş. Bu nedenle de RoboCop’u araba sürerken gördüğümüz neredeyse her sahne belden yukarısını gösterir, zira bu sahnelerde Weller kostümün sadece üst kısmını giyiyormuş. Altında ise yalnızca iç çamaşırlarıyla duruyormuş!

***

Film Detroit’te geçiyor olsa da çoğu sahne Dallas’ta çekilmişti. OCP merkez binası aslında Dallas Şehir Merkezi Binası, RoboCop’un bindiği cam asansör de aslında Amerika Plaza’dır.

***

Verhoeven ve görsel efekt sanatçısı Rob Bottin, RoboCop’un kostümü konusunda sık sık fikir ayrılığına düşmüştü. Bottin, RoboCop’un kaskını çıkardığı sahnenin düşük ışıkta çekilmesi gerektiğini düşünüyordu, böylece efektleri gizleyebilecekti. Verhoeven ise aksine, sahneyi parlak ışıkta çekmek istiyordu. İkili arasındaki fikir ayrılığı öyle boyutlara ulaştı ki Bottin bir daha asla Verhoeven ile çalışmayacağına yemin etti. Neyse ki ikili kurgunun son halinden memnun kalınca üç yıl sonra “Total Recall”da yeniden birlikte çalıştılar.

***

Neumeier ile Verhoeven de güzel bir uyum yakalamışlardı, bu nedenle on yıl kadar sonra tekrar bir araya gelerek bir başka bilimkurgu klasiğini, “Yıldız Gemisi Askerleri’ni” çektiler.

Filme Murphy‘yi hayata döndürmeye çalışan ilk yardım ekibi gerçek hayatta da bu işi yapıyordu, bu nedenle Verhoeven, filmdeki diyaloglarında doğaçlama yapmalarına izin verdi. Neumeier’e göre de, böylesi senaristlerin yazabileceği herhangi bir diyalogdan daha gerçekçi olacaktı.

***

Filmin genişletilmiş DVD versiyonunda, daha sonra RoboCop olarak hayata döndürülecek olan polis Alex Murphy‘nin ürkütücü ölümü kesilmemiş (editlenmemiş) haliyle yer alıyordu. AMC’de yayımlanan bir röportajda Verhoeven’in söylediğine göre, filmin X (Yetişkin) derecelendirmesi yerine R (Sakıncalı) derecelendirmesi alabilmesi için bu sahneyi tam 12 kez değerlendirme kuruluna göndermesi gerekmişti.

***

Verhoeven’in söylediğine göre, RoboCop’un bir hırsızı vurmak için kadının elbisesinin içinden ateş ettiği sahne senaryoda aslında yoktu. Senaryodaki halinde, RoboCop kadının başının hemen yanından ateş edecek, mermi kadının yanağını sıyırarak hırsızı başından vuracaktı. Verhoeven bu sahnede değişiklik yaparak daha muzipçe bir yaklaşım sergilemeyi tercih etti.

***

Filmin VHS sürümünün tanıtımı için ilginç bir PR yöntemi kullanılmıştı: RoboCop eski Amerikan Başkanı Richard Nixon‘ı, koruması olarak bir Boys Club of America etkinliğine götürüyordu, ne var ki kostümün içindeki kişi Peter Weller değildi. Hatta Nixon ve RoboCop’un fotoğrafı Billboard Dergisi’nin o ayki sayısından yayımlandı. Yıllar sonra sorulduğunda ise, çekim ekibinin büyük çoğunluğu RoboCop’la Nixon’ın buluşmasına dair hiçbir şey hatırlamadıklarını söyleyeceklerdi.

Kaynak

Yazar: Erkam Ali Dönmez

Oyun sever, oyun oynar, oyun çevirir, oyun yapar.

İlginizi Çekebilir

robot android siborg

Bilimkurguda Robotlar, Androidler ve Siborglar #3

George Lucas‘ın 1977 yılında yönettiği Star Wars (Yıldız Savaşları) filminde yer alan iki robot seyircinin …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et