Bu yazıda tarihin en eğlenceli zaman yolculuğu filmlerinden Geleceğe Dönüş serisindeki mantık hatalarını ele alacağız. İlk Geleceğe Dönüş filmi 1985 yılında çıkmışken; ikincisi 1989, üçüncüsü ise 1990 yılında vizyona girdi.
Üçleme o kadar beğenildi ki, üzerine bir animasyon dizisi ve pek çok video oyunu yapıldı. Bu kadar sevilen bir seride de ne yazık ki pek çok mantık hatası bulunuyor. Gelin bu hatalara hep birlikte bir göz atalım…
İlk filmde kahramanlarımız geçmişe gidiyor, olaylara müdahale ediyor ve zaman değişiyor. Ardından da günümüze (1985) dönüyorlar. Fakat ikinci filmde Doktor Emmett Brown, geçmişe gidip zamanı değiştirince aslında çoklu evren oluştuğunu söylüyor. Öyleyse değiştirilmiş zaman çizgisindeki Marty’yi ve Doktor’u neden hiç göremiyoruz?
Yine Geleceğe Dönüş 2’de yaşlı Biff, 2015 yılında zaman makinesini çalıyor, sonrasında 1955’e gidip gençlik haline Almanac dergisini veriyor. Sonra 2015’e dönüp zaman makinesini bulduğu yere bırakıyor. Burada 2 temel sorun ortaya çıkıyor: 1: Zaman makinesini bırakmasına hiç gerek yok. 2: Biff, zamana müdahale etmesine rağmen nasıl değişmemiş zaman çizgisindeki 2015’e dönebiliyor? Benzer bir durumda Marty, geçmişe müdahale edildiği için sadece değiştirilmiş zaman çizgisinde yolculuk edebiliyordu. Burada ciddi bir tutarsızlık var.
İlk filmde Marty, yanlışlıkla annesi ile babasının birbirine aşık olmasını engelliyor. Ardından aralarını yapıyor, ikisinin hayatında da önemli dönüm noktalarına imza atıyor. Ama Lorraine ve George McFly, ne ilk filmin sonunda ne de ileriki filmlerde lise arkadaşları Marty’nin kendi çocukları Marty ile birebir benzediğini fark ediyor. Hatta bu saçma durumun Family Guy dizisinde bir parodisi bile yapılmıştı.
İlk filmin sonunda Doktor, Marty’nin sevgilisi Jennifer’ı zaman yolculuğuna davet ediyor. İkinci film de ilk filmin kaldığı yerden başlıyor. Ancak ikinci film başlar başlamaz Doktor, Jennifer’ı çok geçmeden bayıltarak olayların dışına itiyor. Madem böyle bir şey yapacaktı onu neden çağırdı? Neden zaman makinesini öğrenmesinde sorun görmedi? Bu konu hakkında serinin yazarlarından Bob Gale, bir röportajda ilk filmin sonunu devam filmlerini düşünmeden yazdığı için pişman olduğunu söylüyor. Bu da aslında ikinci filmde Jennifer karakteri ile ne yapacağını bilememesinden açıkça belli oluyor.
Son olarak, tüm film serisi boyunca fotoğraf ve kovulma yazılarının değişmesi de sıkıntılı. Doktor’un ikinci filmde açıkladığı gibi alternatif zaman çizgileri varsa, bu kağıtlar da alternatif zaman çizgilerinin bir parçası oluyorlar, yani oldukları gibi kalmaları lazım. Zaten ilk filmde Marty’nin yavaş yavaş silinmesi de mantıklı değil. Zira alternatif zaman çizgisi oluştuğu için varlığının tehlikede olmaması gerekir.