demolation man kapak

Demolition Man Filminden İsabetli Öngörüler

Gösterime girdiği dönemde nispeten bilinmeyen bir oyuncu olan Sandra Bullock’u (Speed’deki çıkışı bir yıl sonraydı) başrolde gördüğümüz fütüristik aksiyon-komedi filmi Demolition Man (Cezalandırıcı), geleceği isabetli şekilde tahmin etmesiyle son günlerde yeniden konuşulmaya başlandı.

Kriyojenik uykuya yatırılmış polis memuru John Spartan’ın (Sylvester Stallone) yabancısı olduğu bir gelecekte uyandırılmasını ve yine aynı şekilde dondurulmuş bir suçlu olan Simon Phoenix’in (Wesley Snipes) yarattığı kargaşayı önlemeye çalışmasını konu alan filmin yönetmen koltuğunda ise Marco Brambilla oturuyordu.

Film, bugün içinde yaşadığımız dünya hakkında ürkütücü derecede doğru gözlemler yapmasıyla meşhur. Şimdi gelin bu isabetli öngörülerin neler olduğuna hep beraber bir göz atalım…

Travma Geçirmiş Bir Dünya

2032 yılının kurgusal metropolü San Angeles’ta geçen film, çevre felaketinden kurtulan bir toplumu anlatıyor.

Filmde, 2010 yılında meydana gelen büyük bir depremden, sokakları boş bırakan ve gıda endüstrisini yok eden bir hastalıktan ve salgından bahsediliyor.

Salgın zamanında kapanan restoranları ve sokağa çıkma yasaklarını düşünecek olursak, Cezalandırıcı’nın ortamı bizler için tuhaftan da öte tüyler ürpertici.

Dokunmayı Unutmuş Bir Toplum

Biz Covid dostu selamlar vermenin yollarını bulmadan onlarca yıl önce, “Sly” ve arkadaşları bunu ekranda yapıyordu. Hastalığın yayılmasını engellemek için San Angeles şehrinde öpüşme, sarılma, tokalaşma, yumruk ve dirsek selamı verme gibi her türlü fiziksel temasın yasaklandığını görüyoruz.

Tüm bu selamlaşmaların yerine bulunan çözüm ise “çak bir beşliğin” havada yapılan bir versiyonu. Pandemi dönemlerinde kullanılabilecek temassız ve de işlevsel bir selamlaşma yöntemi.

Video Konferansların Yaygınlaşması

Video konferanslar bilimkurgu filmlerinde neredeyse bir standart hâline gelmiş olsa da, Cezalandırıcı’nın bunu kullanma şekli gerçekten inanılmaz. Filmde video konferansların, günlük sosyal etkileşimlerden üst düzey hükümet toplantılarına kadar hayatın içine girdiği görülüyor.

Covid pandemisi sırasında hemen herkesin tecrübe ettiği çevrimiçi arkadaş buluşmalarına, yapılan resmi işlere ve hatta ülkeler arası görüşmelere nokta atışı bir yaklaşım.

TikTok Geliyor

Küçük ve önemsiz bir sahnede, günümüzün reklamcılık ve sanat anlayışı arasındaki bulanık çizgiye, sosyal medyanın durumuna ve TikTok gibi video paylaşım uygulamalarına dair izler görmek mümkün. Kısa yazılar, kısa müzikler ve kısa videolar…

İlgili sahnedeki bir araba yolculuğu sırasında, radyoda sadece reklamlar çalınca Spartan’ın sinirleri bozuluyor. Benjamin Bratt’ın canlandırdığı polis memuru Alfredo Garcia, “Burası şehirdeki en popüler istasyon,” diyor. “Baştan sona sadece mini melodiler. Sen onlara reklam diyorsun.”

Sosyal Mesafeye Dikkat

Hastalıkla mücadeleye yardımcı olmak için San Angeles, çoğumuzun aşina olacağı bir dizi sağlık ve güvenlik önlemi başlatıyor. Buna, onaylanmamış toplantıların, kutlamaların ve hatta cinsel birlikteliklerin yasaklanması da dâhil.

Yasaklananlar listesinde spor faaliyetleri ve et yemek de var. Tanıdık geldi, değil mi?

Biometrik İmplantlar

Filmde herkesin tıbbi takip cihazı, kimlik ve sanal cüzdan olarak kullandığı bir implantı var. Hâlihazırda insülin seviyesini izlemek ve kalp pillerini kontrol etmek için tıbbi implantlar zaten kullanıyor. Hatırlanacağı üzere, pandemi döneminde hepimize birer kod verilmiş ve covid aşısı olup olmadığımız, hastalığı geçirip geçirmediğimiz gibi bilgilerimiz takip edilmişti.

Çipli kimlik kartları ve cep telefonlarıyla da filmin yine isabetli tahminlerde bulunduğu söylenebilir.

YouTube “Kendin Yap” Videoları

Pandemi döneminde en çok izlenen YouTube videoları “kendin yap” tarzı şeylerdi. Bunlar, bir işin hazırda olan malzemelerle nasıl yapılacağını anlatan açıklayıcı görüntülerdi.

Filmin en beğenilen sahnelerinden birinde polis memuru, bir “manyak“ın nasıl tutuklanacağını öğrenmek için elindeki tabletle eğitici videolara başvuruyordu.

Kısacası Demolition Man, kendini fazla ciddiye almayan eğlenceli bir aksiyon bilimkurgu filmi olmasına rağmen kurgusundaki isabetli gelecek öngörüleriyle herkesi şaşırtmaya devam ediyor.

Kaynaklar:

Yazar: Cem Can

Üniversite tezini robotlar üzerine vermiş bir bilgisayar mühendisi. Kılıcın yolunda ilerleyen, an itibariyle 2. Dan bir kendocu. Müzik tutkunu ve bilim kurgu hayranı. Kurduğu hayalleri yazıya dökmeye çalışan bir hayalperest."Ben bu dünyayı değiştiremeyeceğimi biliyordum; o yüzden başka dünyalara gittim." - PKD

İlginizi Çekebilir

Beklenen Fiyasko: Borderlands

İlk olarak 2009 yılında Gearbox Software çatısı altında çıkışını yapan Borderlands, 2800’lü yıllarda, konusu Pandora …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin