DeLorean Zamanda Yolculuk İçin Neden Saatte 88 Mil Hıza Ulaşmak Zorundaydı?

Geçtiğimiz günlerde ortalıkta dolaşan bir hipotez, DeLorean‘in neden saatte 88 mil hıza ulaşmak zorunda olduğunu bilimsel anlamda açıklamaya çalışıyordu. Ancak daha sonra serinin yazarlarından biri, gerçek nedenini de ortaya koydu. Doktor Emmet Brown‘ın bir zaman makinesine dönüştürmek için modifiye ettiği DeLorean, zamanda yolculuk edebilmek için 88 mile çıkıyordu. Bu sayının önemi nedir? Bazı matematiksel denklemler kullanılarak hayranların hafızalarına kazınan bu rakamlar makul bir şekilde açıklanabilir. Öte yandan Geleceğe Dönüş yapımcılarının hiçbir denklem kullanmadan yaptıkları bir açıklama da var.

Geleceğe Dönüş, kafa karıştırıcı bir fizik teorisini herkes için sindirilebilir, çılgınca ve eğlenceli bir filme dönüştürdü. İlk yayımlanmasının üzerinden neredeyse 40 yıl geçmiş olmasına rağmen, hâlâ hayranların dilinde olan ve zaman yolculuğu kavramını popülerleştiren bir yapım olmayı sürdürüyor. Bu bilimkurgu klasiği, yanlışlıkla 1955’e giden ve geri dönmek için tuhaf bilim insanı Doktor Emmet Brown’un o zamanki hâlinden yardım almak zorunda kalan bir genci, Marty McFly‘ı konu alıyor. Zaman yolculuğunun gerçekleşmesi için Doktor, “Akı Kapasitörü“nü icat ediyor ve bunu renkli borular, çeşitli ışıklarla birlikte DeLorean’e bağlıyor. Böylece çok pratik ama aynı zamanda etkili bir zaman makinesine sahip oluyor.

Zamanda ileri gitmek kabul edilen bir bilimsel olasılıksa da, zamanda geriye gitmek imkansıza yakın görünüyor. Ancak DeLorean, akı kapasitörü sayesinde iki yönde de hareket edebiliyor. Geriye doğru zaman yolculuğunun yaygın bir teorisi solucan deliğinden geçmeyi içeriyor. Doktor Brown’ın zamanda yolculuğu mümkün kıldığını anlattığı akı kapasitörü bir solucan deliğini belli bir süre için açıyor olabilir. Bu nedenle Doktor, solucan deliğinin ne kadar açık kaldığına bağlı olarak DeLorean’in ne kadar hızlı hareket etmesi gerektiğini hesaplayarak 88 mil hıza ulaşmış olabilir.

Solucan deliğinin stabilitesine veya açık kaldığı süreye göre aracının hızının hesaplanması için DeLorean’in 4 m 216 cm olan uzunluğu hesaba katılmalıdır. Doktor, aracın tamamının içinden geçeceği kadar süreyi hesaplamak zorunda. Solucan deliğinin 0.1072 saniye açık kaldığını ve Doktor’un bunu bildiğini varsayarsak, arabanın uzunluğunu 107.2’ye bölersek saniyede 39.33 metreye, yani saatte 88 mile ulaşırız. Akı kapasitörünün solucan deliğini daha yavaş veya daha yüksek bir hızda açacak şekilde ayarlanması, solucan deliğinin çöküp DeLorean’i ortadan ikiye bölmesine veya solucan deliğinin tamamen ıskalanmasına yol açabilir.

Back To The Future

Bir diğer hipotez ise, 0.1072 saniyelik aralığın Doktor tarafından özellikle seçildiğini, böylece DeLorean’in zamanda yolculuk yaptıktan sonra aynı fiziksel uzaydaki hedefine varacağını ileri sürüyor. Bu noktada matematik yerine fizik konuşmak gerekir ve sonuçlar neye inanacağınıza göre değişebilir. Bu nedenle aralığın akı kapasitörünün teknolojik bir sınırlaması olduğunu kabul etmek daha mantıklı olacaktır. En az bilimsel olan açıklama ise, Doktor’un 8’leri seçmiş olmasının sebebi, bu sayıları 90 derece yana yatırırsak sonsuzluk işaretine ulaşacağımızdır.

Aslında yapmamız gereken en büyük çıkarım Doktor’un zaman makinesinin arkasındaki hiçbir bilimsel yaklaşımın bizim için önemli olmaması. Çünkü herkes Geleceğe Dönüş’ü izlerken eğlenir, keyif alır. Böylesine karmaşık bir konuyu ele alan başka bir film belki tartışmalara neden olabilir, ancak Geleceğe Dönüş filmindeki karakterler ve anlatılanlar o kadar unutulmaz ki arkasındaki bilimi umursamayız bile.

88 milin evrensel açıklamalarını incelemek eğlenceli olsa da, bu sayının seçilmesinin başka bir açıklaması daha var. ComicBook ile yapılan bir röportajda, Geleceğe Dönüş yapımcısı ve yardımcı yazarı Bob Gale şöyle açıklıyor:

“Her şeyden önce, birisinin tesadüf eseri gidemeyeceği bir sürat olmasını istedik. Diğer sebebimiz ise hatırlaması kolay bir sayı.”

Yanlışlıkla 80 milde gidebilirsiniz ama yanlışlıkla 88 mile ulaşmak ve orada sabitlenmek biraz zor olsa gerek. Ayrıca biz hayranlar hâlâ saatte 88 mil hızdan bahsediyoruz.

Kaynak

Yazar: Cem Can

Üniversite tezini robotlar üzerine vermiş bir bilgisayar mühendisi. Kılıcın yolunda ilerleyen, an itibariyle 2. Dan bir kendocu. Müzik tutkunu ve bilim kurgu hayranı. Kurduğu hayalleri yazıya dökmeye çalışan bir hayalperest."Ben bu dünyayı değiştiremeyeceğimi biliyordum; o yüzden başka dünyalara gittim." - PKD

İlginizi Çekebilir

bilimkurgu film muzik

Soundtrack’leriyle Hatırlanan Bilimkurgu Filmleri #2

Yazı dizimizin ilkinde müzikleriyle sinema tarihine adını yazdırmış 10 filmi listelemiştik. Kimi kültleşmiş filmlerin soundtrackleri …

Bir Cevap Yazın

Bilimkurgu Kulübü sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et